CREME DE LA CREME

Ne pamtimo da je Opatija ikad prije ugostila toliko svjetskih vinskih imena kao ovog vikenda

 Koncept Mazar/Ivor Mazar
Bronim posjetiteljima svoja vina su predstavile poznate vinarije Jermann, Louis Roederer, Gaja, Barun, Simčič, Biondi Santi...

U subotu, 19. veljače u slavnoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji održano je drugo izdanje međunarodne poslovne vinske smotre Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting 2022. Koncept je javnosti po prvi put predstavljen u organizaciji Acrobata 2020. godine u Zagrebu i to neposredno prije prvog lockdowna, pri čemu su brojni posjetitelji po prvi put dobili priliku upoznati se sa značajnim imenima svjetske vinske scene. Ovogodišnje izdanje smotre su organizirali Dino Kušen, vlasnik tvrtke Acrobat D&M d.o.o. i Juraj Dusper, koji stoji iza obiteljske tvrtke Vino-trade d.o.o., obojica uspješni distributeri vrhunskih svjetskih vina po Hrvatskoj. Događanje je održano uz podršku Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije i grupacije Liburnia Hotels & Villas te brojnih sponzora.

image
Željka Balja/Autentika.hr
image

Organizatori Vinotrade Acrobat Portofolio Tastinga Juraj Dusper i Dino Kušen

Koncept Mazar/Ivor Mazar

Iako na drugoj lokaciji i dvije godine kasnije, Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting (VAPT) bio je jednako zanimljiv i izlagačima i posjetiteljima pa su se na dobro posjećenom festivalu brojna bitna imena iz svijeta vina predstavila medijima, chefovima, sommelierima i brojnim postojećim, ali i budućim kupcima i suradnicima koji su potegnuli do Opatije iz cijele Hrvatske.

image
Koncept Mazar/Ivor Mazar

Svoj obilazak posjetitelji su započinjali šampanjcima kuća Louis Roederer, Piper-Heidsieck, Deutz ili Philipponnat, a mogli su, primjerice, kušati i pjenušac vinarije Biancavigna Amphora Brut Nature Millesimato iz berbe 2018. koji je odležavao četiri mjeseca u amforama. Među bijelim vinima obavezna postaja bio je stol talijanskog vinara Silvia Jermanna, ali i obitelji Vietti. Oba talijanska proizvođača su iste večeri u restoranu Cubo hotela Ambasador predstavila svoja vina na jednoj u nizu posebno organiziranih gurmanskih večera koje su se tijekom tjedna odvijale po Opatiji kako bi se javnosti pružila priliku da uživa u sljubljivanju vrhunskih vina s hranom. Na smotri je među bijelim vinima zanimanje izazvao i Chateau La Nerthe, inače proizvođač poznat po crnim vinima, no ovaj put sa svojim bijelim blendom Chateauneuf-du-Pape iz 2019. Kod crnih vina velika se gužva stvarala kod makedonskog Chateau Kamnik, za koji smo preporuku dobili od legende hrvatske gastronomije, Steve Karapandže, a vreva je bila i kod postaje Marjana Simčiča gdje se moglo kušati vina poput Merlota Cru Selection 2016, ali i brojna bijela vina vrijedna svake preporuke iz linija Cru Selection i Opoka Cru.

image
Koncept Mazar/Ivor Mazar

Posjetitelji VAPT-a mogli su se prijaviti i na zatvorene radionice renomiranih vinara među kojima je bio i upravo spomenuti slovenski vinar Marjan Simčič, ali i radionice vinskih kuća kao što su Louis Roederer na kojoj se kušao Cristal ili pak Biondi Santi na kojoj se analizirao Brunello di Montalcino DOCG. Radionice su održane u renoviranom opatijskom hotelu Ambasador, koji je dio grupacije Liburnia Hotels & Villas. Odabir Opatije kao lokacije održavanja ove regionalne vinske smotre, kao i samih hotela iz grupacije Liburnia, dobrodošao je korak naprijed u nastojanju da se Opatija nastavi uzdizati kao idealna destinacija za cjelogodišnji turizam.

Treće izdanje smotre Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting planirano je za 2024. godinu, no lokacija za sada još uvijek nije definirana. Ostaje nam samo da s nestrpljenjem čekamo vijesti i brojimo dane do iduće prilike za degustiranje vina tako velikog broja vrhunskih europskih vinarija okupljenih u dobroj atmosferi na istome mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:46