Neka sve miriše po bazgi

Bistra, 130515. Branje bazge i priprema za spremanje u okolici Zagreba.
 Berislava Picek / CROPIX
Otišli smo na zagorsku stranu Sljemena ubrati posljednju bazgu i pripremiti poslastice za prste polizati!

piše i kuha: Mateja Domitrović

snima: Berislava Picek

Bazga, zova, zohva, bazgovina, baza, zovika… to su samo neka od imena za istu mirisnu biljku čiji se cvijet koristi za pripremu vjerojatno najboljeg i najpopularnijeg domaćeg soka. Bazge u kontinentalnom dijelu Lijepe naše ima doslovno svagdje, a samo na jednom grmu može se ubrati dovoljno cvjetova za koju litru soka, odnosno sirupa. Naravno, pri tome je važna jedna stvar: cvijetove bazge treba brati daleko od prometnica i bilo kakvog zagađenja, i to po sunčanom i suhom vremenu. A sam recept je toliko jednostavan da ga može bez problema savladati i predškolsko dijete, a mogu ga se prihvatiti i “ljenjivci” kojima rad u kuhinji inače nije drag jer za par boca domaćeg sirupa, koji ne košta gotovo ništa, vrijedi malo zasukati rukave.

Cvjetove treba samo namočiti u vodi i ostaviti stajati 24 sata, a potom sve procijediti te dodati šećer i iscijeđeni limunov sok. U nekim recepturama koristi se limunska kiselina i konzervans, no mi smo za to da se ti umjetni dodaci izostave jer ono što je stiglo iz prirode neka ostane prirodno. Iako se cvjetovi najčešće beru radi sirupa, oni se suše i za čaj, a od njih se može raditi i liker. Berba je počela sredinom svibnja, a trebala bi potrajati veći dio lipnja. No, ako i propustite ovu “ljetnu” berbu, u rujnu na red dolaze bazgine bobice od kojih se rade pekmezi i džemovi, vino, ocat, sirup i likeri.

Mi smo bazgu brali sa zagorske strane Sljemena, napravili smo sirup koji smo zajedno s cvjetovima koristili u još nekim jelima. Ništa od toga što smo izveli nije komplicirano, sve se da pripremiti za tili čas. Koja divna salata s dresingom od bazge! Poslužili smo je s ribom, no dok smo blagovali, složili smo se da bi taj isti preljev bilo super pretvoriti u umak za neki komad mesa ili u njega umakati pečene krumpiriće. Jelo se i komentiralo, ideje su navirale. Sve je mirisalo i imalo okus po bazgi. Neodoljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:42