IZNENADIT ĆETE SE

(NEMOJTE BACATI LIŠĆE I STABLJIKE POVRĆA) KUHAJTE BOLJE: Evo kako da povrće iskoristite od korijena do lista!

Pečeno povrće
 Getty Images/iStockphoto
Nakon čišćenja cvjetače, korabice, blitve, mrkve i ostalog povrća nemojte bacati njihovo lišće i stabljike jer se od njih mogu napraviti ukusni povrtni temeljci, guste juhe, pesta, lagana predjela i salate koje će iznenaditi svojom teksturom i okusom

Često svjesno ili nesvjesno nakon čišćenja povrća (blitva, cvjetača, korabica, rotkvica…) njihove stabljike, korjenaste ili lisnate dijelove bacite u bio otpad, ne razmišljajući da ste upravo bacili sastojke za jedan fini, ukusan i zdrav obrok. Blitva je, primjerice, iskoristiva cijela, ne samo njezino lišće. Donji, tvrđi dio, istina, zahtjeva dulju termičku obradu od listova, no nije ništa manje ukusan. Narezane na manje komade, možete skuhati u slanoj vodi.

Ohlađene začinite solju, maslinovim uljem i češnjakom i imate ukusnu salatu koju možete obogatiti holandez umakom ili nekim drugim koji volite. Stabljiku možete i blanširati, uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti u dubokoj masnoći i poslužiti s majonezom, a ako ste spretniji, vrlo su ukusne i tempuri. Ništa manje nije interesantna ideja da stabljiku blitve i listove cvjetače s dodatkom krumpira ili nekog drugog korjenastog povrća skuhate, stavite u multipraktik, dodate maslinova ulja, soli, papra, izmiksate te dobijete finu aromatičnu kremu koju možete poslužiti uz pečenje ili ribu.

Posebno je zanimljiva juha od ovih dijelova povrća. U posudi na malo masnoće popržite luk, dodajte na iste komade narezane stabljiku blitve i listove cvjetače, te kratko popržite. Radi još boljeg okusa, možete dodati mrkvu i koji krumpir. Sastojke skuhajte, začinite soli i paprom, a potom usitnite štapnim mikserom. Dobit ćete hranjivu gustu juhu koju možete obogatiti bučinim uljem ili domaćim vrhnjem.

Ove dijelove povrća isto tako možete koristiti za kuhanje povrtnih temeljaca. Jedno je sigurno, oplemenit ćete svako jelo bilo da je mesno ili povrtno. A i tako pripremljen povrtni temeljac možete staviti u manje posude i zamrznuti te potrošiti u par predstojećih tjedana. Odvažite se i napravite palačinke s povrćem. Bitno je da si napravite bazu od povrća. Skuhajte stabljike i lišće u posoljenoj vodi, pustite da se ohladi, pa napravite pire. Dodajte jaje, brašno, sol i malo vode u kojoj se kuhalo povrće i pripremite malo gušću smjesu nego za obične palačinke. Pecite ih na masnoći. Tople možete puniti sirnim namazom ili punjenjem po želji.

Lišće rotkvice, osim što je ljekovito (bogato je željezom), jako je ukusno i hranjivo pa ga iskoristite za pripremanje salata u kombinaciji s drugim svježim povrćem. Ili, od stabljika i lišća koje inače ne biste pripremali, napravite frittatu. Sve dijelove narežite na komadiće, skuhajte ih na pari, ocijedite, rasporedite po namašćenom obliku i prelijte mješavinom jaja i mlijeka, ili još bolje, vrhnja za kuhanje. Lišće korabice bogato je vitaminom, a možete ga kuhati poput variva od kelja. Svježe, pak možete dobro oprati, narezati na jednake komade, začiniti limunovim sokom i žlicom vrhnja i poslužiti kao ukusnu salatu. Poput listova rotkvice, svježe listove korabe također možete stavljati u smoothie, juhe, temeljce ili nasjeckati na sitno poput peršina i dodati na gotovo jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:31