OMILJENI RECEPTI

NEODOLJIVA MOĆ OMILJENOG ZAČINSKOG BILJA: Čudesne fotografije i zaista sočni recepti koje vrijedi isprobati već ovaj tjedan!

 Mario Kučera / EPH
Samo grančica ili čak list nekog začinskog bilja dodatno će ojačati karakter svakog jela. Mi smo se opskrbili biljem i dobro smo zamirisali kuhinju!
Samo grančica ili čak list nekog začinskog bilja dodatno će ojačati karakter svakog jela. Mi smo se opskrbili biljem i dobro smo zamirisali kuhinju!

Kuhamo i u tome zaista uživamo. A uživamo i u nabavi svake namirnice. Pod time ne podrazumijevamo samo tržnice i “naše” stalne izvore kao što su teta Dragica, Nada ili Ivek..., i mi ponešto uzgajamo. Ne možemo se pohvaliti ozbiljnim parcelama, riječ je više o mini zelenim izdanjima, ali bez obzira na to, mi smo ozbiljni vrtlari, nabavljamo i razmjenjujemo flance i sjemenje i već ubiremo svoje plodove.

Zelena salata, rikula, blitva, špinat, paradajz, jagode... i sve moguće začinsko bilje raste na našim balkonima, terasama i krovovima. Nezamjenjivo je zadovoljstvo i sreća kad ubereš salatu koju si sam uzgojio, kad otrgneš listiće kadulje, bosiljka, timijana, peršinova lista, celera ili mente... i ubaciš ih u neki šug, dodaš povrću, ribi ili pečenju. Ne postoji kupovni sok niti bilo koje piće koje može zamijeniti domaću limunadu u koju se za dodatnu svježinu dodaju krastavci, melisa, menta ili čak grančica ružmarina.

A deserti, tko kaže da se ne mogu raditi s timijanom, bosiljkom, ružmarinom ili kaduljom? A tek lavanda, kamilica ili estragon... Ne kažemo da morate nužno vrtlariti, ali pribavite svježe začinsko bilje jer njihov miris i okus jelima daje sasvim drugu dimenziju. I ako niste iskusni kuhar ili ste onaj kojemu popis začina sačinjava sol, papar, mljevena paprika, peršinov list i eventualno bosiljak, vrijeme je da proširite svoje vidike. Jela nisu samo slana, slatka ili ljuta, tu je cijeli niz okusa koje ovi magični dodaci mogu stvoriti ako se pažljivo i promišljeno koriste. Otpustite sve kočnice i stavite u pogon sva osjetila. Dogodit će se nešto čudesno.

Limunada s krastavcem i melisom

2-3 limuna
smeđi šećer
pola krastavca
šaka listova melise
voda

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Iscijedite limun. U vrč stavite limunov sok, dodajte smeđi šećer, ulijte malo vode i promiješajte pa dolijte još vode. Umiješajte narezan krastavac i listove melise. Ako želite alkoholnu verziju, dodajte malo votke, a umjesto melise možete staviti i grančicu ružmarina. Rashladite i pri posluživanju ubacite koju kockicu leda.

Puretina s kaduljom i grašak s mentom, koprom i peršinom

1 veći odrezak purećih prsa
2 tanke kobasice pečenice (svježa kobasica za pečenje)
sol
papar
nekoliko listova kadulje
maslinovo ulje
1,5 dcl bijelog vina
2 mrkve
1 luk
1 peršin
3-4 cijela češnja češnjaka
500 g graška
150 g mesnatog špeka
3 ljutike
3 češnja češnjaka
sol
papar
maslinovo ulje
1 žlica maslaca

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Puretinu istući tako da se dobije veliki odrezak. Posoliti i popapriti meso pa na njega staviti kobasice i zarolati. Nauljiti puretinu pa “zalijepiti” odozgo listove kadulje i sve povezati kuhinjskim koncem. Staviti u pleh za pečenje, a okolo poslagati narezano povrće i zaliti pilećim temeljcem ili vodom i vinom. Peći pod folijom oko sat i pol dok meso ne omekša. Od povrća i tekućine u kojoj se meso peklo izraditi umak. Na tavi na mješavini maslinova ulja i pola žlice maslaca dinstati ljutiku pa kada omekša, dodati joj sitno nasjeckan špek. Popržiti kratko pa dodati grašak i češnjak. Pred kraj kuhanja dodati nasjeckan peršinov list, mentu i kopar i na samom kraju ostatak maslaca. Posoliti i popapriti te poslužiti uz puretinu.

Pečene marelice s timijanom

5 tvrđih marelica
nekoliko grančica timijana
1 žlica vode
1 žlica meda
2 koluta limuna

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Marelice prepolovite i izvadite im koštice. Poslažite ih u posudu za pečenje prelijte medom i pokapajte s malo vode te stavite sa strane narezan limun. Na kraju dodajte grančice timijana. Pecite na 160 stupnjeva oko pola sata. Nemojte koristiti meke, jako zrele marelice jer pečenjem neće ostati kompaktne, pretvorit će se u kašu. Poslužite s grčkim jogurtom posutim smeđim šećerom i cimetom ili sa sladoledom od vanilije.

Salata od povrća i začina

3 krumpira
1 krastavac
5 rotkvica
1 čaša čvrstog jogurta
2 žlice kiselog vrhnja
kopar
melisa
sol
papar

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Skuhajte krumpir i narežite ga na ploške. Krastavac i rotkvicu narežite na tanje kolutove. Posolite. Promiješajte jogurt i vrhnje pa prelijte preko povrća i dobro promiješajte da se sve lijepo spoji. Dodajte nasjeckani kopar i melisu te papar. Poslužite salatu kao glavno jelo ili uz pečeno meso.

Njoki s umakom od rajčice

2 konzerve pelata
1 luk
bosiljak
timijan
sol
maslinovo ulje
300 g njoka
parmezan

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Prodinstajte luk na ulju pa dodajte nasjeckanu rajčicu, češnjak i timijan. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne. Na kraju umiješajte bosiljak, posolite i dodajte malo šećera ako je umak prekiseo. Skuhajte njoke i poslužite s umakom i parmezanom te dodajte još svježih listića bosiljka.

Jetrica na saft sa začinima

800 g telećih jetrica
3 veća luka
4 češnja češnjaka
1 grančica ružmarina
nekoliko grančica timijana
peršinov list
pola šalice pasirane rajčice
1 žličica mljevene crvene paprike
2 dcl bijelog vina
1 žlica kvasine
sol
papar
maslinovo ulje

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Na ulju dinstajte luk dok ne omekša, podlijte ga povremeno vodom da ne zagori. Dodajte jetrica narezana na tanje trake i pospite ih s malo brašna. Dinstajte pa podlijte vodom i vinom. Dodajte sve svježe začine, nasjeckan češnjak pa ulijte rajčicu i dodajte mljevenu papriku. Promiješajte i ostavite da se krčka uz povremeno miješanje dok jetrica ne omekšaju. Dodajte kvasinu, provjerite okus pa pred kraj ubacite peršinov list, popaprite i posolite. Poslužite uz palentu.

Salata od slanutka, tikvica i feta sira

300 g slanutka
2 tikvice
150 g feta sira
bosiljak
menta
limunov sok
maslinovo ulje

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Tikvice narežite na tanje trake pa ih popecite na grill ili običnoj tavi. U zdjeli pomiješajte kuhani slanutak, pečenu tikvicu i feta sir. Dodajte svježe začine, posolite, prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem te lagano promiješajte. Poslužite uz pečenu ribu, piletinu ili meso s roštilja.

Ananas s mentom i čilijem

1 ananas
1 ljuta svježa papričica
svježa menta
agavin ili javorov sirup

Zagreb, 230516.
Recepti sa zacinskim biljem.
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera / EPH

Ananasu uklonite koru pa ga narežite na šnite ili na tanke kolutove kao za carpaccio. Nasjeckajte svježu čili papričicu kojoj ste uklonili koštice. Ananas prelijte agavinim ili javorovim sirupom te pospite listićima mente i ljutom papričicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 12:00