HRSKAV I GORAK

NEOKRUNJENI KRALJ: Kako nastaje najplemenitiji od svih, crveni treviški radič?

 Getty Images/iStockphoto
Treviso radič PGI (Protected Geographical Indication) je najplemenitije od roda radiča. Radič pripada obitelji cikorije čiji se počeci naziru u davnim 1500-im godinama. Treviso radič PGI je visoko cijenjen i skup proizvod (cijena mu se kreće između 6 do 10 eura po kilogramu), ali kada pročitate koliko je truda i vremena potrebno da se Treviso radič PGI proizvede biti će vam jasno zašto je tome tako.

Samo onaj radič koji raste u jednoj od 24 općine u talijanskim provincijama Treviso, Padova ili Veneciji se može smatrati pravim kasnorastućim crvenim Treviso radičem PGI. U donosu na vrstu koja ranije dozrijeva, radič koji kasnije dozrijeva je puno manje gorak, hrskaviji te ima oblik zavijenog koplja. Treviso radič PGI se naziva ''kraljem zime'', a za njegov uzgoj je potrebno puno vode i niske temperature. Tradicionalno se uzgaja na ''liniji prirodne izvorske vode'', ispod sloja šljunka. Drugi jako bitan faktor je hladnoća, tj. temperatura. Treviso radič može postati PGI Treviso radič tek nakon što je ''preživio'' drugi mraz.

Red chicory (Cichorium intybus) on a wooden background
Getty Images/iStockphoto

Kako se uzgaja i obrađuje?

Prije svega, sjemenke radiča se siju u male odjeljke u rasadniku. Maleni listići koji prokliju na ljeto su zeleni i nježni, a nakon otprilike mjesec dana se presađuju u zemlju gdje će ostati sve do berbe u studenom (u vrijeme prvog mraza) te nastaviti neprekidno rasti do nakon drugog mraza.

late radicchio di TREVISO for sale in fruit and vegetable store
Getty Images/iStockphoto

Na početku je radič velik i pun tamnih listova, osim srca koje je već crveno. Nakon toga se tamni vanjski listovi miču, zajedno sa zemljom koja se oko biljke nalazi te se radič veže u velike snopove i uranja u spremnike izvorske vode (iz rijeke Sile) za završnu fazu proizvodnje koja se zove izbjeljivanje. U periodu od 25 do 30 dana, kada radič sazrije, njegovo korjenje postaje bijelo. U snopovima se radič čuva u mraku na temperaturi od 13 stupnjeva te na taj način upija sve ''dobro'' iz izvorske vode.

Red chicory (Cichorium intybus) on a wooden background
Getty Images/iStockphoto

Karakteristike zaista dobrog Treviso radiča su bijela stabljika, crveni vrhovi, hrskavost i fantastičan okus.

Kako ga pripremiti?

Za razliku od ostalih lisnatih salata, Treviso radič je savršen za kuhanje. Njegova hrskava tekstura i lagano gorak okus savršeno funkcioniraju u salatama, rižotima, uz zrele sireve, ribu... Možete ga razrezati po dužini, poprskati s malo maslinova ulja, soli i papra te ispeći na roštilju. Savršeno paše uz slatko povrće poput mrkve, bundeve, batata i cikle. Od njega možete raditi i džemove.

Red chicory of
Getty Images/iStockphoto

Gdje kupiti autentični Treviso radič?

Ako ste u potrazi za autentičnim proizvodom, ali niste imali u planu posjetiti Italiju u bližoj budućnosti, OVDJE je stranica kompanije koja se bavi uzgojem Treviso radiča te ga i prodaje. Treviso radič dostavljaju u 28 europskih zemalja, uz roku od 24-48 sati kako bi se zadržale sve nutritivne vrijednosti radiča - vlakna, mineralne soli, polifenoli, vitamini i aminokiseline.

Getty Images/iStockphoto

Isprobajte naše recepte s ovim nezaobilaznim kraljem zime!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:20