To trebate doživjeti

Nepogrešivo mjesto ako želite dobro jesti u Istri, a preporuka mu nije samo chef s tri Michelinove zvjezdice

Posjetili smo restoran Miramare by Fratelli Cerea u Isabella Valamar Collection Island Resortu na otoku Sveti Nikola gdje nam je osobno kuhao chef Bobo Cerea

Posljednji dani srpnja u Poreču bili su gastronomski doista uzbudljivi. U nedavno otvorenom restoranu Miramare by Fratelli Cerea, čije smo otvorenje najavili, osobno je kuhao Roberto Bobo Cerea, jedan od vlasnika svjetski poznatog restorana Da Vittorio pored Bergama, koji već punih 13 godina nosi tri Michelinove zvjezdice.

image

Roberto Cerea

Privatni Album

Sa svojim odabranim timom iz spomenutog talijanskog restorana, kao i timom koji vodi porečki Miramare by Fratelli Cerea, pripremio je i prezentirao gostima degustacijski meni novog porečkog restorana u Valamar Collection Island Resortu. Iako neznatno obogaćen, mlađi brat Cerea kroz njega je pokazao svu svoju perfekciju, koja je njemu i obiteljskom restoranu donijela svjetsku slavu, a lako bi mogla proširiti glas i o porečkom Miramareu. No, nije ovo hvalospjev temeljen na titulama i priznanjima, već na doživljaju: budite uvjereni kako su jela to govorila sama za sebe.

image
Robert Marić
image
Robert Marić

Kao amuse bouche na stolove je stigla pizza od kiselog tijesta koje se diže 48 sati i to u tri oblika. Prva je bila jednostavno savršena napoletana Regina Margherita s rajčicom, Parmigiano Reggianom, mozzarellom i svježim listićima bosiljka, druga okusima bogata pizza alla pala Bismarck s dimljenim sirom, sirovim kozicama i prženom pancetom, a treća pizza nuvola Mortazza s burratom, mortadelom Bologna i sjeckanim pistacijama.

image

Miramare by Fratelli Cerea

Robert Marić
image
Robert Marić

Hodajući s tanjurima punih ovog slasnog pozdrava iz kuhinje, konobari su morali dobro paziti da ih netko ne povuče za ruku u želji da okusi još jednu krišku Cereine napoletane. Divno napuhnutih rubova s crnim tragovima moćne peći te mekim tijestom punim balončića zraka koji su nosili nadjev, imala je okus, ako ćemo skroz iskreno, koji ne možemo doživjeti u domaćim pizzerijama. Bila je to lijepa uvertira u večeru koja će se pokazati kao jedna od ljepših mediteranskih priča kojima smo mogli svjedočiti. Sa svakim novim slijedom ljestvica je podignuta malo više, a to ove sezone nismo doživjeli na puno mjesta.

image
Robert Marić
image
Privatni Album

Špageti od tune u bagna caudi imali su tu nesreću doći iza pizze, no zaboravimo li trenutak na nju, ovo je jelo besprijekorno izbalansiranih okusa i tekstura, naprosto impresivno. Pogotovo ako vam je, kao na našu sreću, bilo servirano od dva rasjeka tune pa samim time dodatno obogaćeno bojama. Nježno, kremasto, a tako moćno...

image

Miramare by Fratelli Cerea

Robert Marić
image

Roberto Cerea

Robert Marić

Rep škampa na mariniranim patlidžanima i kremi od pistacija s butargom (bottarga) od cipla prštao je okusima, a Risotto alla pescatora in bianco s jakobovim kapicama, kozicama, dagnjama i škampima bio je prezentacijom, okusima i teksturom perfektan, dovoljno sladak, a opet zbog patlidžana i egzotičan.

image
Robert Marić
image
Privatni Album

I kad smo pomislili da bolje ne može, uslijedio je vrhunac večeri. Upalila su se svjetla, chef Cerea spustio se među goste sa svojim timom, od kojih su dvojica nosila lonac polugotovog jela koje je obitelji Cerea priskrbilo treću Michelinovu zvjezdicu. Od stola do stola pokazivali su tu divotu koju će njihov chef uskoro pretvoriti u najdivniju tjesteninu u umaku od rajčice i Parmigiano Reggiano sira koju smo u životu okusili. I u tome je njegova veličina. Roberto Bobo Cerea je čarobnjak koji je od naoko jednostavnog uspio napraviti božanstveno jelo. Paccheri alla Vittorio su velika tjestenina cilindričnog oblika u umaku od tri vrste rajčice koja se spaja s pravim talijanskim, ali više od pet godina odstajalim Parmigiano Reggianom i posipa svježim bosiljkom, a sva ljepota ovog jela je u baršunastom umaku u kojemu, kad se posluži, nema grudica. Tajna je, otkrio je Cerea, postići idealnu temperaturu kuhanja, ali i u neprekidnom miješanju. I to nam je na večeri na najljepši način i demonstrirao.

image

Miramare by Fratelli Cerea

Robert Marić

Uslijedio je nakon toga file brancina na kremi od krumpira sa šafranom, "marmeladom" od žute rajčice i granitom od mediteranskog bilja, koji nas je svojim nježnim, ali nadasve zanimljivim i osvježavajućim okusima pripremio za desert.

Espreso Martini nije mogao biti bolji odabir uz posluženi Cerein pjenasti čokoladni tiramisu, za koji na prvu nikad ne biste pogodili da je - tiramisu. A počastio nas je proslavljeni talijanski chef i cannolom te senzacionalnim ljetnim panettoneom s marelicama. Sladak, aromatičan, slasno voćan, naprosto je šteta što ga možemo kušati samo ljeti... Ili je možda baš u tome njegova draž.

image
Privatni Album

Uz večeru su poslužena talijanska vina. Kao aperitiv stigao je zanimljiv Italicus Spritz koji će oduševiti sve one koji su od poznatog narančastog spritza zazirali zbog njegove gorčine. Ovaj je nježan, ali dovoljno trpak, obogaćen limunom, kamilicom i začinskim biljem te bismo ga pili za vrućih i dana i večeri. Uslijedili su pjenušci Ca‘ del Bosco, Pieropan 2020 od La Rocce te Etna 2020 od Planete, posebno zanimljivo vino proizvedeno u vinariji Feudo di Mezzo, smještenoj u središtu vinorodnog područja Etne.

image
Robert Marić

Inače, obitelj Cerea vlasnici su i niza drugih restorana po svijetu, a tek nedavno su sklopili dugoročnu suradnju s Valamarom u sklopu kojega je, dakle, na otočiću Sveti Nikola nasuprot Poreča u Isabella Resortu, otvoren restoran Miramare by Fratelli Cerea. Restoran je otvoren do listopada, odnosno do kraja turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:24