DOBRI SAVJETI

NEVINA POGREŠKA KOJA MOŽE DOVESTI DO RAZOČARAVAJUĆEG JELA: Pokušavamo uštediti vrijeme, ali često napravimo veću štetu!

Kuhanje tjestenine do prave teksture, odnosno al dente, zahtijeva tehniku

Vrlo često, kako bismo uštedjeli vrijeme, radimo jednu nepotrebnu, a opet vrlo čestu pogrešku: kuhamo tjesteninu u premalom loncu.

Zašto je to loše?

Za početak, ako primjerice kuhate špagete, vjerojatno vam neće niti stati u lonac pa ćete ih morati prepoloviti, što se baš nikada ne radi. Ali bez obzira na vrstu tjestenine, ona će na kraju kuhanja biti ljepljiva i "gumasta". Kad tjesteninu ubacite u nedovoljnu količinu vode, ona snižava temperaturu vode više nego da ste ju dodali u veći lonac, odnosno u veću količinu vode.

Vodi će u tom slučaju trebati puno duže da ponovno postigne istu temperaturu kao i na početku. U međuvremenu, tjestenina će jednostavno stajati na dnu lonca i početi se lijepiti za isti sve dok se u potpunosti ne zalijepi ili prije ne pretvori u kašastu nakupinu. Zapravo, u tom je slučaju omjer škroba iz tjestenine i vode previsok (previše škroba, a premalo vode) i zato se tjestenina pretvara u kašu.

Alternativa?

Osim ako kuhate tjesteninu za samo jednu osobu (u tom se slučaju vjerojatno i možete izvući s manjim loncem), ugledajte se na talijanske none. Napunite lonac od četiri litre gotovo potpuno vodom. Pustite da voda proključa i zatim dodajte 2 žličice soli. Na kraju, dodajte tjesteninu i povremeno miješajte. Kuhajte dok tjestenina nije kuhana al dente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:58