Orhideja s najukusnijim plodovima

NEZAOBILAZNA VANILIJA: Evo što trebate znati o začinu bez kojeg ne možemo zamisliti kolače!

Mahune vanilije
Ne postoji ništa ''obično'' kada je u pitanju vanilija. Mogla bi se usporediti s vinom kada se radi o njezinoj kompleksnosti, budući da sadrži između 250 i 300 spojeva koji zajedno tvore njezin omamljujući okus, miris i aromu.

Biljka vanilije, koja je inače podrijetlom iz Mexica, je zapravo orhideja kojoj su plodovi mahune vanilije. Pa zašto kilogram mahuna vanilije košta (prema posljednjim podacima) više od 1500 kuna? Cvijet vanilije cvjeta samo jedan dan u godini, i to u vremenskom okviru od 12 – 16 sati, i nakon toga mora biti oprašen ručno. Ako se propusti taj vremenski okvir, biljka neće uopće proizvesti mahune.

Cvijet vanilije

Zašto su mahune vanilije toliko skupe?

Tri su najveća proizvođača vanilije na svijetu. Madagascar koji je vodeći, Mexico ga slijedi, a Tahiti je na trećem mjestu. Proizvodnja vanilije uključuje okretanje mahuna na suncu i u sjeni te ''znojenje'' – proces u kojemu se mahune drže na toplom i vlažnom mjestu nekoliko dana kako bi se produbila njihova aroma i okus).

U Indoneziji, na primjer, se vanilija bere bez obzira na stadij zrelosti i mahune se izlažu plamenu kako bi se brže osušile, što rezultira većom količinom jeftinijeg i manje kvalitetnog proizvoda.

Mahune vanilije

Kako znati kakvu vaniliju kupujete?

Etiketa na mahunama i ekstraktima će sadržavati zemlju podrijetla, idealno bi bilo da je to Madagascar. Ako zemlja nije navedena, onda se radi o vanilije iz Indonezije koja je miješana s vanilijom iz drugih zemalja. Vanilija iz Madagascara, poznata i kao Burbon vanilija, ima klasičan okus vanilije. Vanilija s Tahitija ima više cvjetni okus, a meksička ima malo ''ljutine''.

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije

Ekstrakt vanilije se radi tako da se mahune stavljaju u alkohol (35% - tni alkohol). Tipični, komercijalni ekstrakt se radi 3-5 dana. Onaj pravi, zahtjeva posao koji traje oko 3-5 tjedana. Mahune vanilije se režu na manje komadiće i dodaju u veliku posudu u kojoj se nalazi alkohol. ''Lažna'' vanilija je čisto sintetička. Radi se od kemikalije koja se naziva guaiacol. Svoj ekstrakt vanilije možete napraviti tako da mahune vanilije izrežete u bocu votke, ali taj proces će trajati mjesecima.

Ekstrakt vanilije

Pasta od vanilije

Pasta od vanilije se prodaje u staklenkama te je mješavina mahuna vanilije i ekstrakta vanilije, šećera, vode i prirodnih tvari za zgušnjavanje. Kod slastičara je ona hit jer je zamjena za čišćenje mahuna vanilije. Žličica paste je ekvivalent jednoj svježoj mahuni.

Vanilin šećer

Kod nas vjerojatno najčešće korišten, vanilin šećer se radi tako da mahunu vanilije uronite u običan šećer.

Mahune vanilije

Na što paziti pri kupnji?

Ako kupujete ekstrakt od vanilije on bi trebao biti u tamnim staklenim bočicama kako bi se spriječio ulazak svjetlosti. Ako kupujete mahune vanilije, one trebaju biti vlažne, a ne suhe. Ekstrakt vanilije postaje bolji s vremenom tako da jako dugo može stajati na policama ili u ormarićima. Mahune vanilije, pasta i šećer također mogu dugo trajati, 1-3 godine. Ključ je čuvati ih na suhom i hladnom mjestu, daleko od svjetlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 11:22