ŠPAGETI SKANDAL

Nigella Lawson promijenila ime poznatog talijanskog jela, naljutila Talijane i pokrenula raspravu

 Nigella Lawson Facebook/
Bi li se naziv jela trebao prevoditi doslovno i je li u redu koristiti iste sastojke i tehniku pa jelo nazvati drugim imenom?

Malo što Talijane može naljutiti kao pogrešno razumijevanje njihovih jela, a upravo se poznata televizijska chefica Nigella Lawson nedavno odlučila upustiti u zanimljivu avanturu koja je, nimalo neočekivano, Talijane prilično neugodno iznenadila. Naime, Lawson se nije svidjela činjenica da jelo s tjesteninom, inćunima, rajčicama, kaparama i maslinama nosi naziv pasta puttanesca, u prijevodu tjestenina prostitutke, pa je istom jelu, s istim namirnicama, na svojoj stranici dala ime Slattern's Spaghetti, u prijevodu, neuredni špageti.

"Moja varijanta paste alla puttanesca nosi drugačije ime", napisala je na svojoj stranici pa dodala kako razumije da potrebe za prijevodom jednostavno nema zbog činjenice da baš svi znaju što je i što se sve nalazi u poznatom talijanskom jelu, no kako je ona svejedno odlučila promijeniti naziv.

"Novo ime, iste namirnice: Slattern's Spaghetti – poznatiji i kao Pasta lla Puttanesca", stoji i u njezinoj objavi na Twitteru.

Nakon njezine objave Lawson je na Twitteru prozvao talijanski medij Corriere Della Sera, no ubrzo zatim svoj su post odstranili sa svog profila. Zasmetalo im je, naime, što se britanska tv chefica odlučila upustiti u nešto toliko veliko kao što je promjena imena njihovog tradicionalnog jela. Ipak, u tekstu na njihovoj stranici još uvijek stoji upit jedne od korisnica Twittera koja je Lawson pitala što li se to dogodilo kada stvari više ne možemo nazivati originalnim imenom, što se dogodilo sa slobodom govora i gdje je nestao smisao za humor. Lawson je na to odgovorila kako smatra kako riječ nosi puno grublje i okrutnije značenje te kako se isto njoj osobno ne sviđa.

Postoji nekoliko priča o tome kako je pasta puttanesca dobila ime, a jedna od njih govori kako su žene u javnim kućama ovo jelo pripremale u pauzama između gostiju. Bilo je jednostavno za pripremu, nije bilo potrebno odlaziti na tržnicu po svježe namirnice, već se sve pripremalo iz konzervi i staklenka. Druga pak govori kako je jelo nastalo na otoku Ischia, izmislio ga je Sandro Petti, vlasnik restorana Rangio Felon, kada su ga gosti zamolili da im skuha jelo, a kako više nije imao svježih namirnica, u lonac je ubacio sve što mu se našlo pod rukom, una puttanata qualsiasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:23