VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 3

Nigiri: naučite pripremiti jedan od temeljnih, najtradicionalnijih japanskih sushija

 Nera Šimić/Cropix
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte treći nastavak


U prva dva nastavka Male škole sushija naučili ste kako pripremiti rižu za sushi, a potom i kako pripremiti i rezati ribu i povrće. Vrijeme je da napravite i svoj prvi sushi u čemu će vam pomoći sushi majstor Robert Horvat iz Gastronomada, na čije se radionice također možete prijaviti.

Iskusni sushi majstor Robert Horvatu u sljedeća četiri video priloga pokazat će nam kako napraviti četiri osnovne vrste sushija: nigiri, maki/hosomaki, uramaki i futomaki.

Danas naučite kako se radi najosnovniji, tradicionalni nigiri sushi. Trebat će vam, naravno, malo vremena da uvježbate pokrete formiranja riže u ruci, no upravo je zato majstor Robert Horvat napravio tri nigirija - s kozicama, tunom i lososom - kako biste utvrdili gradivo odnosno kako biste lakše, korak po korak, usvojili tu plemenitu, samo naizgled jednostavnu vještinu.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Bitno je, kaže Horvat, da rižu formirate u oblik lađice. Za to trebate naučiti nekoliko osovnih trikova koji će vam pomoći da uspješno baratate rižom. Potom valja naučiti i kako pravilno rezani listić ribe položiti i "zalijepiti" na rižu koja se, kad se nigiri gleda odozgo, ne smije vidjeti.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Konačni rezultat malo je umjetničko djelo, jednostavan i savršeno lijep nigiri koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:07