VIDEO: MALA ŠKOLA SUSHIJA 3

Nigiri: naučite pripremiti jedan od temeljnih, najtradicionalnijih japanskih sushija

 Nera Šimić/Cropix
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte treći nastavak
Sushi majstor Robert Horvat samo za čitatelje Dobre hrane održava virtualnu školu sushija. Pogledajte treći nastavak


U prva dva nastavka Male škole sushija naučili ste kako pripremiti rižu za sushi, a potom i kako pripremiti i rezati ribu i povrće. Vrijeme je da napravite i svoj prvi sushi u čemu će vam pomoći sushi majstor Robert Horvat iz Gastronomada, na čije se radionice također možete prijaviti.

Iskusni sushi majstor Robert Horvatu u sljedeća četiri video priloga pokazat će nam kako napraviti četiri osnovne vrste sushija: nigiri, maki/hosomaki, uramaki i futomaki.

Danas naučite kako se radi najosnovniji, tradicionalni nigiri sushi. Trebat će vam, naravno, malo vremena da uvježbate pokrete formiranja riže u ruci, no upravo je zato majstor Robert Horvat napravio tri nigirija - s kozicama, tunom i lososom - kako biste utvrdili gradivo odnosno kako biste lakše, korak po korak, usvojili tu plemenitu, samo naizgled jednostavnu vještinu.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Bitno je, kaže Horvat, da rižu formirate u oblik lađice. Za to trebate naučiti nekoliko osovnih trikova koji će vam pomoći da uspješno baratate rižom. Potom valja naučiti i kako pravilno rezani listić ribe položiti i "zalijepiti" na rižu koja se, kad se nigiri gleda odozgo, ne smije vidjeti.

image
Nera Šimić/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix

Konačni rezultat malo je umjetničko djelo, jednostavan i savršeno lijep nigiri koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 12:37