Prvi u povijesti

Nije prošlo ni godinu dana otkako je postao chef, a postigao je nemoguće - odmah je osvojio tri Michelinove zvjezdice

Fabien Ferre najmlađi je francuski kuhar s tri zvjezdice prestižnog gastronomskog vodiča te prvi kojem je to pošlo za rukom odjednom

Fabien Ferré, 35-godišnji francuski chef, postao je najmlađi francuski kuhar s tri Michelinove zvjezdice za svoju mediteransku kuhinju. I to ne bi bilo nikakvo čudo da nije postigao dosad neviđeno - po prvi put u povijesti svjetski poznatog vodiča, Ferré je uspio osvojiti tri Michelinove zvjezdice odjednom!

image
Clement Mahoudeau/Afp

I to, kako ističu francuski mediji i hvale se u hotelskoj kući u sklopu koje je restoran kojemu je na čelu - u manje od godinu dana otkako je postao chef kuhinje. Ferré vodi restoran "La Table du Castellet" u sklopu luksuznog Hôtela & Spa du Castellet, koji se nalazi u Varu, između Provanse i Azurne obale.

Ovaj mladi chef rodom iz Burgundije, kuhinju restorana luksuznog hotela preuzeo je prošle godine od chefa i mentora Christopea Bacquiéua, kojemu je deset godina bio sous chef. Ljubav prema gastronomiji razvila se u njegovoj obitelji koja je poznata po izradi slastica. Školovao se uz najbolje chefove. Kao mladi kuhar zanat je tesao u restoranu Le Rempart, potom kod Daniela Rogiéa u Auberge des Gourmets, a zatim i kod Jeana-Michela Carettea te Jeana-Perrea Gillota u Moulin de Martorey.

image
Clement Mahoudeau/Afp

Prije dolaska u Var radio je tri godine u restoranu obitelji Troisgros u Roanneu.

"Taj je dečko toliko radio da nisam nimalo dvojio kome ću jednoga dana prepustiti restoran", rekao je chef Bacquiéu kad je čuo velike vijesti o svom pomoćniku.

A sam Ferré, kad je preuzeo restoran La Table du Castellet je rekao: "Odlučio sam preuzeti restoran kako bih nastavio pisati povijest, izražavajući svoj liderski identitet i vodeći svoj tim prema izvrsnosti. To je svakodnevni i velik izazov".

Ovo priznanje svakako je važno iz više aspekata - prvo da izvrsnost ne poznaje godine i da nije nužno misliti i očekivati da su potrebne godine da biste se našli na vrhu, a drugo da "drugi" u kuhinji zauvijek ostaju u sjeni svojih chefova. Upravo to je pokazao i Ferré čiji je uspjeh dočekan sa simpatijama kako kod publike, tako i kod kritike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:22