Crno zlato

Nije svako jednako dobro: Varaždinska županija predstavila certificirane proizvođače bučinog ulja

 Berislava Picek/Cropix
Sada ovo ulje dobiva svoje mjesto ne samo na karti Hrvatske, već i Europe.

Varaždinska županija predstavila je certificirane proizvođače Varaždinskog bučinog ulja, koji su i najzaslužniji što je početkom srpnja to ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU).

Naime, kako piše HINA, nakon brojnih priznanja i osvojenih medalja na nacionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima, Varaždinsko bučino ulje početkom srpnja ove godine dobilo je i europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Predstavljanju, koje je održano u atriju Županijske palače, prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, izvijestili su iz Županije.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Stričak je istaknuo kako je Hrvatska donedavno bila najpoznatija po proizvodnji maslinovog ulja, no zahvaljujući entuzijastima i poljoprivrednim proizvođačima bučinog ulja, to se polako mijenja.

Varaždinsko crno zlato dobiva svoje mjesto ne samo na karti Hrvatske, već i Europe, rekao je Stričak te dodao kako o tome najbolje govori ova zaštita europske razine, zaštita zemljopisnog podrijetla.

"Sa svih natjecanja, posebice kada je riječ o onim najvažnijima, poput Monde Selection ili Međunarodnoj izložbi bučinih ulja, naši poljoprivredni proizvođači uvijek su se doma vraćali s medaljama i priznanjima. Taj podatak najbolje govori o kvaliteti bučinog ulja, a ovo dobiveno priznanje smatram još jednim dodatnim iskorakom za Varaždinsko bučino ulje", istaknuo je Stričak navodeći kako poljoprivredna proizvodnja, uz to što zahtjeva puno umijeća, truda i rada, sa sobom nosi i najveći izazov.

image
Berislava Picek/Cropix

Dovoljan je, kako je kazao, samo trenutak nevremena da obrađeno polje koje je vrijedilo više tisuća eura, više ne vrijedi ništa. Stoga sav trud i entuzijazam poljoprivrednih proizvođača treba još više cijeniti i vrednovati.

Vincek je naglasio kako su, uz niz aktivnosti koje je Varaždinska županija organizirala ili se provode na njenom području, najvažniji u dobivanju oznake na EU razini upravo poljoprivredni proizvođači.

Zato su, kako je rekao, okupili certificirane proizvođače bučinog ulja koji su u sustavu kontrole i na čijim bocama može stajati EU logo koji potrošaču jamči da kupuje originalni proizvod, odnosno da su sve radnje koje je potrebno napraviti, da su napravljene na području Varaždinske županije.

Jedina razlika između tih oznaka, pojasnio je Vincek, ovisi o tome je li to oznaka zemljopisnog podrijetla ili oznaka izvornosti. Ako je oznaka zemljopisnog podrijetla, kao što je to kod Varaždinskog bučinog ulja, jedan dio segmenta ne proizvodi se ili ne radi u Varaždinskoj županiji, a to je koštica, za razliku od Varaždinskog zelja gdje je sve, od sjemena pa do krajnjeg proizvoda, proizvedeno na području Varaždinske županije.

image
Berislava Picek/Cropix

Predsjednik Udruge "Varaždinsko bučino ulje" Matija Patrčević, čija se obitelj godinama bavi proizvodnjom koštica i bučinog ulja, zahvalio je svim proizvođačima koji su ustrajali u proizvodnji bučinog ulja.

"Dugi niz godina čeznuli smo da dostignemo Austriju, koja je kolijevka bučinog ulja, ali uspjeli smo se dokazati i nadmašiti samu Austriju, ali i Sloveniju. Varaždinsko bučino ulje sad je zaštićeno i može se prepoznati po cijeloj Europi, ali i svijetu", istaknuo je.

U priopćenju se navodi kako su na predstavljanju u atriju prisustvovali OPG-ovi koji su u zadnjih 15-tak godina nositelji svih aktivnosti vezanih uz Varaždinsko bučino ulje, a riječ je proizvođačima koji obrađuju od 300 do 400 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pod bučom svake godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:38