KUHAJ BOLJE

NIKADA NISTE KUHALI PEKMEZ? Vjerujte, domaće je najbolje, a uz naše savjete tražit će se staklenka više!

Počinje sezona pekmeza...

Možda su neki pomislili da smo uranili, ali sada je pravo vrijeme za pripremu zimnice, točnije džemova i pekmeza. Punjenje smočnice počinje početkom lipnja i završava u kasnu jesen. Obilje je voća čije se vrijeme dozrijevanja samo izmjenjuje. Trenutačno su najslađe jagode, marelice i trešnje, a i maline su počele zrelo mirisati. No, prije nego što počnete puniti teglice možda bi bilo dobro najprije razjasniti što je džem, a što pekmez.

Marko Miščević

Džem je voćni namaz koji se radi od jedne ili više vrsta voća. Kuha se smjesa većih ili manjih komada voća koje može, ali i ne mora biti oguljeno. U pravilu, na kilogram voća dodaje se najviše 500 g šećera. Po komadićima voća može se odmah zaključiti od čega je. Uz šećer se može dodavati i sredstvo za želiranje, što preporučujemo ako se radi o voću s većim udjelom vode (trešnje, višnje...). Oprano voće (koje možete i narezati na manje komade) stavite u veliku posudu i dodajte šećer, pa počnite polagano zagrijavati uz stalno miješanje.

Od trenutka kad sadržaj zakuha, pjenicu uklanjajte žlicom i kuhajte najdulje petnaest minuta. Ako ste na početku uz šećer dodali sredstvo za želiranje, kuhajte prema uputi na pakiranju - kraće od kuhanja na klasičan način. Vrući džem napunite u dobro oprane i u pećnici zagrijane staklenke (100 Celzijevih stupnjeva). Dobro ih zatvorite i odmah preokrenite, tako da stoje na poklopcu. Neka tako stoje petnaestak minuta, pa ih okrenite na pravu stranu (tako će se u staklenci stvoriti vakuum koji dodatno štiti sadržaj od kvarenja).

Oroslavje 171017.
Mladen Cesarec mladi je proizvodjac bucinog ulja i vec osvojio sve nagrade na tom podrucju. Imanje i vodjenja posla naslijedio je od roditelja Katarine i Zvonka koji pomazu u obiteljskoj proizvodnji.Osim bucinog ulja u ponudi su jos bucine kostice i bucino brasno.Od toga brasna supruga Vedrana po zanimanju nutriconistica, radi zanimljiva slana i slatka jela od bundeva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Pekmez se dobiva ukuhavanjem jedne ili više vrsta voća koje je prethodno usitnjeno (najčešće štapnim mikserom), uz minimalni dodatak šećera (ne više od 20% prema količini voća), ili potpuno bez njega. Postupak pripreme puno dulje traje jer se voće ukuhava sve dok ne ispari tekućina i ne dobije se voćni namaz gušće teksture, a opet da ga se lako može namazati na palačinke, kruh ili tost. Je li pekmez dovoljno kuhan provjerite tako da smjesu kapnete na sredinu hladnog tanjurića. Kad se ohladi, ako je dovoljno kompaktan i nalikuje namazu, prekinite kuhanje. Punite ga u staklenke kao i džem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:26