DOBRA PREPORUKA

Nismo čuli za ovaj lokal u Vela Luci, a trebali smo! Dobra hrana, cijene i ambijent iz snova

DoBar Vela Luka

Sigurno je da je Do-Bar stvarno dobar pa kad vas put nanese u Velu Luku, odvojite neko vrijeme i posjetite ih.

Na Korčuli, a tako i na drugim škojima, rijetko stanovnici jednog dijela otoka znaju što se događa na drugom i teško je dobiti točnu informaciju o novitadama, ili je ona nerijetko na granici mistike.

Stoga smo se bez traženja savjeta uputili u Velu Luku i tamo našli simpatično mjesto na šetnici koje se zove Do-Bar. Riječ je o kombinaciji vinskog bara i bistroa s malim zalogajima. Prostor ima samo terasu gdje je smješteno nekoliko stolova i gleda na zapad te na novouređenu šetnicu s prekrasnim mozaikom. Do-Bar je otvoren lani, a ako je suditi prema ocjenama gostiju, kotira vrlo visoko.

Lokal je otvoren dvokratno, dopodne nude doručke, a u popodnevnim i večernjim satima složenija jela.

Ujutro možete, uz neizostavna jaja na različite načine (oko 50 kn), naručiti domaću granolu (45 kn), a ako ste mesoljubac, platu domaćih narezaka i namaza (50 kn).

Uz spomenuto, možete probati salate od voća, sira ili kozica (30-60 kn). A da ne robuju tradiciji, dopodnevnim su jelima dodali i hladnu juhu/gazpacho (25 kn) te domaću tjesteninu s umakom od graška i mente s kremom od kiselog vrhnja i đumbira (75 kn). Dopodnevna karta jela je za pohvalu, a sličnu filozofiju slijede u kasnijim satima, u što smo se i sami uvjerili.

Prvo su stigli kanapei od dehidrirane ribe posluženi na kremastoj palenti s namazom od pršuta i sira (68 kn) - jelo, kojim se proteže nekoliko tekstura, dobrog je balansa. Potom stiže marinirana palamida narezana na trake s kremom od mrkve i marmeladom od luka (61 kn).

image

kanapei od dehidrirane ribe posluženi na kremastoj palenti s namazom od pršuta i sira

Privatna Arhiva/

Kombinacija slano-slatkog uz malo umami okusa pravi je pogodak te nas je pripremio za jelo inspirirano nekadašnjom tvornicom za preradu ribe Jadranka iz Vele Luke. Radi se o njihovoj konzervi od skuše s povrćem, pa stiže obarena tuna u odličnom umaku od rajčica, paprika i još pokojeg "tajnog" sastojka (68 kn). Vlasnik lokala Ante Mirošević kaže da su dugo eksperimentirali kao bi se približili originalnoj recepturi te da su negdje na 97 posto okusa izvornika jer su se finalni začini u tvornici dodavali bukvalno lopatama, te nema odgovora na pitanje kako dostići tih zadnjih 3 posto. Okusi jela su sjajni i "konzervu" nikako nemojte preskočiti.

image

varijacija na temu riblje konzerve - tuna u umaku od rajčica i paprika

Privatna Arhiva/

Slijedi poveća panirana okruglica punjena sporo kuhanom junećom natkoljenicom uz aioli od peršina i majonezom sa srirachom (75 kn). Usklađeni okusi, možda uz zamjerku da bi punjenje trebalo biti mrvicu jušnije.

Ne posustaje se i na stol dolazi složenac od tikvica, patlidžana, mladog sira sa šalšom - ukusno jelo koje neodoljivo podsjeća na talijansku parmigianu (68 kn). Uz standardni dio menija nude i jelo dana koje se mijenja, a mi smo imali sreću da su nam pripremili rižoto od kozica - kozice jadranske, temeljac bogat, a sve je bilo kremozno i al dente. To je bio jedan vrlo dobar rižoto. Finiš je uslijedio s tortom od sira te čokolade (bez brašna).

image

složenac od tikvica, patlidžana, mladog sira sa
šalšom

Privatna Arhiva/

Sve je pratio lagani međimurski Mežnarić Sauvignon Blanc iz 2021. (175 kn). Karte jela i vina su kratke i izbalansirane, što je više nego za pohvalu, a cijene su za naše prilike iznimno korektne. Sigurno je da je Do-Bar stvarno dobar pa kad vas put nanese u Velu Luku, odvojite neko vrijeme i posjetite ih.

Hrana: 8/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:38