DOBRA PREPORUKA

Nitko ne priprema tjesteninu s ikrom morskog ježinca tako dobro kao Konoba Boba

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Sve do ove sezone, pomalo suludo i zaneseno, ali istinito, Boba je radila cijele godine. Ove sezone će ipak zatvoriti na par mjeseci.

Definitivno najbolje što Murter nudi je Konoba Boba chefa Vjeke Bašića. Bez puno filozofiranja i cifranja ondje ćete pojesti jedan od najboljih tuna tartara ne samo u Dalmaciji, već i u cijeloj zemlji. Carpaccio im je jednako dobar, ako ne i bolji, a kombiniraju ga s kaparima i emulzijom od maslinovog ulja i limuna. Na njihovom popisu izdvojenih jela je i tartar od škampa s crumbleom od pršuta koji smo također kušali i gotovo je dobar koliko i prethodno navedeni Bobini klasici. Ondje se isplati ići pa čak i samo na nekoliko hladnih pjata s čašom vina. Sve do ove sezone, pomalo suludo i zaneseno, ali istinito, Boba je radila cijele godine. Ove sezone će ipak zatvoriti na nekoliko mjeseci i ponovno otvoriti na proljeće. Držati restoran ovakvog tipa otvorenim cijele godine, pogotovo u pomalo zabačenom Murteru, doista je romantičan, ali teško održiv koncept, pogotovo nakon teškog perioda uzrokovanog koronavirusom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ako ih ipak stignete posjetiti ove sezone, ono što apsolutno morate kušati su tagliolini s ikrom morskog ježinca pa čak i pod cijenu da niste preveliki ljubitelj ježinca ili tjestenine. Nadamo se kako će ovo jelo u bilo kojoj izvedenici zauvijek ostati na karti jer je toliko dobro. To je još jedan od zicera zbog kojih se apsolutno isplati napraviti nekoliko desetaka kilometara više i spustiti se s autoceste koja vodi prema krajnjem jugu. Za glavno jelo uzeli smo grdobinu s bisqueom od škampa posluženu s palentom i crnim tartufom, što je bilo korektno jelo. Taj opis ni po čemu ne treba shvaćati kao negativnu kritiku jer je jednostavno teško nadmašiti prethodno spomenute tanjure. Sva su jela vrlo estetski prezentabilna i atraktivna, bez suvišnih elemenata koji bi trebali podići jelo. Kod tartara od tune, naravno, najbitnija je riba koja nije prenabrijana kojekakvim čudima već u svakom zalogaju dominira njezina sočnost. Tjestenina je svaki put briljantna, ali doista! Od ovogodišnje verzije s ježincem možda nam je jedino bila draža prošlogodišnja varijanta s grancigulom i ikrom morskog ježinca, ali radi se o sasvim osobnom favoritu. Inače, tagliolini ili taglierini tjestenina je vrlo slična tagliatellama, ali daleko tanja.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Deserti su im jako dobri, dapače puno bolji i od daleko razvikanijih i popularnijih restorana no što je to murterska Boba. Kušali smo kombinaciju bijele čokolade s biskvitom i crumbleom od rogača te arancinima i mousse od bijele čokolade s pistacijom. Oboje je bilo dobro. Njihova vinska karta je lijepa, ako se tako smije okarakterizirati vinska karta, a misli se na selekciju vina koje je gušt ispijati na njihovoj terasi. Iako, nije se potrebno zamarati godištima i etiketama jer imaju dobrog sommeliera koji će vam znati predložiti vino koje će vas razveseliti, a da pritom ne trebate podići kredit u banci. Možda je pomalo prvoloptaški govoriti kako Konoba Boba nema najbolje pogođenu vrijednost za novac jer su konstantno puni pa slijedom toga imaju svoju publiku. Pretočeno u cijene to izgleda ovako: carpaccio od jadranske tune je 125 kuna, tartar od tune 125 kuna, tagliolini s ikrom morskog ježinca 160 kuna, a grdobina 210 kuna. Bez obzira na to, ovdje ćete se gotovo sigurno vratiti jer nećete uspjeti zaboraviti tu njihovu tjesteninu i hladne pjate po godinu dana, ako ne i duže.

Hrana: 9/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:40