Kada se 2017. godine sa svojim Mason burgerima pojavio na zagrebačkom Burger festivalu, nastala je prava pomama. Iako su se i drugi restorani već tada predstavljali kvalitetnim primjercima, Ivan Zidar publici je zapeo za oko najprije zbog velike pažnje koju je posvetio svakom elementu svog burgera, a zatim i konačnog proizvoda koji je tada bio nešto sasvim drugačije. Meso se topilo na jeziku, pecivo je dobavljao iz pekarnice iz Pule jer nigdje drugdje nije mogao pronaći baš takvo, a dodaci su bili jednostavni, ali su funkcionirali savršeno. I tako je Zidar vrlo brzo, iako uz puno truda i promišljanja, postao kralj burgera zagrebačke scene. Pobijedio je iduće godine na istom festivalu, a poslije se okušao i u franšiziranju svog brenda, bio uvršten na listu 50 najboljih burgera u Europi, pa i najavljivao otvaranje vlastitog lokala.
Onda je stigao koronavirus, u prvi su plan došle neke druge poslovne prilike i Mason je nakratko, iako su njegove recepture živjele u drugim lokalima, stavio na mirovanje. Sve do ove godine kada je spreman za povratak na scenu. I to u velikom stilu! Ivan Zidar je, naime, sa svojim brendom Mason burgers and stuff pozvan na međunarodno natjecanje u burgerima u Barceloni. Tamo će se zaputiti krajem godine, a za tu je priliku osmislio i sasvim poseban, u svom stilu ponovno sastojcima jednostavan, a okusima bombastičan burger.
"To je natjecanje koje je prilično poznato i na kojem sudjeluju burger barovi iz cijele Europe. Na 25 kućica svatko priprema samo jedan burger, cijena svih je ista - 12,50 eura, i ljudi dolaze pokazati ono najbolje od sebe. Kada su me iz The Champions Burgera kontaktirali, nisam mogao vjerovati da se to događa, ali odmah sam pristao i počeo smišljati. Znaš, teško je napraviti burger koji će se svidjeti baš svima. Od samog početka imao sam ideju, ali trebalo mi je tri tjedna da ga usavršim. Naš burger se sastoji od mesa koje radimo od mješavine rebra, prsa i vrata, a unutra smo stavili i odležano meso, zatim umak od smeđeg maslaca s koji kulturom, trapista, ukiseljenih shiitake gljiva i peciva koje i dalje, nakon svih ovih godina, nabavljam od Brionke iz Pule. Zapravo je vrlo jednostavan što se tiče namirnica, ali sam proces pripreme je pomalo restoranski pa mi je trebalo vremena da sve zajedno prebacim u nekakvu street food varijantu", objasnio nam je Zidar.
Dok nam prepričava kako priprema burger, koliko dugo traje postupak dobivanja umaka od smeđeg maslaca i koji kulture, koji radi sa sojinim mlijekom, bez jaja, a ipak je pomalo nalik laganoj majonezi, objašnjava nam da meso prije pečenja premazuje i soja sosom te dodaje kako nije htio komplicirati s dodacima pa su se shiitake tu odlično uklopile, a mi što suptilnije pokušavamo obrisati sline iz kutova usana. Burger zvuči fantastično, a Zidar ga opisuje i kao totalnu eksploziju umamija, petog okusa koji donosi najbolje od slanog, slatkog, kiselog, mesnatog, dubokog i na jeziku stvara senzaciju.
"Cilj je bio, a mislim i da sam uspio, napraviti burger kojemu se želiš vratiti. Probaš ga i ne ostavi te ravnodušnim, nego još dugo razmišljaš o njemu", dodao je Zidar.
Da je doista duboko promišljao o svakom elementu svoga novog burgera, govori i činjenica da se u posljednje vrijeme posebno povezao s ekipom iz PRIME CUT - Meat Housea, nekadašnje mesnice Bašljan koju mnogi gurmani smatraju izrazito važnom i kvalitetnom, a puno je pažnje posvetio i odabiru sira.
"Htjeli smo ići u Barcelonu s domaćim sirom, nismo htjeli cheddar ili nešto slično. Trebao mi je kompleksan sir, sličan gruyèreu, da ima tu topljivost, ali da nije previše intenzivan i ne dominira nad ostalim sastojcima, nego se samo lijepo spoji sa svime. Tako je odluka pala na mladi trapist."
Zidar je dodao i kako razumije da se trenutačno na društvenim mrežama vrte svakakvi trendovi, smash burgeri već su neko vrijeme apsolutni hit, a puno ljudi između peciva voli utrpati i što više sastojaka kako bi bilo zasitnije i bogatije. On, potpuno suprotno, od svojih početaka razmišlja ponajprije o kvaliteti i od toga ne želi odstupiti ni ovaj put. Iako ne voli unaprijed razmišljati o pobjedi, kako se ne bi razočarao, nakon što smo njegov Mason 5th probali, vjerujemo da u Barceloni ima velike šanse osvojiti brojne posjetitelje, koji na kraju odlučuju o pobjedniku. Je li burger toliko dobar, moći će se uvjeriti i svi posjetitelji Burger festivala Zagreb koji je počeo 4. rujna i traje do 14. rujna, a gdje Mason, nakon toliko godina pauziranja, ponovno ima svoju kućicu.
"Snizio sam cijenu koliko sam mogao, samo kako bi što više ljudi moglo probati i reagirati na ovaj burger. Cilj mi je, među ostalim, ljude upoznati s nečim novim, primjerice s koji kulturom koja je toliko svestrana i toliko se lijepog od nje može napraviti, a puno ljudi ne zna što je to zapravo. U pitanju je kultura koja se uzgaja na supstratima kao što su soja, riža i ječam i koja s vremenom poprima dublji, bogatiji okus. Najčešće se koristi za pripremu misa, kada se miješa s mahunarkama i soli, a kako fermentira, postaje sve jača i poprima taj umami. Koji kultura može se koristiti doista za svašta, od pripreme kruha do različitih napitaka, može se dodati i mesu, a može i umacima poput ovoga našeg", s uzbuđenjem objašnjava Zidar.
Na kraju nam donosi svoj burger i pušta nas da uživamo u miru, doživimo okuse bez ikakvih sugestija s njegove strane, a mi već na prvi zalogaj potpuno razumijemo sve o čemu je dosad govorio. Slano, kiselkasto, sočno za poludjeti i vrlo vjerojatno jedan od najboljih burgera koje smo probali u životu. Zaključujemo, povratak Masona Ivan Zidar odradio je u velikom stilu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....