PROMO

Njihova vinarija jedna je od najljepših u Istri, a o njihovim se vinima ne prestaje pričati

 Privatna Arhiva/
Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat i o njima se priča

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, nego se stvaraju godinama, stoljećima... Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija iz Istre, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia /
image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia /

Kada je 1891. obitelj nona (djeda) Ivana napunila prvu butelju odličnog Momjanskog muškata, počela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. U drvenim bačvama starog podruma iz godine u godinu vina su postajala sve bolja, a skroman nono zasluge je pripisivao momjanskoj zemlji, zahvaljujući joj na svim blagodatima. Tradiciju ovoga jednostavnog istarskog težaka, koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je otac Mario koji je znao da bez kvalitetnog grožđa nema dobrog vina.

image
Ana Markezic/

Njegov sin Marino, danas jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj i šire, ljubav je pretvorio u pravu strast. Iako još uvijek u arhivi čuva nekoliko butelja slavnoga obiteljskog Momjanskog muškata iz 1891., a kao godinu utemeljenja brenda Kabola smatra 1981. kada je njegov otac buteljirao vino i nudio ga u obiteljskom restoranu u kojem je majstorica u kuhinji bila Marinova majka. U tom je restoranu pripremljen i najveći bijeli tartuf na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, pronađen u Motovunskoj šumi 1999., a koji je Marino kupio na dražbi.

image
Miroslav Dilberovic/
image
Paul Stajan/

Među prvim istarskim vinarima prešao je na ekološku proizvodnju, a prvi u Hrvatskoj odnjegovao je vino u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije. Volite li malvazije, morate kušati Malvaziju Amfora i Malvaziju Unica, prave klasike među istarskim vinima, kompleksne, elegantne, s dugotrajnim završetkom koji se pamti. Tajna je u duljoj maceraciji koja malvaziji daje ekskluzivnost i posve novu dimenziju. Uživat ćete u svakom gutljaju.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia /

Vinarija Kabola danas je poznati vinski brend, ime je dobila po obiteljskom nadimku, a vina se piju u najboljim svjetskim restoranima. No, skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti obitelji Markežić. Njihova butik vinarija na prostranom imanju između Buja i Momjana jedna je od najljepših stancija i mjesto koje se ne propušta kada posjetite Istru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2022 13:24