IDEM U NORVEŠKU

Norvežanin je godišnji proveo u Splitu, zaljubio se u koktele Romana Rabika i ponudio mu posao

Barmen Roman Rabik s vlasnicom norveškog restorana Hector Haidi Gjerdrum
Barmen Roman Rabik je u Trondheimu, gdje je u novootvorenom meksičkom restoranu Héctor zadužen za kartu koktela.

Dok se mnogi vraćaju u Hrvatsku, suočeni s dramatičnim razvojem pandemijske situacije u inozemstvu, cijenjeni hrvatski barmen Roman Rabik uputio se u hladnu Norvešku. Rabik je do sada radio u splitskoj Kinoteci, barovima zagrebačkih hotela Arcotel i Esplanade, kao i u restoranima B35, Noel i Time, a trenutno se nalazi u Trondheimu, trećem norveškom gradu po veličini, gdje je u novootvorenom meksičkom restoranu Héctor zadužen za kartu koktela. Kako je dospio baš tamo?
- Prije dvije godine Andre Lanza (Kimo), restaurant manager trondheimskog restorana Le Bistro, bio je u Splitu na godišnjem. Svratio je u Kinoteku i pitao konobara tko je napravio kartu koktela. Skompali smo se pa me zvao te zime da dođem i napravim i njima meni. Ida Seehuus, jedna od djevojaka koja je tada radila u Le Bistrou, sada radi u Héctoru pa me zvala da im dođem pomoći. Zna prepoznati talent!

image
Meksički restoran Hector u norveškom gradu Trondheimu

Na društvenim mrežama smo vidjeli da radite crne margarite!

- Da, to je moja receptura još iz 2016. Nastala je to ljeto u Esplanadi, doradio sam je najesen u Noelu, a sad se smjestila i ovdje, baš na pravo mjesto.

image
Barmen Roman Rabik u meksičkom restoranu Hector u norveškom gradu Trondheimu

Kako poslujete s obzirom na situaciju?

- Radimo kao da se ništa ne događa. Vikendom pripremimo gotovo 400 koktela. Norvežani se ne brinu. Morali smo jučer zatvoriti jer je kuhinja plivala, a gosti su svejedno čekali pred ulazom. Ipak, većina lokala radi slabo i samo popodne. Ovo je mjesto sad "in", novo je i svi žele visiti tu. U Oslu je pola lokala zatvoreno jer im se ne isplati raditi. Tako da imam i malo sreće. Usto imam i sjajne kolege, barmena Denisa i barmenicu Silje, baš sam ponosan na njih.

image
Privatna Arhiva

Dokad ste u Norveškoj?

- Do Božića sigurno, a stojim im na raspolaganju i za kasniju suradnju. Naglasio bih ipak da nije sve do para. Kod nas ljudi ionako misle, kad imaš biznis ili odeš raditi van, da si pun ko brod. No, nije zlato sve što sja. Negdje ti se jako svidi pa ostaneš, a do tada doma je uvijek najljepše. Imam neke planove i ponude, ali zasad neka ostanu tajna… Zbog korone više ništa ne planiram. Trebao sam raditi u destileriji Granddad Jack's u Australiji, a prije toga biti na godišnjem u Chicagu, Cincinnatiju i Londonu u Ontariju...

Kakva im je hrana?

- U visokoj kuhinji vrhunski iskorištavaju skandinavske namirnice, a kada je o ostalom riječ, hrana im je prilično neutralna. Naša je kuhinja potpuno drugačija. Svaki put kad odem raditi van još više cijenim našu domovinu i naše podneblje.

Fali vam sarma, priznajte!

- Da, sarma je majka. Svake godine uoči Božića skuham je za cijelo selo. Tako će i sada biti.

Hoćete li je skuhati i Norvežanima da probaju?

- Ma budem, no meso nije kao kod nas pa ću pokušati napraviti sarmu s mesom soba da probamo.

Opišite nam Héctor.

- Ovaj lokal ljeti ima 400 sjedećih mjesta i smješten je uz rijeku, pa podsjeća na popularne barove na splitskoj rivi. Nudi high-end L.A. meksički stil kuhinje koji je osmislila vlasnica, sjajna Heidi Gjerdrum. Inače mi je draže raditi u manjim barovima da mogu raditi pravi craft, ali mislim da to, jednostavno, dođe s godinama. Svakako se ovdje ne odmaram (smijeh).

image
Barmen Roman Rabik s vlasnicom norveškog restorana Hector Haidi Gjerdrum

Koliko ste im koktela smislili?

- Četrnaest! Imamo Black margaritu s tekilom, likerom od kave i tekile, limetom, bitterom od čokolade, vulkanskom soli te chipotle i earl grey sirupima. Koktel Sangria Morena osmišljen je kao slushy s pjenom od grenadine i cikle, vermutom i sirupom od cikle koji mu daje zemljanu notu, a tu je i Sour Pancho s burbonom, gumenim bombonom od crnog piva i jalapeño sirupom…

image
Koktel Senorita barmena Romana Rabika
image
Barmen Roman Rabik i kolegica Ida Seehuus

Imamo dojam da se jako dobro zabavljate dok smišljate te recepte.

- Svakako! Evo, kažu da sam kreativni direktor. Nisam navikao na titule, ha-ha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:19