Bloomberg Breakfast Index

NOVA ISTRAŽIVANJA: Evo koliko dugo u nekim zemljama svijeta trebate raditi da biste kupili doručak!

Poširana jaja u restoranu Bistroteka
 Biljana Gaurina / EPH
Prema Bloomberg Global City Breakfast Indexu, stanovnici Abu Dhabija, Osake i Zuricha u manje od pet minuta zarade dovoljno za kupiti svoj prvi obrok u danu. Gancima je potrebno oko sat vremena, a stanovnicima Caracasa, gdje je inflacija u konstantnom porastu, je potrebno gotovo devet sati.

Kako izvještava portal Bloomberg, dok je razmišljanje o tome kako platiti jedan doručak možda nepoznanica za stanovnike ekonomski razvijenijih zemalja, one siromašnije se s time susreću svakodnevno što dovodi do pothranjenosti, borbe za hranom i prosvjeda u siromašnijim zemljama Srednje Europe i Sjeverne Afrike.

Getty Images/iStockphoto

Što je Bloomberg Global City Breakfast Index?

Bloomberg Global City Breakfast Index izračunava prosječan trošak i dostupnost tipičnog doručka (jedne šalice mlijeka, jednog jajeta, dvije šnite kruha i jedan komad voća) za 129 zemalja. Poredak se temelji na tržišnim cijenama u zadnjih 12-18 mjeseci koje se generiraju sa stranice Numbeo.com, online baze svih tržišnih cijena koju pune sami gradovi i države.

Zagreb, 031214.
Teslina.
Restoran Bistroteka.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / EPH

Index otkriva veliki jaz u dostupnosti doručka u različitim dijelovima svijeta. Na primjer, doručak stanovnike Švicarske stoji oko 1% njihove dnevne plaće, dok Ukrajinci u Kijevu za doručak izdvajaju oko 6%. U Aziji, stanovnici Osake za doručak izdvajaju manje od 1% dnevnice, dok stanovnici Vijetnama izdvajaju čak 12%. Jaz je najizraženiji u Latinskoj Americi, u Mexicu se izdvaja oko 2,4% dnevnice za doručak, dok stanovnici Caracasa, glavnog grada Venezuele, za doručak izdvajaju više od jedne cijele dnevnice!

French toast  with bananas in caramel, nuts, powdered sugar and cup of coffee
Getty Images/iStockphoto

Bloomberg je u Index stavio mlijeko, jaja, voće i kruh jer su to namirnice koje su široko dostupne, ali one variraju. Od rižine kaše i prženog tijesta u Šangaju i Pekingu do kobasica, jaja i graha u Engleskoj. Jaz koji se pojavljuje je također pokazatelj efikasnosti tržišnih i regulatornih mjera u različitim zemljama, od državnih subvencija za hranu u Kairu (gdje doručak stoji 0,25 dolara) do viših marži na, na primjer, Bermudima (gdje doručak stoji 3,48 dolara).

Koliko dnevno vi potrošite za doručak?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:55