VELIKA VIJEST ZA HRVATSKU

NOVE MICHELINOVE ZVJEZDICE: Slave Zagreb i Kvarner, a Monte, Pelegrini i Restaurant 360 potvrdili!

 Arhiva Vila di Lovrana / CROPIX
Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta su se ovjenčali zvjezdicama Noel i Draga di Lovrana, a potvrdili Monte, Pelegrini i Restaurant 360

Restoranima Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) dodijeljena jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º(Dubrovnik) i Monte (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice. Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku MICHELIN Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran. Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih MICHELINOVIH inspektora.

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.” jednom je prilikom izjavio Niko Romito, chef restorana Reale i ponosni nositelj tri Michelinove zvjezdice pa nastavio:

"Ne možete pokušati dohvatiti zvjezdice, niti raditi na način samo da ih dobijete, morate voljeti to što radite, truditi se biti najbolji, prezentirati nešto drugačije pa će zvjezdice same doći. Jednom su me pitali zašto sam se odlučio prezentirati kelj kao jelo za dobivanje Michelinovih zvjezdica. Odgovor je bio jednostavan, on je naša lokalna namirnica i obrađivali smo ga vrlo specifičnih procesima gotovo sedam dana i taj kelj je na samom kraju doista bio nešto posebno."

Još teže od samog dobivanja zvjezdica jest njihovo zadržavanje. Očekivanja su samim time veća i ljestvica se podiže još više iako ste mislili da ste već dali maksimum. Inače, Michelinov vodič je zapravo vrlo zatvorena organizacija koja se nedavno ipak počela otvarati prema društvenim mrežama. To je organizacija koja već više od jednog stoljeća kreira trendove u gastronomiji i bira one najbolje. Iako, još mnogi misle kako je Michelin šačica kritičara koji biraju elitne restorane, istina je da zapravo iza cijelog izbora stvoje precizna i stroga pravila ocjenjivanja.

MICHELINOVE oznake Bib Gourmand

Oznake Bib Gourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split), dobivaju Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) i TAČ (Zagreb). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

„Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice.

Noel - jedna zvijezdica

U Ulici popa Dukljanina na kućnom broju 1, u blizini Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nalazi se zagrebački restoran Noel, čiji je koncept visoke gastronomije osvojio i najzahtjevniju publiku željnu dobro promišljenih jela od kvalitetnih lokalnih namirnica, a od danas službeno i Michelinove inspektore. Od ovog profinjenog restorana, chef Goran Kočiš je s timom vrijednih suradnika stvorio prepoznatljivi brend koji se kontinuirano i ambiciozno razvija. Velik broj domaćih i stranih etiketa na vinskoj listi predstavit će vam iskusni i učeni poznavalac, suvlasnik restorana Ivan Jug koji je proglašen sommelierskim prvakom Hrvatske za 2018. godinu. Prošle je godine Noel proglašen najboljim restoranom u Zagrebu (drugim najboljim u Hrvatskoj) po izboru Dobrih restorana, a godinu prije se našao među prva tri najbolja. Ovaj je restoran brzo postao glavna zagrebačka fine dining destinacija, ali i mjesto gdje se odlazi na fine ručkove. Nepobitno je da je entuzijazam ovog zlatnog dvojca doveo do ovako uspješnih rezultata.

Draga di Lovrana - jedna zvijezdica

Kad je riječ o kvarnerskim restoranima, osobitu pažnju oduvijek je plijenila Draga di Lovrana čiji je koncept postavio vrhunski chef Zdravko Tomšić, a uspješno ga je naslijedila poletna energija mladog i talentiranog chefa Denija Srdoča. Da je Deni opravdao velika očekivanja struke i gostiju u prilog govori i nagrada Gault Millaua za Mladog talenta 2018. godine. Već se izdigao jako, jako visoko među hrvatskim chefovima, a ovaj restoran postavio na sam tron domaćeg fine dining restoraterstva, što su primijetili i Michelinovi inspektori.

Lovran, 310813
Vila Draga di Lovrana.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / hanza media

Monte - potvrđena jedna zvijezdica

Restoran Monte već prema tradiciji zatvara svoja vrata u zimskim mjesecima kako bi ih otvorio uoči Uskrsa, kada nizozemsko-hrvatski bračni par Tjitske i Danijel Đekić pred sladokusce izlazi sa svojim bogatim tanjurima. Već više od petnaest godina gastro hodočasnici penju se do samog vrha rovinjske ulice Montalbano, koja od središta starog dijela Rovinja vodi do stubišta Svete Eufemije.

Vrhunska kuhinja o kojoj brine Danijel Đekić (Tjitske je školovana sommelierka) prepoznata je već godinama kod gastro kritičara pa je tako od 2011. do danas restoran Monte u izabranom društvu tek nekoliko hrvatskih restorana koji su ušli u “Jeunes Restauraters d’ Europe”, što se smatra “malim Michelinom”. Monte je još 2012. bio najbolje ocijenjeni hrvatski restoran prema uglednom “Gault Millau”, prvi je osvojio Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj, a potvrdio ju je i prošle godine.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. 
Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. 
Na fotografiji: Tjitske i Danijel Djekic, nizozemsko-hrvatski par koji vec deset godina uspjesno vodi restoran Monte.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Pelegrini - potvrđena jedna zvijezdica

Ne čudi činjenica da je Pelegrini potvrdio postojeću zvjezdicu! Naime, tri godine zaredom pobijedio u izboru Dobrih restorana, projekta Jutarnjeg lista i Vinarta, s time da je Pelegrini i prošle i pretprošle godine bio apsolutni pobjednik tog natjecanja, a njegov vlasnik i šef Rudolf Štefan tada je pobijedio i u konkurenciji šefa godine. Restoran Pelegrini već dugo drži titulu najboljeg restorana Dalmacije jer ima sve - divnu atmosferu, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. Štefanov uspjeh nije došao preko noći. Rođen 1976. godine u Šibeniku, odrastao je uz nonu koja je bila majstorica kuhinje.

- I danas sam u duši jedno malo dite koje voli jist, a kod nas se uvijek jako dobro jelo. Domaće, svježe, iz našeg vrta. Cijela obitelj znala je dobro kuhati. Najviše pamtim nonin kruh pod pekom za koji nisam mogao dočekati da se ispeče. Jednostavno, ušao sam u kuhinju i svaki put “ukrao” šaku sirovog tijesta i s užitkom ga jeo dok sam hodao do škole. To je bio moj prvi dodir s kuhinjom i mislim da će me pratiti do kraja života - kaže nam Štefan.

Osim brige oko samog restorana, Rudi je pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih chefova Budi Foodie te završava finalne pripreme za internacionalni kongres Chefs´ Stage koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i svijeta.

Restaurant 360

Kad smo već kod najsjajnijih kuharskih zvjezdica, ne smijemo izostaviti ni dubrovački Restoran 360 na čelu s chefom Marijem Curićem i glavnim voditeljem Rudolfom Papcem. Oni doista jesu sjajni. Tim od četrdeset ljudi pleše dubrovačkim zidinama poput kakvog dobro uigranog plesnog ansambla i pritom izvode doista sjajne gastronomske kreacije.

„Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi „posebno iskustvo vezano uz hranu i piće“ što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe“, poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:01