VIŠE OD DORUČKA

Novi brend granole već je hit, radi se od lokalnih sastojaka i može biti sjajan ljetni desert

 Berislava Picek/Cropix
Veteranka izrade granole Tijana Bogdanović na tržište je izbacila novi brend Morning lab
Veteranka izrade granole Tijana Bogdanović na tržište je izbacila novi brend Morning lab

Ako ste shvatili da uopće ne volite jesti zobenu kašu i u namočenim zobenim pahuljicama ne vidite nikakvu slast, nemojte zbog toga od njih odustati! Jer kada su pečene u pravim uvjetima i u pravom društvu orašastih plodova, meda i začina, pretvaraju se u granolu koja predstavlja fantastičan doručak, sladak završetak dana ili pak hrskav dodatak ljetnom desertu. Tom se idejom vodila Tijana Bogdanović koja stoji iza novog i dopadljivog zagrebačkog brenda granole nazvanog Morning lab.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako se nedavno pridružila tržištu na kojem se sad već nalazi veći broj malih domaćih proizvođača, Tijana je daleko od početnice. Prije nekoliko godina s dvije partnerice proizvela je uspješnu liniju granole simpatičnog naziva Granolica, no život je imao druge planove, pa je tako prvi poduzetnički pothvat završio i Tijana se okrenula novim izazovima. Nakon nekoliko godina pauze želja da se vrati u proizvodnju tog popularnog hrskavog doručka bila je tolika da se i danas, kada s Tijanom razgovarate o tome kako je ponovno počela, ta strast jasno vidi.

"Nakon rada u potpuno drugom području, prije otprilike dvije i pol godine slučajno sam srela Ivanu Urem Marohnić iz zagrebačke Korice. Surađivale smo na prvom projektu granole i nismo se godinama vidjele, no odlučila sam joj se ipak javiti taj dan. Razveselila mi se i odmah su zaredala pitanja kada ću ponovno u svijet granole. Iako sam se isprva nećkala, ubrzo sam je nazvala i rekla joj da sve u meni gori od želje da se time ponovno počnem baviti jer mi je to i dalje bila velika ljubav", pričala nam je Tijana dok je iz velikog rinfuznog pakiranja grabila granolu za zdjelice namijenjene smoothieju koje je zamislila za naše snimanje.

image
Berislava Picek/Cropix

Taj neočekivani susret, kao prst sudbine, podsjetio ju je na to koliko je uživala u kombiniranju raznih sastojaka, izradi granole, testiranju varijanti i oduševljenim reakcijama - prvo prijatelja i poznanika, a zatim i kupaca. Ističe da joj je upravo Ivana iz Korice dala vjetar u leđa, a zahvalna je i Silviji Puljić iz dućana Grga Čvarak, koja joj je tijekom prvog razdoblja rada s granolom pomogla savjetima o tome kako se odnositi prema namirnicama i proizvodu, a i danas joj je podrška.

image
Berislava Picek/Cropix

Nakon što je promijenila izvorni recept za granolu i definirala novi vizualni identitet, Tijana je bila spremna za novi početak pa su se prije tri mjeseca njezine Morning lab granole počele pojavljivati napokon i u dućanima.

"Stvarno bih htjela da što više sastojaka u mojoj granoli budu namirnice koje kod nas rastu jer su to okusi koje volimo i prepoznajemo. Upravo sam zato, primjerice, u svoju granolu stavila orahe, iako mnogima oni ne bi bili prvi izbor. Ali doista se sjajno slažu s ostalim namirnicama", ističe.

image
Berislava Picek/Cropix

U osnovnoj granoli tako se nalaze lokalne zobene pahuljice proizvođača Božjakovina, lješnjaci, bademi, cimet i domaći med. Još uvijek nisu svi orašasti plodovi lokalne proizvodnje, ali na tome i dalje radi. Tijana na tržište uskoro izbacuje i granolu s dodatkom vanilije i sušenih jagoda, a planira i dalje razvijati nove okuse. Upravo je zato naziv brenda Morning lab jer joj je želja da nastavi eksperimentirati i s novim tehnologijama obrade namirnica. Cilj joj je ponuditi nešto više od tipičnih kombinacija s čokoladom i bademima, a usto bi htjela da je što više namirnica iz našeg podneblja.

image
Berislava Picek/Cropix

Tijanina granola dolazi u pakiranjima od 175 i 350 grama, pri čemu se većem pakiranju cijena kreće između 45 i 49 kuna, a u Korici se mogu kupiti i pakiranja od 250 grama za 29 kuna. Osim na tri lokacije Korice, granolu Morning lab možete pronaći i u dućanima Grga Čvarak, u Špeceraju na tri lokacije, zagrebačkoj Prokulici, dućanima Mali lug i Priroda i društvo, kao i u hvarskom dućanu Za pod zub te u virtualnom dućanu Moje zrno. Želite li je probati prije kupnje, uvijek možete svratiti i u zagrebački Roots juice & cocktail bar, gdje je koriste za pripremu doručka.

U pripremi granole možete se okušati i sami, uz savjete koje je Tijana podijelila s nama, a dobra ideja bit će i priprema ljetne poslastice za koju će vam trebati dvije breskve i malo granole.

PEČENE BRESKVE S GRANOLOM

SAVJETI ZA ONE KOJI GRANOLU RADE KOD KUĆE

• Kad radite granolu kod kuće, doista nema granica što možete u nju staviti, ističe Tijana i napominje da sve ovisi o vašem ukusu i budžetu, pa se poigrajte s orašastim plodovima, dehidriranim voćem i povrćem, začinima kao što su tonka, klasična vanilija, cimet ili đumbir u prahu. Umjesto meda može se koristiti i sirup od datulja.

• Nemojte zaboraviti dodati sol u svoju granolu jer ona, zapravo, dodatno ističe okuse namirnica i balansira slatkoću. No, jako ju je lako presoliti, upozorava Tijana, tako da se možete voditi omjerom od 1,5 do 1,7 grama soli na 100 grama granole.

• Tijana granolu peče na temperaturi između 160 i 180 °C, a ističe da je obavezno na pola pečenja treba izvaditi i dobro izokrenuti kako bi se ravnomjerno ispekla s obje strane.

• Granolu ne smijete ostaviti bez nadzora jer vrlo lako zagori, što onda može pokvariti okus, no jednom kada se ispeče, treba je ostaviti da se ohladi i stvrdne. Za stvrdnjavanje i hrskavost važan je med, pa ga nemojte preskočiti.

• Kada pripremite svoju granolu, a isto vrijedi i za kupovnu koju ste tek otvorili, obavezno je odmah premjestite u posudu koja se može jako dobro zatvoriti, kao što su teglice s gumenom brtvom. To je ključno jer granola jako lako navuče vlagu i zbog toga izgubi hrskavost.

• Ako primijetite da vam je granola izgubila na hrskavosti, stavite je u lim za pečenje i ubacite na pet-šest minuta u zagrijanu pećnicu na 160 °C. Budući da je već pečena, ne trebate čekati da se počne rumeniti, nego samo da ispari višak vlage. Ostavite je da se ohladi i ispravno je pohranite.

• Granolu možete namočiti tijekom noći kako bi vas ujutro dočekao ukusni doručak, pri čemu će otpustiti med i cimet. Možete je ubaciti i u blender dok radite smoothie, a dodajete li granolu u smoothie bowl u izvornom obliku, preporučena je količina od 50 grama granole po porciji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 00:03