Mali obiteljski hotel San Rocco u Brtonigli u Istri već je odavno poznat po svojoj kvaliteti smještaja, usluge, ali i gourmet ponude u svom luksuznom restoranu, a upravo kroz restoran obitelj Fernetich koja vodi hotel, plasira i svoja visokokvalitetna ulja koje je ovaj tjedan predstavila kroz degustacijsku večeru u svom restoranu.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/20/14/malo 5.jpg)
Predstavljajući nova ulja, vlasnik hotela Tullio Fernetich, naglasio je kako u sklopu njihovog obiteljskog poduzeća Primizia d.o.o, pored Heritage Hotela San Rocco koji je bio pet puta nagrađen kao najbolji mali hotel u Hrvatskoj i njihova dva restauranta Primizia Food@ Wine i Gourmet Restaurant San Rocco, maslinarstvo zauzima sve značajniju ulogu.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/20/14/malo 4.jpg)
- Nakon što smo 2005. godine posadili dodatnih osamsto stabala, sada se naši maslinici prostiru na pet hektara na teritoriju Brtonigle i to na bijeloj, crnoj i crvenoj zemlji nadmorske visine od 50 do 130 metara. Zbog vlastitih uvjerenja, a i specifičnih karakteristika pojedinih pozicija, opredijelio sam se za bjelicu, bužu i leccino, koji će se po prvi put ove godine komercijalizirati kao monosortna ulja. Uz njih tu je i Selection kao blend spomenutih triju sorti uz frantoia i pendolina, kazao je Fernetich.
Ove godine obitelj Fernetich dala si je dodatno truda oko samog pakiranja ulja te ona izlaze u novom ruhu.
- Ulja su izvrsne organoleptičke kvalitete skoro bez slobodnih masnih kiselina. Masline su ručno brane od 3. do 20. listopada te su prerađene nakon nekoliko sati, kazao je Fernetich.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/20/14/malo 3 (2).jpg)
Fernetichi su, kako bi prikazali polivaletnost ulja, priredili i dojmljiva jela sljubljena vinima iz okolice Brtonigle. S leccinom je zbog njegove neodoljive voćne note, delikatnost i svježine serviran list u mirisima aromatičnog bilja.
Buža je zbog posebne aromatičnosti i ujednačene pikantnosti te gorčine poslužena uz "Capesante, lardo di Colonnata i marmeladu od šljive". Selection Blend odlično izbalansirane i umjerene gorčine poslužen je s " Ječmom, bućom i bijelim tartufom ", a karakterna bianchera izražene gorčine odlično je pasala uz vrlo zanimljivu viziju "Istarske kobasice". Nakon deserta posluženi su " gumeni bomboni" od maslinovog ekstra djevičanskog ulja uz džin aromatiziran maslinovim uljem Leccino San Rocco. Za više informacija o samoj prodaji spomenutog ulja kontaktirajte ih putem društvenih mreža.