PUNE ŠALICE ČAJA

NOVI NA LISTI: Uz omiljenu kamilicu i šipak, evo koja dva čaja osvajaju Hrvate!

Okus i miris finog i nježnog čaja od kamilice mnoge od nas s nostalgijom vraća u djetinjstvo jer upravo za tim blagim čajem mame su posezale (a čine to i danas) da bi pomogle riješiti grčeve, prehladu, nemir... Kamilica je jedna od najstarijih  biljaka, njezine su blagodati poznavali još drevni Egipćani, zasigurno je najomiljenija biljka naših baka, mama, ali i svih nas!

Biljni čaj od kamilice dobiven od zlatno bijelih cvjetova ove biljke, jedan je od najpopularnijih čajeva u Hrvatskoj, ali i svijetu. Za tim slatkastim i mekim okusom posegnut ćemo vrlo često, a ponajprije kad se želimo opustiti, kad nas muči nesanica, kad tražimo način kako se riješiti nakupljenog dnevnog stresa. Najbolji je topao, jer tada eterična ulja kamilice, koja mu daju blagotvorna svojstva, optimalno djeluju. Mnogo je dobrih razloga za šalicu čaja od kamilice upravo ovih zimskih dana.

Istraživanjima je dokazano, naime, da čaj od kamilice pomaže liječenju prehlade i hunjavice, snižava temperaturu, ima protuupalna svojstva te pomaže ublažavanju menstrualnih bolova. Osim toga, čaj od kamilice izvrstan je saveznik ljepoti i zdravlju kože. Oblozi od kamilice će, na primjer, pomoći smanjiti podočnjake, a pranje kose u tom čaju, doprinjeti zdravlju kose i vlasišta.

Riznica zdravlja u čaju od šipka

Osim kamilice, malo koji dom nema barem jednu kutiju čaja od šipka. Kralj svih čajeva, onaj od šipka, prava je riznica zdravlja. Bogatog okusa, mirisa i intenzivne crvene boje, obiluje vitaminom C i oksidansima te ga najčešće biramo za osnaživanje imuniteta, liječenje gripe i prehlade te suzbijanje upala.

Osim toga, ovaj čaj čisti dišne putove i olakšava disanje, koristan je kod probavnih tegoba i mučnine. Šalica čaja od šipka također čini dobro vašoj ljepoti - sprječava prerano starenje te pospješuje obnovu stanica.

Vrući đumbir s limunom za hladne dane

Ako još niste, ove zime na listu svojih omiljenih biljnih čajeva uvrstite dva nova Podravkina čaja – Vrući đumbir s limunom i Planinski čaj. Najžešći borci protiv prehlade, gripe i ostalih infekcija, đumbir i limun u Podravkinom čaju savršena su kombinacija ove zime. Svjetli korijen gorkastog okusa u kombinaciji s limunom, imaju mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje i dobro stanje cijelog organizma.

Vitamini, minerali i aminokiseline u čaju od đumbira mogu, između ostalog, pospješiti cirkulaciju krvi i na taj način smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava. Uz sva ljekovita svojstva, tu je i bogata aroma đumbira i limuna koja će dugo biti prisutna zahvaljujući aroma omotaču u koji je pakirana svaka filtar vrećica.

Ljekovitim biljem okrijepite tijelo i duh!

Kada se pak plodovi šipka, jarebike i crnog trna spoje sa listovima kupine i paprene metvice te cvjetovima lipe dobijemo neponovljiv okus i miris novog Podravkinog Planinskog čaja. Pažljivo odabrana mješavina fino mljevenog ljekovitog bilja zagrijat će tijelo i okrijepiti duh, bez obzira gdje bili i što radili.

Ugoda koju ovaj čaj pruža može se dopuniti dodatkom meda i limuna, a kako aroma ne bi pobjegla u hladnim zimskim danima tu je aroma omotač koji čuva svježinu i miris. Za potpuni užitak potrebno je tek filtar vrećicu preliti s 200 mililitara kipuće vode i pričekati osam minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:15