Topi se u ustima

Novi roštilj na drveni ugljen u gradu radi odlično mljeveno meso, ali i posebno dobar biftek

Smješten u blizini muzeja Nikole Tesle, Šareni Leptir simpatično je uređeno mjesto koje je specijalizirano za roštilj, a posebnost im je biftek u ulju. Restoran radi svaki dan od 10 do 23 sata, osim ponedjeljkom kada je zatvoren

Na mjestu nekadašnjeg zagrebačkog restorana Bonaca Nova nedavno je otvoren Šareni Leptir, novi roštilj koji se specijalizira za pripremu mesa na drveni ugljen i već se pozicionira kao ozbiljna adresa za ljubitelje roštilja. Roštilji na ugljen čvrsto su ukorijenjeni u zagrebačku svakodnevicu, ponuda je raznolika, ručak u roštiljarnicama najčešće pristupačan, a porcije obilne. Meso ostaje glavni razlog dolaska, dok je druženje uz roštilj i dalje tipičan način provođenja vremena. U gradu s mnogo dobrih roštilja svaki novi lokal mora ponuditi nešto dodatno. Bilo kroz originalan recept, kvalitetnije namirnice ili atmosferu zbog koje će se gosti poželjeti vratiti.

image
Berislava Picek/Cropix

Šareni Leptir na početku Trešnjevke pokušava se izdvojiti upravo takvom kombinacijom. Dvije prostrane terase pružaju pogled na gradilište novog stadiona, prizor koji možda nije najromantičniji, ali daje osjećaj da ste dio gradske dinamike i svjedoci promjena. Na ulazu u sam objekt dočekuje vas veliki bijeli medvjed, koji, iako ne govori, poziva ljude u restoran.

Restoran je vrlo simpatično uređen, sa šarenim detaljima koji prostoru daju dozu opuštenosti, što često fali roštiljima u gradu. Posebnu pohvalu zaslužuju zbog ventilacije, jer osim što je gotovo nečujna, učinkovito uklanja svaki trag dima, pa se miris roštilja ne osjeti ni u jednom kutu, što je rijetkost za ovakva mjesta. Tome pridonosi i činjenica da je kuhinja smještena na katu, dodatno odvajajući prostor za goste od same pripreme hrane.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Jelovnik restorana je sažet i jasno usmjeren na ono u čemu su ili žele biti najbolji - roštilj na drveni ugljen, s posebnim naglaskom na svježe meso s hrvatskih farmi i iz malih mesnica. Ovakav pristup znači da se ne rasipaju preširokom ponudom, već svako jelo pripremaju s kvalitetnim sastojcima. Kako nam kažu, gosti tako mogu biti sigurni da će svako jelo na meniju biti dobro izvedeno i svježe. S vremenom planiraju i proširiti ponudu s nekoliko novih jela, ali temelj ostaje jednostavna priprema i fokus na ono što najbolje rade.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Probali smo više jela, od kojih su nam neka bila baš odlična. Šareni lonac za dvije osobe (9,80 €) zapravo je gusta, ali nježna teleća juha s mekanim komadićima mesa, mrkvom i dodatkom domaćeg vrhnja. Dodatak domaćega vrhnja podiže već solidnu juhu u obrok koji bi mogao biti sasvim solidan gablec. Uštipci s mladim kajmakom sa Zlatibora (8 €) su hrskavi izvana, mekani iznutra, a kajmak je kremast i svjež. Ovaj kajmak rijetkost je u Zagrebu, zbog toga što je prilično skup, ali i zbog svojeg kratkog roka trajanja. U Zagrebu se osim u Šarenom Leptiru može probati samo na još jednoj adresi, a kupiti isključivo na Dolcu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Glavna jela su ključna točka ponude restorana. Ćevapčići punjeni sirom (10,50 €) dolaze u porciji koja je dovoljna za ozbiljan ručak, meso je sočno, blago pikantno, a sir diskretno nadopunjava okus. Pljeskavica punjena dvjema vrstama sira (11,20 €) izdašna je, odlično pečena, s blagim dimljenim notama i bogatom kremastom sredinom koja se topi u ustima. Stvarno je odlična, jedna od boljih koje smo kušali u Zagrebu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Biftek u tri vrste ulja (32,80 €) jedno je od najzanimljivijih jela na jelovniku i prava rijetkost među zagrebačkim roštiljima. Priprema ovog bifteka rezultat je dužeg usavršavanja recepta, koje osoblje, kažu, čuva za sebe. Ono što je poznato jest da biftek prije pečenja dugo odležava u posebnoj marinadi, što mu daje izuzetnu mekoću i omogućuje da meso upije arome začina i ulja. Nakon mariniranja, biftek se ne peče klasično na roštilju, već se prelijeva s tri različite vrste vrućeg ulja. Ova tehnika daje mesu tamniju, gotovo karameliziranu boju izvana, ali unutrašnjost ostaje savršeno mekana i sočna, poput najnježnijih steakova. Meso se lako reže vilicom, bez ikakve žilavosti, a svaki zalogaj je bogat, pun okusa i s finom aromom dima i začina.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Od priloga najviše nam se svidjela paprika u pavlaci (4,70 €). Riječ je o dvije mini papričice, pikantno-gorkog karaktera, koje uz obilje pavlake briljiraju. Iako su samo dvije u porciji, količina pavlake je izdašna pa je ovo dovoljan prilog uz meso. Deserte nismo kušali jer su porcije glavnih jela stvarno velike te za njih ni uz najbolju volju nismo imali mjesta.

Karta pića u restoranu je jednostavna i funkcionalna, oslanja se uglavnom na domaća, provjerena vina i standardna piva. Većina vina dolazi iz poznatih hrvatskih vinarija, a izbor piva temelji se na klasičnim markama koje su široko dostupne. Iako je ponuda sasvim dovoljna za većinu gostiju, ostavlja dojam da bi bila zanimljivija kada bi uključivala barem nekoliko craft piva ili širi izbor vina za one koji traže nešto drugačije.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Šareni Leptir svakako vrijedi posjetiti zbog odlične teleće guste juhe, zanimljivog bifteka i odličnog mljevenog mesa. Ugodan ambijent i profesionalna usluga čine ga mjestom u kojem se lako opustiti, a ponuda je dovoljno raznolika da zadovolji mnoge goste. Već sada Šareni Leptir bez sumnje spada među bolje roštilje na ugljen u Zagrebu, s potencijalom da postane poznatija adresa za ljubitelje mesa i dobre atmosfere.

Za kraj recimo i kako restoran radi svaki dan od 10 do 23 sata, osim ponedjeljkom kada je zatvoren, a nalazi se na adresi Kranjčevićeva ulica 2a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (1)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

RESTORAN BONACA NORMALNO RADI I
MOLIM VAS MINIMUM NOVIARSKE ETIKE I RASPITAJTE SE PRIJE NOGO NEŠTO OBJAVITE.

šARENI LEPTIR OTVOREN JE NA MJESTU KRATKOTRAJNOG NEUSPJEŠNOG POKUŠAJA KOPIRANJA RESTORANA BONACA POD IMENOM BONACA NOVA KOJI JE...

RESTORAN BONACA NORMALNO RADI I
MOLIM VAS MINIMUM NOVIARSKE ETIKE I RASPITAJTE SE PRIJE NOGO NEŠTO OBJAVITE.

šARENI LEPTIR OTVOREN JE NA MJESTU KRATKOTRAJNOG NEUSPJEŠNOG POKUŠAJA KOPIRANJA RESTORANA BONACA POD IMENOM BONACA NOVA KOJI JE UGAŠEN PRIJE TRI GODINE
MOLIM VAS U IME OSOBLJA I GOSTIJU RESTORANA DADEMANTIRATE NAVODE U VEZI RESTORANA BONACA

VAŠOM NEPROFESIONALNOM OBJAVOM NANJELI STE NAM VELIKU ŠTETU ZA RAZLIKU OD PRETHODNO OBJAVLJENE RECENZIJE.

Pročitaj više
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
31. srpanj 2025 11:41