NOVI VLASNIK I CHEF

NOVI VLASNIK I GLAVNI CHEF MARIN RENDIĆ: ''Vratit ću staru slavu Bistrou Apetit!''

 Neja Markičević / Hanza Media
Marin Rendić, koji je nedavno postao vlasnik i glavni chef zagrebačkog Bistroa Apetit, govori o planovima za budućnost!

Od 2008. godine vlasnik je novigradskog restorana Pepenero, prije toga usavršavao se u Nomi u Kopenhagenu, Arzaku, u španjolskom restoranu u San Sebastianu, usavršio je pripremanje slastica kod Lorette Fanella u Enotecha Pinchiorri u Firenci, donedavno je radio kao konzultant u zagrebačkom restoranu Time... Moglo bi se toga još nabrajati, a najnovije je što se sada njegovo ime u gastronomskom svijetu vrlo često spominje. Naime, tridesetdevetogodišnji Marin Rendić postao je vlasnik i glavni chef zagrebačkog restorana Bistro Apetit u Jurjevskoj ulici.

- Kad su se počeli mijenjati vlasnički odnosi u restoranu, razgovarao sam s bivšim vlasnicima i jako me zaintrigirala njihova ponuda - rekao je chef Rendić koji sada ima pune ruke posla (da ne kažemo kuhača).

Znam da je restoran u posljednje vrijeme zapao u probleme, ali to je još više u meni pojačalo volju da ga kvalitetom kuhanja i usluge podignem na onu staru slavu koju je imao. Skupio sam vrhunski tim koji je tom zadatku prionuo otvorenog srca i uvjereni smo da ćemo vrlo brzo Bistro Apetit postaviti na vrh ljestvice zagrebačkih i hrvatskih restorana. Restoran je već otvoren, ekipa se uhodava, a nas je zanimalo što će se to nuditi u bistrou koji je u gradu, a zapravo iznad njega, u blizini, a ipak izvan vreve, okružen predivnim vrtom

Zagreb, 021117. 
Marin Rendic, novi vlasnik i Bistroa Apetit u Jurjevskoj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

- Koristimo tradicionalne namirnice, a poslužujemo ih i pripremamo na način koji je blizak modernoj kuhinji. Čvrsto sam odlučio da ću u bistrou pripremati isključivo hrvatske namirnice, a za njihovu nabavu iskoristio sam sve moguće veze koje sam stekao kao vlasnik restorana na moru, kuhajući toliko dugo. Znači, svježa jadranska riba svakodnevno je osigurana, na tržnicama poznajem gotovo sve kumice i dobavljače s OPG-ova, neke namirnice nabavljam izravno od uzgajivača s mora, morske obale, s kontinenta... - objasnio je Marin Rendić.

Zagreb, 021117. 
Marin Rendic, novi vlasnik i Bistroa Apetit u Jurjevskoj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Meni će se u Bistrou Apetit mijenjati sezonski, odnosno chef Rendić će ga s ekipom kreirati prema trenutačno raspoloživim proizvodima, a njegov moto je u jelima sačuvati čisti okus namirnica. Tko će biti u restoranu odgovoran za vina, odnosno sommelier, chef Rendić nam nije htio odati, ali je istaknuo da je vinska lista puna prirodnih vina, vina vinara koji nastoje sačuvati izvorni okus grožđa.

- Kad se spoje domaći proizvodi posluženi na tanjuru i vina u kojima je sama priroda, bez kemikalija, to će biti divota za sva osjetila - ponosno ističe chef Rendić.

Zagreb, 021117. 
Marin Rendic, novi vlasnik i Bistroa Apetit u Jurjevskoj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Kuhat ćemo iskreno, jer smo svi zaljubljeni u pripremu hrane. Već sam kao dječak osjećao strast prema hrani dok sam gledao djeda ribara kako priprema razne specijalitete. Ali, ta priprema je bila jednostavna, a sve izvađeno iz mora imalo je okus po moru. Onaj izvorni.

Upravo sam takvu ekipu okupio u Bistrou Apetit. Poštuju okus i znaju koliko god se radi s nekom namirnicom, njezin okus mora biti primaran. Moramo poštovati prirodu i ono što nam je dala, poštovati njezine arome i okuse i takve posluživati na tanjurima gostima. Ako to uspijemo, a uvjeren sam da ćemo uspjeti, tada smo napravili većinu posla jer danas, na svu sreću, opet se cijeni ono u čemu su, tako jednostavno, uživali naši stari - dodao je chef Marin Rendić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:12