Studija je dokazala!

Novo istraživanje koje pokazuje kako vas varaju na ribi!

 Getty Images
Nažalost, kada je u pitanju riba, varaju nas na sve strane! Novo istraživanje otkriva šokantne činjenice o prevarama kada je u pitanju riba i morski plodovi te koliko je uistinu širok njihov doseg.

Oceana, međunarodna organizacija za očuvanje oceana, izdala je izvještaj na temu prevare kada su u pitanju riba i morski plodovi. Istraživanje je provedeno na 55 zemalja u kojima je provedeno 200 studija. Istraživanje je pokazalo kako je 1 od 5 uzoraka ribe i morskih plodova krivo označeno. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, oko 30% morskih plodova i ribe je krivo označeno, a najčešće vrste su škarpina i losos. Ali problem je raširen u cijelom svijetu, ne samo Americi, a Oceana na svojim stranicama ima i interaktivnu kartu koja pokazuje kolike razmjere prevara doseže.

Getty Images

Ekstremni slučajevi prevare su također prisutni i u Italiji, gdje je pogrešno označeno 82% istraženih uzoraka škarpina, smuđa i sabljarke. Zapravo se radilo o ribama kojima prijeti istrebljenje. U kalifornijskom restoranu je, na primjer, otkrivena prodaja mesa kita pod meso tune.

Fishmarket with different fresh fishes.
Getty Images/iStockphoto

Ovakva prevara je ozbiljan globalni problem koji ugrožava poštena poduzeća i ribare koji igraju po pravilima. Također, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi koji konzumiraju ribu i morske plodove. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, 58% uzoraka je pokazalo da može dovesti do zdravstvenih komplikacija zbog alergena i toksina koje sadrže.

Picture of sardines packed in ice and placed into containers after being freshly caught.  Whole fish ready for market and fish mongers.
Getty Images/iStockphoto

Potrošače se potiče da postavljaju više pitanja svojim dobavljačima prije kupnje te da razmisle dva puta prije nego kupe sushi u supermarketu.

Colourful fish being sold at the fish market in Naha, Okinawa.
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:06