Šarolikosti zagrebačke gastro scene pridružio se prilično specijalizirani street food bar koji ljubiteljima egzotičnih jela nudi havajske delicije “poke bowl” u raznim varijacijama. U samom središtu grada, na 50- ak četvornih metara našao se tako gastro kutak “Poke Poke”, s ponudom koja je odavno osvojila europske metropole i gdje se mogu kušati različite svježe kombinacije ovog havajskog specijaliteta. Kako kaže vlasnica Sanja Gregorius, radi se o zdravim i razigranim jelima gdje, kroz šest vlastitih kreacija bowla, ima nebrojeno mogućnosti za svačiji ukus.

OSVAJAJU EUROPU
- Šetajući europskim metropolama, vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora - objašnjava svoju odluku da otvori zagrebačku inačicu poke bara Sanja Gregorius.

U pomno osmišljenom prostoru je pult za pripremu bowlova te 20-ak sjedećih mjesta, a na proljeće vlasnici otvaraju i terasu. Budući da se radi o jelima koja potječu sa živopisnih Havaja, i bar odiše egzotikom pa tako u njemu prevladavaju crvena, žuta i plava boja, a neizostavan detalj su, naravno, zelene palme. Baza pokea je kvalitetna sushi riža koja se priprema baš kao i ona za japanski specijalitet sushi, samo što mora biti topla kao i soba noodles.
NOODLES I ZOODLES
- U zagrebačkom Poke Pokeu je i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza. Kod pokea je naglasak na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no i hobotnica, koja se često izvorno koristi, te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu - otkriva vlasnica.

Sva su jela marinirana s raznim marinadama bogatim vitaminima, a brojne kreacije i izbor ovog jela ostavljaju prostor za različite kombinacije. Priprema bowla prilično je brza i traje pet do šest minuta, a upravo je i bila ideja vlasnice podrediti jelo užurbanom načinu i tempu današnjeg života. Uz to svako jelo ima standardnu i veliku porciju. O porijeklu ovog jela ne postoji precizna priča, no mnogi se slažu da njegovi počeci datiraju još od pretkolonijalnih vremena u Polineziji, grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda.

- Mještani bi od svog ribolova uzimali svježi ulov i začinjavali ga onim što im je bilo pri ruci. Početkom ‘70-ih godina prošlog stoljeća popularnost ovog jela počela je jako rasti pa se uz tradicionalnu havajsku kuhinju jelo počelo naširoko koristiti. Ubrzo nakon toga poke bowl je postao popularan širom svijeta - ispričala je ponosna vlasnica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....