ZAGREBAČKA GASTRO SCENA

NOVO MJESTO: Street food bar Poke Poke nudi zdrava i razigrana jela, a sami možete kreirati i svoj bowl!

Redovna porcija sjajne hrane u zdjeli stoji 54 kune, a velika 68 kuna. Otkad je otvoren, “Poke Poke” dobiva samo hvalospjeve gostiju
Redovna porcija sjajne hrane u zdjeli stoji 54 kune, a velika 68 kuna. Otkad je otvoren, “Poke Poke” dobiva samo hvalospjeve gostiju

Šarolikosti zagrebačke gastro scene pridružio se prilično specijalizirani street food bar koji ljubiteljima egzotičnih jela nudi havajske delicije “poke bowl” u raznim varijacijama. U samom središtu grada, na 50- ak četvornih metara našao se tako gastro kutak “Poke Poke”, s ponudom koja je odavno osvojila europske metropole i gdje se mogu kušati različite svježe kombinacije ovog havajskog specijaliteta. Kako kaže vlasnica Sanja Gregorius, radi se o zdravim i razigranim jelima gdje, kroz šest vlastitih kreacija bowla, ima nebrojeno mogućnosti za svačiji ukus.

OSVAJAJU EUROPU

- Šetajući europskim metropolama, vrlo smo često znali zateći prizor punih redova ispred poke barova. Zainteresiralo nas je te smo otišli isprobati o čemu se radi. Na prvu nas je osvojila ideja, okus i prezentacija ove priče koja je zdrava, u pravoj mjeri zasitna, a uz koju cijeli dan možeš funkcionirati bez osjećaja gladi i umora - objašnjava svoju odluku da otvori zagrebačku inačicu poke bara Sanja Gregorius.

U pomno osmišljenom prostoru je pult za pripremu bowlova te 20-ak sjedećih mjesta, a na proljeće vlasnici otvaraju i terasu. Budući da se radi o jelima koja potječu sa živopisnih Havaja, i bar odiše egzotikom pa tako u njemu prevladavaju crvena, žuta i plava boja, a neizostavan detalj su, naravno, zelene palme. Baza pokea je kvalitetna sushi riža koja se priprema baš kao i ona za japanski specijalitet sushi, samo što mora biti topla kao i soba noodles.

NOODLES I ZOODLES

- U zagrebačkom Poke Pokeu je i veći izbor, pa su tako kreirani poke sa soba noodles od heljde i zoodles od tikvice sa salatom kao baza. Kod pokea je naglasak na proteinima. Tu su klasična tuna i losos, no i hobotnica, koja se često izvorno koristi, te mesni dio koji sadrži sous vide piletinu i odležani roast beef. Za vegane tu je neizbježan tofu - otkriva vlasnica.

Sva su jela marinirana s raznim marinadama bogatim vitaminima, a brojne kreacije i izbor ovog jela ostavljaju prostor za različite kombinacije. Priprema bowla prilično je brza i traje pet do šest minuta, a upravo je i bila ideja vlasnice podrediti jelo užurbanom načinu i tempu današnjeg života. Uz to svako jelo ima standardnu i veliku porciju. O porijeklu ovog jela ne postoji precizna priča, no mnogi se slažu da njegovi počeci datiraju još od pretkolonijalnih vremena u Polineziji, grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda.

- Mještani bi od svog ribolova uzimali svježi ulov i začinjavali ga onim što im je bilo pri ruci. Početkom ‘70-ih godina prošlog stoljeća popularnost ovog jela počela je jako rasti pa se uz tradicionalnu havajsku kuhinju jelo počelo naširoko koristiti. Ubrzo nakon toga poke bowl je postao popularan širom svijeta - ispričala je ponosna vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 12:24