Gdje za vikend

Novootvorena vinarija u blizini Zagreba: sjajan spoj dobrih vina i modernog uređenja

Vinarija KOS otvara vrata novouređenog prostora ovog vikenda

 Press
Otvorenje je ove subote od 18 sati, a manifestaciju su simbolično nazvali "KOS Winefest"

Peta generacija njeguje stoljetnu vinsku tradiciju, a od ranih 90-ih godina potpuno su se posvetili vinarstvu, a jedna je bačva doživjela čak i stoti rođendan. Radi se o Vinariji KOS smještenoj u srcu Zagrebačke županije koja je pri kraju s procesom preuređenja i izgradnje modernog, novog, proizvodnog pogona i podruma koji je krajem protekle godine pušten u pogon. Otvaranjem vinarija poput ove, u Sv. Ivanu Zelini, koja njeguje obiteljsku tradiciju, Zagrebačka županija jača infrastrukturu turističkih proizvoda koji privlače domaće i inozemne turiste.

"Novi pogon proizvodnje vina osjeti se i u čaši", ističu otac Željko i sin Karlo koji nastavljaju tradiciju svojih korijena kroz Vinariju KOS koja broji čak sedam brjegova vinograda u preko pet hektara. Pretci obitelji Kos danas vjerojatno i ne bi prepoznali novootvoreni kompleks koji objedinjuje najnovije tehnologije i stoljetnu tradiciju, a prilikom projektiranja novog kompleksa posebno su brinuli o očuvanju tradicije pa su tako u pojedinim dijelovima podruma vidljivi segmenti koje su koristili i njihovi pradjedovi.

"Ako ima volje, ima i posla, ako ima posla - ima i rezultata“, ponosno ističe Željko Kos, vinar i vlasnik kompleksa koji već sada prepušta dio poslovanja svome sinu jer, kako kaže, on je objeručke prihvatio nastaviti dalje s tradicionalnim obiteljskim poslom, a to je osigurao i svojim obrazovanjem. Uz sina Karla, u svakodnevnom poslu su mu velika podrška i supruga Anita, baka Fanika, sin Matej, kćer Helena te buduća snaha Katarina.

Prezentaciju novootvorene vinarije preuzeo je Karlo, sin koji od malih nogu od oca preuzima vještine i zanat, a time se vidno ponosi. "Podrum je srce proizvodnje, vina ondje fermentiraju, a zatim i dozrijevaju", objašnjava Karlo, dok prezentira čašu vina mlade berbe koje još i nije spremno za distribuciju. Ono što u svakoj vinariji svakako nismo u mogućnosti vidjeti je betonsko jaje, koje zapravo omogućuje proizvodnju vina različitih stilistika, a primjenjuje se kako bi se postigao što veći efekt maceracije i bogatstvo okusa. Naime, radi se procesu koji se zbiva u bačvi, ili u ovome slučaju betonskom jajetu, poslije berbe kada mlado vino tijekom inicijalnog perioda dozrijeva s kožicom grožđa kako bi pokupilo što bogatije arome.

image

Obitelj Kos vlasnici su istoimene vinarije

Press

"Kapacitet koji proizvodimo godišnje je 50 tisuća litara vina i pjenušaca, a maksimum do kojeg možemo ići ide i do dvostruko više od spomenutih brojki. U proizvodnji kombiniramo stare bačve i novu opremu kako bi od oboje dobili ono najbolje za vaša i naša nepca", ističe mladi vinar.

Ako planirate na izlet, vinarija je otvorena vikendom, a preko tjedna su mogući individualni i grupni posjeti.

"Neka vina odležana su do godinu ili dvije, dok neka odležavaju dulje i od tri godine“, naglasili su u Vinariji KOS. Vinski turizam jedan je od perjanica turizma u Zagrebačkoj županiji i upravo projekti poput ovog doprinose jačanju brenda i cjelokupnom značaju turističke destinacije.

Vinska banka jedna je od ideja za koju se nadaju iz obitelji Kos da će zaživjeti u sljedećih nekoliko godina. Riječ je o banci u kojoj će kupci moći skladištiti kupljena vina. Osim inovativne ideje vinske banke, koja će biti jedinstveni turistički proizvod u ovome dijelu Hrvatske, planovima obitelji Kos tu nije kraj - želja im je razvoj ekološkog te biodinamičkog segmenta cijele priče. Time, ističu, žele zaokružiti cjelokupnu uslugu i smisao, a potpuni prelazak na ekološku poljoprivredu mogao bi biti gotov do 2028. godine.

Vinarija Kos službeno će otvoriti svoja vrata u subotu, 17. lipnja 2023., s početkom u 18 sati, a manifestaciju su simbolično nazvali "KOS Winefest". Sve okupljene ugostit će na kompleksu koji dijeli lokalna cesta, s jedne strane vidljiv je novi i moderan kompleks, a s druge strane obiteljska kuća i rustikalan objekt s restoranom koji nudi domaća i autentična jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44