AIP KUHINJA

"Nutrivorom" je promijenila živote i dokazala da se dobro može jesti čak i na rigoroznom režimu

 Berislava Picek/Cropix
Petra Krolo, koja trenutno radi na proširenom izdanju njezinog "Autoimunog nutrivora", skuhala nam je nekoliko sjajnih jela

"Mrzim AIP", odrješito kaže Petra Krolo, zadnja osoba na svijetu od koje biste očekivali ovakvu izjavu.

"Toliko pravila i ograničenja… Ali, spasio mi je život", priznaje.

*AIP (autoimuni protokol) je, naime, posebna prehrana kojoj je cilj suzbiti upalne procese i bol koje izazivaju neke od sve prisutnijih autoimunih bolesti, a Petra Krolo njezina je najpoznatija ambasadorica u Hrvatskoj, pa i u regiji, zajedno s Ivanom Zovak s kojom potpisuje knjigu “Autoimuni nutrivor - Priručnik i kuharica bez alergena”. Riječ je o vrlo temeljitom, opsežnom djelu objavljenom prije tri godine koje je mnogima bilo slamka spasa, a koje uz mnogo preciznih i pomno organiziranih stranica (više od 500!) donosi i mnogo recepata, nužnih i za psihičko zdravlje svojih čitatelja.

image
Berislava Picek/Cropix

Jer, ako se na AIP-u morate odreći baš svih žitarica i pseudožitarica, mliječnih proizvoda, jaja, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki uključujući začine i čajeve, svih rafiniranih biljnih ulja, pa i nerafiniranih ako su od sjemenki, što vam ostaje osim očaja? Meso, riba, povrće (osim krumpira, rajčice, paprike, patlidžana…) i vrlo malo voća - jer i fruktoza je šećer, mrski neprijatelj. Jutarnju kavu, naravno, zaboravite jer kava je koštica. Ali, da ne bude lakše: meso mora biti, ako ne isključivo onda u najvećoj mogućoj mjeri, od životinja iz slobodnog uzgoja, free range kokica ili grass fed goveda. I morate, morate, morate stalno piti temeljac od takvog mesa i jesti iznutrice barem pet, šest puta tjedno. Vino, pivo, bilo kakav alkohol? Šalite se.

image
Berislava Picek/Cropix

Doduše, Petra, koja je certificirani AIP coach, na svom instaprofilu, gdje održava kontakte i savjetovanja klijentima u cijeloj regiji, kao i na web stranici nutrivor.eu, neprestano ističe kako nije sve u hrani. Dosta je, naime, i u lifestyleu - fizičkoj aktivnosti, neutraliziranju svakodnevnog stresa i kvalitetnom, dostatnom snu. Što je dakle nutrivor?

"Nutrivor je, ukratko, osoba koja razumije utjecaj nutrijenata iz hrane na razvoj i prevenciju bolesti", kaže Petra.

image
Berislava Picek/Cropix

A autoimuni protokol nije samo prehrana, nego i preuzimanje odgovornosti za svoje zdravlje i svijet u kojem živimo, održivost, podržavanje OPG-ova, kontakti i povezivanje s ljudima radi nabave i razmjene, otkrivanje novih okusa, neprestano eksperimentiranje, svijest o sebi i svjesno hranjenje.

Kako to objasniti ljudima oko sebe?

"Ljudi su skloni predrasudama. Bila sam 15 godina vegetarijanka, iz etičkih razloga i jer sam vjerovala da je to pravi put, da će mi od toga biti bolje. Nije bilo. Onda sam počela eksperimentirati, prvo s apstraktnim mesom, pršutom i špekom, dok jednom prilikom nisam pojela i janjetinu. I zbog toga čak izgubila neke prijatelje. Zajednica je sklona osuđivanju. Znam da ljude na AIP-u i dandanas gledaju kao čudake, jer “što će ti biti od toga, pa to je samo malo paprike u gulašu, ili rajčice u bolonjezu…”). Društveni pritisak za mnoge je najteži aspekt AIP-a. I sama sam prošla put od osuđivanja do podrške, koja je, pogotovu od najbližih, presudno važna. I dobro je znati da nakon nekog vremena, već i nakon dva mjeseca, možete početi polako uvoditi “zabranjene” namirnice u svoju prehranu. Ja sam uspješno vratila sve osim žitarica, pa sad više nisam toliko čudna", kaže Petra.

image
Berislava Picek/Cropix

"I još je nešto važno: ako baš ne možete biti na 100-postotnom AIP-u jer ne možete bez, na primjer, kave, provedite ga s kavom, mirne duše. Jer i to će vam pomoći. Osjećaj krivnje za vas je sigurno otrovniji od loše namirnice."

"Nutrivor" je već sada za mnoge odigrao ključnu ulogu u njihovu životu i zdravlju. Pokazao je, naime, da se može fino i dobro jesti i u tom rigoroznom režimu.

"Kad sam počinjala s AIP-om, 2014. godine, to je bio puno teži izazov. Jedino dostupno zamjensko brašno u našim trgovinama bilo je tapiokino, a na internetu je bilo samo nekoliko recepata za, primjerice, deserte. Danas možeš kupiti što želiš, a recepata je sva sila. A restrikcije te tjeraju da istražuješ, pa neprestano obogaćuješ jelovnik. Mene je sve to dovelo i do upoznavanja samoniklog bilja, upotrebe eteričnih ulja u kuhinji, jestivog cvijeća… Iako zamjena nikad nije dovoljno dobra pa nastavljamo žudjeti za okusima hrane od koje nam, naučili smo, neće biti dobro, iskustvo AIP-a donosi nam nove omiljene okuse koji postaju naše navike. Jeste li ikad probali, na primjer, lišće gorušice? Trebali biste, ja ga ne propuštam kad god imam priliku nabaviti ga. A kečap od cikle i mrkve koji pripremam toliko je dobar da mi onaj industrijski od rajčice nimalo ne nedostaje", kaže Petra.

image
Berislava Picek/Cropix

Petra Krolo već godinu dana živi sa svojim psom u Lici, u jednom selu blizu Gospića. U Zagreb dolazi povremeno, među ostalim i radi pripremanja trećeg, proširenog izdanja “Nutrivora”.

KAKO DO "AUTOIMUNI NUTRIVOR" PRIRUČNIKA I KUHARICE?

Kako bi izdala prošireno izdanje kuharice "Autoimuni nutrivor", autorica Petra Krolo pokrenula je crowdfunding kampanju koja traje još samo jedan dan. Detalje potražite OVDJE.

Za Dobru hranu osmislila je kompletan meni, koji nam je predstavila u kuhinji svoje prijateljice, jedne druge Petre.

"Važno mi je da je hrana lijepa, seksi. Mi puno jedemo očima, nije stvar samo u hranjenju. Jer, fakat nije sve u hrani."

10 AIP PRAVILA

  • JEDI RAZNOLIKO (30 različitog povrća i voća tjedno)
  • SOLI KOLIKO ŽELIŠ (ali koristi kvalitetnu sol bez aditiva)
  • UPOZNAJ SAMONIKLO BILJE
  • KOMBINIRAJ POVRĆE U SVAKOM OBROKU (čak i za doručak i deserte)
  • PLANIRAJ OBROKE (u tome je ključ uspjeha)
  • NAPRAVI TEMELJAC (jednom mjesečno pa smrzni u porcijama)
  • EKSPERIMENTIRAJ S FERMENTIRANJEM (i jedi fermentirano svakodnevno)
  • NEMOJ PRESKAKATI DORUČAK
  • NE ZABORAVI IZNUTRICE
  • ZAPAMTI #fakatnijesveuhrani

ROZA LATTE

image
Berislava Picek/Cropix

JUHA OD BUNDEVE I HRENA

image
Berislava Picek/Cropix

JUNEĆI REP S CRNIM TRUBAMA I KROKETIMA OD KOPRIVE

image
Berislava Picek/Cropix

PUDING S MANDARINAMA, SMOKVAMA I JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2022 21:10