DOBAR RUČAK

Juneći rep s crnim trubama i kroketima od koprive po receptu Petre Krolo

 Berislava Picek/Cropix
"Važno mi je da je hrana lijepa, da je seksi. Mi puno jedemo očima, nije stvar samo u hranjenju", rekla nam je Petra Krolo

Za pripremu repa trebat će vam:

1 juneći rep

1 žličica soli

voda

3 luka

3 češnjaka

10 g sušenih crnih truba

2 žlice maslinova ulja

1 žličica dimljene soli

1 žličica aminososa (coconut aminos)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Juneći rep izrežite na komade, stavite u vatrostalnu posudu i zapecite 10 minuta u pećnici na 200 stupnjeva. Dodajte sol i vodu da prekrije rep i uz povremeno okretanje pecite na 150 stupnjeva 8 sati. Ohladite i odvojite meso od kostiju i hrskavice. Vodu od pečenja sačuvajte za podlijevanje. Ogulite i narežite luk i češnjak. Gljive natopite u šalici mlake vode. U tavicu dodajte maslinovo ulje, luk, češnjak i sol pa dinstajte dok se luk ne karamelizira, otprilike 20 minuta. Prema potrebi podlijte vodom u kojoj se kuhao rep. Dodajte meso repa i gljive pa dinstajte pola sata. Dodajte žličicu aminososa i dinstati još 10 minuta. Poslužite uz svježi peršin, rikulu i dragoljub.

image
Berislava Picek/Cropix

Za krokete će vam trebati:

1 kg bijele mrkve (alternativno pastrnjak)

2 žlice maslinova ulja + prema potrebi

½ šalice svježe koprive ili 1 žlica koprive u prahu

½ šalice cassava brašna + prema potrebi

4 žlice svinjske masti

Priprema kroketa:

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Mrkve i koprivu operite. Mrkvu narežite na manje komade. U gusanu tavu stavite koprivu i mrkvu tako da kopriva bude između mrkve kako ne bi izgorjela. Prelijte maslinovim uljem. Nakon 15 minuta izvadite koprivu i nastavite peći mrkvu još 40 minuta. Mrkve, koprivu i prema potrebi maslinovo ulje dodajte u blender i izblendajte u glatku smjesu. Dodajte cassava brašno i oblikujte krokete. U tavici zagrijte mast i pecite krokete par minuta sa svake strane. Izvadite krokete na tanjur s papirom kako bi se upio višak masnoće.

NAPOMENA!

Umjesto bijele mrkve može se koristiti i pastrnjak. Omjer povrća i brašna je 3:1. Prilikom blendanja može se dodati žlica ulja ili vode kako bi dobili glatku smjesu. Umjesto kroketa, mogu se napraviti i njoke.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:47