StoryEditor
FAVORITI LJETNOG FULIRANJA

Obavezno isprobajte pizzu Marka Palfija, Jankovićevu pileću tortilju i Hromalićev sladoled!

Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
 Marko Miscevic/Cropix

Iako u Zagrebu manjka stranih turista, gradske ulice nisu prazne: ispunili su ih Zagrepčani. Ne samo da ih je lijepo vrijeme izmamilo iz kuća nego se konačno na ulicama i trgovima počelo nešto i događati. Dakako, pod strogim sigurnosnim, epidemiološkim mjerama. Pridržavajući se svega navedenog, ni ove godine popularno Fuliranje nije razočaralo: najbolji od najboljih, kad je o uličnoj hrani riječ, organizirali su i svoje kućice strateški rasporedili na Strossmayerovu trgu.
Strateški upravo iz sigurnosnih razloga (zbog toga je kućica i manje), a tako su raspoređeni i stolovi, kako bi se propisana distanca mogla održavati bez problema, a na svakom su koraku lako dostupna sredstva za dezinfekciju ruku.

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix

Manjak kućica u usporedbi s prošlim godinama ne znači i manjak ponude. Kako biste i prije posjeta Fuliranju, koje se ovog ljeta naziva Fuliranje Jungle, mogli odlučiti što ćete pojesti ili popiti, pa da još više smanjite obilazak trga, donosimo detaljan vodič s cijenama. Naravno, odabrali smo svoje favorite svake kućice, a vi birajte prema vlastitom ukusu.

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Kokteli špritz malina gin pjenušac i mango tekila pjenušac napravio je Andrija Radovan sa GINgle jungle kucice.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


GINgle Jungle
Ušavši sa sjeverne strane Trga, najprije smo se odlučili za aperitiv i posjetili kućicu na kojoj se mogu naručiti mnoga bezalkoholna pića, pivo, džin, rakija i ostala žestica. Mi smo se odlučili za, kako nam je Andrija Radovani objasnio, koktel-spritz, koji se ispija iz biorazgradivih čaša. Teško je bilo odrediti koji je bio bolji: GINgle spritz (32 kn) od maline, džina i pjenušca ili Mango spritz (32 kn) od soka manga, tekile i pjenušca (32 kn).

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Kokteli špritz malina gin pjenušac i mango tekila pjenušac napravio je Andrija Radovan sa GINgle jungle kucice.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix
image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Kokteli špritz malina gin pjenušac i mango tekila pjenušac napravio je Andrija Radovan sa GINgle jungle kucice.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


RougeMarin by Marin Medak
Na kućici nude "pakete", odnosno, u cijenu je uključena porcija hrane i pola litre piva Staropramen (svijetlog ili tamnog). Već poznati Medakov Pulled pork nismo kušali jer otprije znamo da je odličan. Znači, vučena svinjetina sa salatom od kukuruza, kupusa i krastavaca, s crvenim umakom i ljubičastim lukom, s pivom stoji 50 kn. Volite li više burgere, na raspolaganju vam je Cheeseburger - juneći burger u domaćem brioche pecivu sa salatom, aioli majonezom, kečapom i sirom cheddarom (60 kn s pivom). Mi smo se odlučili za Pileći shish ražnjić (50 kn s pivom). Dobro pečena piletina (nije presušena) bila je marinirana u senfu, papru i začinskom bilju, a šiš smo dobili s miješanom kus-kus salatom sa svježim krastavcima, rajčicom i rotkvicama, pa sve preliveno dressingom od vrhnja i sira Grana Padano.

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Pileći shish raznjic od Rougemarina.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


The Garden Kitchen by Marko Palfi
Potom smo posjetili kućicu The Garden Kitchen by Marko Palfi, gdje nas je dočekao chef Marko Palfi - glavom, bradom i maskom - i nakon što smo mu rekli da smo se odlučili kušati Better pizzu by Kroštula, i to vegevarijantu (18 kn komad), ispričao nam je priču o toj pizzi.

- Bez obzira naručili Vegan, Vege (18 kn), Šunka - sir (18 kn) ili Pršut (22 kn), za te pizze bespogovorno tvrdim da su zdravije od običnih. Naime, tijesto je fermentiralo 48 sati, pa je lakše probavljivo od klasičnog tijesta za pizzu. Nakon obroka sigurno nećete osjećati nadutost i osjećaj naglog pada energije. Ove su pizze bez aditiva i umjetnih pojačivača okusa, svaku najprije ispečemo u krušnoj peći, a potom je dovršimo na grillu kako bi se dobila hrskava korica tijesta (istina je, uvjerili smo se u to, op. a.), a unutrašnjost ostaje sočna i mekana - objasnio nam je Marko Palfi. Naša, Vege pizza bila je nadjevena domaćom šalšom, mozzarellom, grilanim povrćem, cherry rajčicama, rikolom i sirom Grana Padano te obilno pokapana maslinovim uljem. Za preporuku.

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Na slici je kuhar Marko Palfi.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix

Osim pizza (koje možete naručiti i cijele pa onda stoje 100 kn), kod kućice Marka Palfija možete pojesti i jelo nazvano Pohani picek - pohane batkiće uz koje ćete dobiti salatu od krastavaca i kiselog vrhnja s češnjakom (42 kn), zatim Pržene rustikalne krumpire s umakom (15 kn), Pileću tortilju, nadjevenu mariniranim pilećim fileom pečenim na grillu, s grčkom salatom, zelenom salatom, pa sve još zaliveno majonezom s limunom i češnjakom (46 kn). I ovdje će ljubitelji burgera doći na svoje: Palfi je osmislio Smokey Double D burger, dvije juneće pljeskavice u domaćem brioche pecivu, s dimljenim sirom, domaćim BBQ umakom, kiselim krastavcima i ljubičastim lukom (52 kn).

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Better pizza by Kroštula.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


Mate's Choice
U kućici čiji je meni kreirao Mate Janković, glavni od kuhače, Marko Matei nam je pripremio odličnu Jane's chicken wrap tortilju (43 kn), u koju je stavio piletinu mariniranu u soji s đumbirom, limetom i mentom, s malo meda i sjemenki korijandra poprženih na grilu (ne preprženih) i dodao tzatziki umak, iceberg salatu, kukuruz, mladi luk i papriku. Jelo je bilo odlično, pikantno taman po našem ukusu (ako ne volite ljuto, svakako to napomenite).
Osim odličnih wrapova, tu možete naručiti Mowgli Burger (52 kn), od isključivo hrvatske junetine, a u brioche pecivo još stavljaju sir, kiselu papriku, svježi krastavac, luk, senf s medom i kečap. Nisu preskočili ni karakterističan street food - hot dog, a u njihovu Tarzan's hot dogu (37 kn) su teleća kobasica, domaći umak s crnim sezamom, salata i kečap s curryjem. Ovo je i jedina kućica gdje se može naručiti riblje jelo: Jungle hobe salad, salata od hobotnice s rikulom i rajčicom uz dodatak ljubičastog luka, mladog luka, peršina, timijana, limuna, maslinova ulja, soli i papra (53 kn). Kako nam je objasnio Jankovićev partner Ivan Badžek, posebno su ponosni što su svi sastojci proizvodi hrvatskih OPG-a, a uz bilo koje jelo možete birati i brojne priloge, salate i umake njihove proizvodnje.

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Jane’s Chicken wrap sa kucice Mate’s Choice
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


Le Kolač by Robert Hromalić

Kao šećer za kraj, odnosno na slatko za kraj, navratili smo na posljednju kućicu. Riječ je o lokalu poznatog zagrebačkog slastičara Roberta Hromalića u sklopu centralne kućice s čijeg krova poznati DJ-i puštaju glazbu. Nismo htjeli naručiti kolač iako ih imaju u ponudi (Lješnjak - 32 kn, Bajadera - 31 kn, Yuzu cheesecake, gluten free - 32 kn) i Flan soja kokos, vegan, gluten free - 30 kn), nego smo se odlučili za sladoled, i to za kombinaciju kupine i limunske trave (34 kn) koju je Hromalić osmislio samo za Fuliranje. Osim ovog okusa, koji nas je oduševio, možete odabrati sladoled od čokolade (33 kn), lješnjaka (33 kn) te pistacije i višnje (34 kn), a svi su u čašicama od 250 ml, tako da ste prvi koji je otvarate i, dakako, uživate u osvježavajućem, ne preslatkom desertu!

image
Zagreb, 170720.
Fuliranje na Strossmayerovom trgu. Limited edition Kupina/lemongrass sladoled od Roberta Hromalica.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2020 10:42