ZVUČI JAKO FORA

Obilazili su Europu kako bi istražili mediteransku kuhinju, a njihovu izložbu danas možete pogledati u Puli

 Arheološki Muzej Istre Facebook/
Na fotografijama prikazuju dramatične kontraste; od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli u petak, 13. listopada, otvorena je izložba "Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited". Ono zbog čega je posebno zanimljiva jest činjenica da govori o povijesti mediteranske prehrane i njezinoj važnosti za naš život danas. Organizirana je u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.

Povezujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Maroko, Portugal, Hrvatsku i Cipar, ovaj projekt temelji se na fotografijama petero europskih fotografkinja i fotografa koji udišu novi život prastarom načinu prehrane i življenja na Mediteranu. Fotografije nastale u tih sedam zemalja, u kojima je mediteranska prehrana upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, prikazuju dramatične kontraste, od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost.

image
Arheološki Muzej Istre Facebook/

Struktura izložbe prati pet tematskih cjelina: preživjeti, prehraniti, kuhati, jesti i uzdržavati. Fotografije inspiriraju promjene i potiču javnost na povezivanje s prošlošću regije, koja je, iako narušena siromaštvom i glađu, proizvela najodrživiju prehranu na svijetu.

Zanimljivo je dodati kako je fotograf Johann Clausen u Hrvatskoj zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol. Na Cipru je, pak, fotografirao futurističko poljoprivredno gospodarstvo koje uzgaja svježe povrće u kontejnerima gdje je zaštićeno od ekstremnih temperatura na otoku, a napravio je i seriju portreta voća koje raste u napuštenom voćnjaku prikazujući njihovu bezvremensku ljepotu.

Druga fotografkinja, Myrto Papadopoulou za "Foodprint" je otputovala u Maroko i fotografirala zajednicu u izoliranoj gorskoj regiji Taounate. Oslanjajući se na sezonsku biljnu prehranu - budući da je nabava mesa preskupa - zajednica je tijesno povezana sa svojom okolinom prigrlivši ono što joj zemlja daje. ​Elena Heatherwick je na Kreti istražila temu kulinarske baštine. Provela je neko vrijeme s obitelji koja vodi malu tavernu u izoliranom gorskom području, gdje tri generacije sudjeluju u proizvodnji prehrambenih namirnica poput sira i povrća dok istovremeno skupljaju i sezonske samonikle biljke s planina, dok se Chris de Bode u Španjolskoj usredotočio na zdravstvene prednosti mediteranske hrane. Ondje je fotografirao tim znanstvenika sa Sveučilišta u Navarri koji provode jedno od vodećih istraživanja mediteranske prehrane pod nazivom PREDIMED+.

Također, Chris je u Italiji istražio teme gastronomije, kreativnosti i inovacija serijom portreta učenica i učenika kuharstva u gradu Bresciji. Maria Contreras Coll za "Foodprint" je posjetila portugalski otok Culatru i zabilježila kako je tamošnja lokalna zajednica beračica i berača školjki pogođena onečišćenjem, rastućim temperaturama i prekomjernim izlovom ribe, a istražila je i kako je njihovo preživljavanje povezano s morem.

image
Arheološki Muzej Istre Facebook/

Kako su naglasili organizatori, izložba "Foodprint" dio je višemedijskog projekta koji istražuje zašto je mediteranska prehrana toliko bitna za život danas. Paralelno s putujućom izložbom fotografija koja se prikazuje širom Europe odvijaju se popratne edukativne aktivnosti: radionice fotografije, edukativni programi u muzeju, projekcija dokumentarnog filma, kulinarske radionice i šetnje.

Također, suorganizator izložbe, Arheološki muzej Istre, u Svetim srcima izlaže i arheološki eksponate vezane za ovu temu. Riječ je o predmetima iz antičkog doba, kojemu se i pripisuje “mediteranska trijada”: kultura žita, vina, i maslinovog ulja. Osim amfora, moći će se vidjeti i primjerci posuđa i kuhinjskih predmeta, te opreme za ribarenje. Na izložbi će biti prikazan i izbor fotografija nastalih tijekom fotografske radionice u suradnji s Foto Akademijom Makina na kojoj su u sklopu popratnog programa izložbe mladi polaznici bilježili lov srdele u pulskom akvatoriju.

U sklopu izložbe, već je održana radionica na temu "Mediteranska prehrana i ljudi", s fokusom na ribu i more, a krajem listopada, organizatori planiraju održati još jednu na temu berbe maslina. Voditelj radionice ja Hassan Abdelghani.

Osim toga, održat će se i projekcija dokumentarnog filma "Savršen obrok" (Perfect Meal) redatelja Alexandrosa Merkourisa koji otkriva zašto se mediteranska prehrana smatra jednom od najzdravijih na svijetu. Filmu prethodi moderirani razgovor su nutricionistkinjom, a događaj je zakazan za 26. listopada od 18 do 20 sati. Više informacija potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:41