GASTRO ANALIZA

Obišli smo 11 kultnih mjesta s najboljim ćevapima u Zagrebu, evo kakvi su naši dojmovi!

Nisu nas zanimali najfiniji u gradu, jer se o tome može beskonačno diskutirati, ovo je izbor 11 kultnih mjesta i što ondje treba naručiti

pišu: Gordan Zečić, Neda Batinić, Anita Šarić i Sunčana Barušić

Oko najpopularnijeg balkanskog fast fooda neprestano se lome koplja, svatko ima svoje mišljenje, a svi koji ih vole (jer ima i onih koji ih uopće ne jedu, iz raznih razloga - od etičko-prehrambenih do etničko-puritanskih) znaju koji su “oni pravi”. Kako god bilo, na ćevape ili ćevapčiće u Zagrebu ide se već vrlo dugo, no tek su sedamdesetih godina prošlog stoljeća postali pravi “fast food” te su u specijaliziranim ćevabdžinicama prodavani za brzu konzumaciju ili “za van” u somunu, odnosno lepinji, koja, osim u Bosni, drugdje dotad nije bila obavezna.

Neke popularne zagrebačke pečenjarnice ćevape poslužuju već dulje od pola stoljeća, poput, recimo, krčme Kod Marka na staroj Samoborskoj cesti, s one strane Podsusedskog mosta, gdje ćete i dan-danas u tanjuru dobiti deset jako finih junećih ćevapčića s lukom, uz par šnita kruha prepečenog na roštilju. Nekima su, pak, ćevapi bez lepinje nezamislivi, drugi ih jedu bez ičega; jedni ne mogu smisliti banjalučke (one u pločicama po četiri), drugima su jedini pravi samo 100 posto juneći; nekima je kajmak ili ajvar uz ćevape obavezan, a neki priznaju jedino luk, itd. Popularnost ćevapa tolika je da su ih i mnogi zagrebački restorani, koji nisu primarno roštiljarnice, uvrstili u svoju ponudu, poput Gračanke Kamanjo, koja je ponajprije riblji restoran, ali ima izvrsne ćevape, ili Tača na Vrhovcu, koji odnedavno nudi jedne od najfinijih ćevapa koje smo dosad probali. U ovom pregledu usredotočili smo se na neka kultna mjesta u Zagrebu na koja se ciljano odlazi baš na ćevape, iako neka od njih imaju i širu ponudu.

Radi se mahom o pečenjarnicama, restorane smo izostavili. I sigurno smo mnoge propustili - neke jer ih više nismo mogli čekati, poput pečenjarnice Cvjetno, koja već tjednima najavljuje početak rada, pa opet iznova produžuje godišnji odmor, a neke jer nismo ukalkulirali njihovu kvartovsku reputaciju. Iako različite u pristupu, sve imaju vjernu publiku, jer svatko ima svoj ukus za ćevape. Nismo ih ni rangirali, jer se ni sami među sobom nismo mogli dogovoriti koji su ćevapi najbolji. U svakom slučaju, svih jedanaest predstavljenih ćevapa zaslužuje svoj kultni status

BUFFET STARI KOTAČ
Petrovaradinska ulica 20
01/3882-768
Radno vrijeme: pon zatvoreno, uto-ned 10 do 00 h
Cijena: 39 kuna

image
Stari kotač
Privatna Arhiva

Standardna porcija je sedam ćevapa s pola lepinje i luk, ali ćevapi se mogu uzimati i na komad. Glavna karakteristika ovih ćevapa je rahlost. Smjesa od junetine nije nimalo nabijena ili gumasta, a sami ćevapi savršeno su slani (ne preslani, što je često slučaj!). Postotak masnoće prilično je nizak, a ćevapi su savršeno ispečeni. Lepinju ćete dobiti sa strane, lagano prepečenu i nikako ne premasnu. Luk je iznimno ukusan, sladak i hrskav. Nakon ćevapa u Starom kotaču nećete osjećati “težinu” u želucu, bit ćete zadovoljni omjerom cijene i kvalitete i, realno, pojesti zaista solidan roštilj.

BISTRO MZ
Antuna Augustinčića 8
01/2319-179
Radno vrijeme: pon-sub od 8 do 23 h, ned od 8 do 18 h
Cijena: velika porcija 45 kuna

image
Bistro MZ
Privatna Arhiva

Maksimirska ispostava (Ravnice) roštiljarnice, kolokvijalno poznate pod nadimkom Kod Srbina, koja još posluje i na Črnomercu (Mitnica). Ovdje smo naručili ćevape u kajmaku. Ovi ćevapi imaju viši postotak masnoće, i to se osjeti u okusu, što ne navodimo kao nužno lošu karakteristiku. Jasno je da su ovi dosta dugački ćevapi napravljeni od čistog junećeg. Pucaju pod zubima i ukusni su, ali valjalo bi poraditi na lepinji, koja bi trebala biti sočnija.

TVORNICA PLJESKAVICA KOSTA
Savska cesta 107
01/6199-607
Radno vrijeme: pon-čet od 10 do 22 h, pet-sub od 10 do 23 h, ned zatvoreno
Cijena: velika porcija 40 kn

image
Kosta

Drveni objekt s dvije terase omiljena je skrivena oaza za gablec s roštilja. Ćevapi su od 100% junetine, slasni, sočni, sa zamjetnim udjelom masnoće, ali preslani, kao da žele poručiti da odmah naručite pola litre umjesto dva deci onoga što već pijete. Ne bi se reklo da su gumasti, ali imaju taj zvuk - doslovce gumenu škripu pod zubima kao da žvačete lički sir škripavac. Pucaju pod zubima poput hrenovki. Ako volite slanije, ovo je doista dobar ćevap.

NOVI KLASIK: TVORNICA PLJESKAVICA TPK
Cvjetna cesta 15
01/5629-708
Radno vrijeme: pon-sub od 10 do 22 h, ned zatvoreno
Cijena: velika porcija 39 kn

image
TPK

Nakon razvrgnuća partnerstva s Kostom, TPK se preselio nekoliko stotina metara dalje, s druge strane Slavonske avenije, u Cvjetno naselje, u neposrednu blizinu jedne druge kultne ćevabdžinice. I odmah postao novi klasik, odnosno postavio visoki ćevapčićarski standard. Njihovi su ćevapi veliki, rahli, sočni i idealno pečeni, pa je ovaj ogranak Tvornice pljeskavica (jesu li se razišli zbog neslaganja u recepturi?) odmah stekao vjernu klijentelu. Lepinja je opcionalna, a poželjno je rezervirati stol.

NAJBOLJI NA DESNOJ OBALI SAVE: ZDRAVLJAK SPORT
Barčev trg 16 (Tržnica Utrina)
01/6602-548
Radno vrijeme: svaki dan od 7 do 23 h
Cijena: velika porcija 36 kn

image
Sport (Utrina)

Zdravljak Sport mnogi po nazivu neće odmah prepoznati, no ako im kažete da idete na ćevape na plac u Utrini, žaruljica će se odmah upaliti. Slastičarnica i grill u jednom, Sport zauzima veliki prostor tržnice s terasom, koja se djelomično može zatvoriti za zimski rad, te s manjom terasom na otvorenom. Živopisnih likova koji sjede oko vas neće manjkati, pa ako svratite sami na velike ćevape s lepinjom i lukom, imat ćete što promatrati. Deset ćevapa dolazi u velikoj porciji, a bili su dugi, lijepo su izgledali, bili su dobro pečeni i sočni. Meso nije prezačinjeno. Lepinja je nezanimljiva, lagano tostirana. Luk je dobar, nije se posebno isticao.

PEČENJARNICA ČINGAČ
Vukomerec ul. 25
01/2370-571
Radno vrijeme: pon zatvoreno, uto-ned od 7 do 23 h
Cijena: velika porcija 37 kn

image
Cingac 2
Privatna Arhiva

Odlučite li kušati ćevape u Čingaču, dođite automobilom (imaju vlastito parkiralište iza restorana) i uzmite si vremena jer je prostor restorana velik, s čak dvije terase. Kad smo ih posjetili na radni dan oko podneva, bili su dobro popunjeni pa ne iznenađuje što smo na svoje jelo morali ipak malo pričekati. Ćevapi koji su nam na stol stigli bili su pozamašni, kraći, a kockasti. Meso je bilo nabijeno, malko gumasto, tako da je ćevap pucao pod zubima, ali dobro začinjeno. Na prvu se osjeti aroma dima kod mesa. Lepinja je velika, a luk se okusom nije previše isticao.

PLAC KITCHEN & GRILL (Dolac), Dolac 2
01/4876-761
Radno vrijeme: pon-čet i sub od 9 do 23 h, pet od 8 do 23 h, ned od 11 do 23 h
Cijena: velika porcija 42 kn

image
Plac 2
Privatna Arhiva

Danas ipak malo modernizirana inačica roštiljarnice Plac Kitchen & Grill nalazi se na mjestu na kojem se nekada obavezno išlo po ćevape ako ste se kretali po centru grada. Na polukatu Dolca, i to bliže desnim stepenicama, Plac Grill ima svoj djelić terase, a gostima nude ćevape od junećeg mesa, s posebnim šmekom koji im daje papar, uz vjerojatno još neki tajni začin. U velikoj porciji dobijete 10 komada, luk i lepinju. Pritom na izbor imate i dodatke poput samoborske muštarde, ajvara i kajmaka. Ćevapi su bili od grublje mljevenog mesa i dobro pečeni, posluženi unutar lepinje, odnosno u džepiću urezanom u nju, fino natopljen mesnim sokovima. Dobili smo miješani crveni luk i žuti luk, što nije slučajnost, nego njihova praksa.

ČUJIĆ GRILL
Horvaćanska cesta 23, 10.000, Zagreb
091/526-1016
Radno vrijeme: pon zatvoreno, uto od 12 do 21 h, sri i pet od 10 od 21 h, čet od 10 do 18 h, sub i ned od 12 do 18 h
Cijena: srednja porcija 21 kn

image
Čujić

U zgradi na samom početku Horvaćanske, u kojoj se nekada nalazila svima poznata Baschiera, nalazi se Čujić Grill, pečenjara s malom terasom, čiju klijentelu čine većinom studenti iz obližnjeg doma na Savi. Nude ćevape od 100 posto domaće junetine u nekoliko porcija - mi smo naručili srednju porciju, koja se sastoji od sedam komada. Lepinja se naručuje zasebno, košta pet kuna, a naša je pritom bila lagano gnjecava od masnoće, što je nekima plus. Meso ćevapa nije bilo prezačinjeno, ali je zato bilo čvršće i na zagriz gumasto. Ćevapi su bili dobro pečeni, a luk slatkast, hrskav i svjež.

ZA NOĆNE PTICE: CITY CLUB GRILL
Ilica 125
01/3704-585
Radno vrijeme: trenutno pon-sub od 9 do 23 h, ned od 12 do 23 h, inače svakim radnim danom i sub od 9 do 4 h, ned od 15 do 4 h
Cijena: velika porcija 29 kn

image
City club 2
Privatna Arhiva

Već nekoliko desetljeća posljednja prilika gradskih partijanera, jer poslužuju dugo u noć. Pečenjarnica obitelji Ramadani, kolokvijalno (i posve nezasluženo) zvana Kod trovača, osim što sama radi svoje ćevape od 100% junećeg mesa, peče i svoje lepinje. Ambijent je odavna nepromijenjen, s neudobnim stolcima bez naslona, za niskim neuglednim stolovima, no ćevapi su im vrlo solidni, sočni, slasni i hrskavi, očito bez ikakvih pojačivača okusa. Dok smo sjedili i jeli njihove ćevape, pred nama se odvijao igrokaz u kojem su susjedi dolazili po ručak, a furgon kratko parkiran pred ulazom u prometnoj Ilici ukrcavao sirove ćevape za tko zna gdje.

BANJALUČKI: RENIĆ GRILL
Bukovačka
cesta bb
01/2321-277
Radno vrijeme: pon-sub od 9 do 23 h, ned od 11 do 23 h
Cijena: velika porcija 32 kn

image
Renic cevapi
Privatna Arhiva

Ulični kontejner u Bukovačkoj ima šest stolova na natkrivenoj terasi i dva unutra. Bez obzira na promet, treba sjesti vani - ipak ste preko puta, u hladovini, maksimirske šume. Jedini banjalučki ćevapi u ovom kušanju (povezani u pločice po četiri): mala porcija dvije pločice, velika četiri i “six pack ćevapi” sa šest. Taj stil ćevapa uvijek je malo masniji i “gumastiji”, pa bismo očekivali sitniji mesni fars, no ovdje istodobno imate sve odlike dobrog ćevapa - sočnost u mesu koje pruža otpor pod zubima, iako je malo grublje mljeveno. Dobar, slastan ćevap. Nije čudno da je teško dobiti mjesto i da barem 50 posto ide “za van”.

GRILL PUB GRANA
Mlake ul. 27
01/3880-224
Radno vrijeme: pon zatvoreno, uto-pet od 10 do 23 h, sub 12 do 23 h, ned 12 do 19 h
Cijena: mala porcija 26 kn

image
Grana 2
Privatna Arhiva

Iako se u moderniziranom ambijentu popularne Grane u Prečkom danas poslužuju i jela na žlicu, ovdje se i dalje uglavnom dolazi na dobar roštilj. Naručili smo male porcije i dobili samo četiri ćevapa u lepinji. Četiri, ali velika, koji gramažom sigurno nadmašuju uobičajene male porcije od pet ćevapa na drugim mjestima. Ćevapi imaju lijep miris po dimu, odlične su teksture, nisu presitno mljeveni, sočni su i ukusni. Pomalo slatkasti, vjerojatno zbog udjela svinjskog mesa u smjesi, ali nekima i mrvicu preslani. U svakom slučaju - jako dobri ćevapi.

Mi smo obišli 11 kultnih ćevabdžinica. Želimo čuti vaše mišljenje i javite nam gdje su vama najbolji ćevapi putem društvenih mreža na Facebooku i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:10