PUTOVANJE ŽIVOTA

‘Obišli smo Ameriku i satima čekali na najbolji BBQ u životu. Sada jedva čekamo pokazati Hrvatima što smo sve naučili‘

Davor Šušković i Goran Vrabec, pokretači BBQ Hot Yarda, obišli su Louisianu i Texas u potrazi za najboljim BBQ jelima, a zatim nam je Šušković sve to sažeo u (gotovo ljubavnu) priču od koje se stvaraju zazubice i koju je najbolje čitati uz komad dobrog mesa. Izdvojio je svoje favorite, ali i otkrio isplati li se na dobar BBQ čekati satima...

Iako su već tri tjedna prošla otkad smo se vratili, glava je još uvijek duboko u Texasu. Bili smo u SAD-u 18 dana, 6 dana u Louisiani i 12 dana u Texasu, a imam osjećaj da je cijeli taj put trajao puno duže. Nemojte krivo shvatiti, nije bilo dosadno ili bilo što takvoga, nego je jednostavno svaka sekunda bila toliko ispunjena događanjima, doživljajima i emocijama da je nevjerojatno da se sve to dogodilo u 18 dana. No, krenimo redom…

Prošlo je već nešto više od godinu dana od kada sam dao otkaz, napustio struku i full-time se posvetio svom višegodišnjem hobiju - BBQ Hot Yardu. Razgovarali smo u tom trenutku Goran i ja, spomenuo sam mu ideju kako bih volio otići u Texas i probati ta jela koja ovdje već neko vrijeme pripremamo te o njima naučiti sve ono čega nema na YouTubeu ili u BBQ kuharicama. On je prihvatio i krenulo je planiranje.

image
Privatna Arhiva/

Odlučili smo se za veljaču kao idealno vrijeme za putovanje te odabrali lokacije koje želimo posjetiti: New Orleans i Lafayette kao predstavnike Cajun i Creole kuhinje, koje su rezultat utjecaja francuske, španjolske, ali i afričke kuhinje. Zatim je planiran ulaz u državu čiji je glavni slogan, ali i značenje samog imena, prijateljstvo. U Texasu smo odlučili posjetiti tri grada i to redom Houston, Austin i Dallas.

Svih 18 dana mogao bih sada opisati toliko detaljno da bi vam trebalo 18 dana da sve pročitate, ali ovdje ću napraviti samo jedan sažetak. Za sve vas koji želite detaljnije čuti i doživjeti ovo putovanje, pozivam vas da pogledate VLOG serijal u 5 nastavaka na našem BBQ Hot Yard YouTube kanalu i pročitate blog postove na našoj internetskoj stranici.

image
Privatna Arhiva/

Iako je cilj samog putovanja bio iskusiti sva jela koja pružaju Louisiana i Texas, našli smo vremena i za razne druge aktivnosti. Tjedan prije Mardi Gras ili Pokladnog utorka značio je da New Orleans ne spava niti sekunde te smo imali priliku sudjelovati u ogromnim gradskim paradama.

Vozili smo se posljednjim parobrodom na Mississippiju, posjetili močvarna područja u potrazi za aligatorima. Otišli smo i na kulinarsku radionicu gdje smo naučili sve tajne pripreme Gumba, Jambalaye i Pecan pralina. Na putu prema Lafayetteu stali smo na Avery Islandu gdje smo obišli tvornicu Tabasca, a u Lafayetteu smo posjetili stara akadijska naselja. Tijekom boravka u Houstonu imali smo priliku doživjeti atmosferu najgledanijeg sportskog događaja na svijetu - Superbowla, u jednom sportskom baru, a posjetili smo i NASA-in centar.

image
Privatna Arhiva/

Na red je stigla i prijestolnica, ne samo Texasa, već i svjetskog BBQ-a - Austin. Imao sam sreće da se u vrijeme našeg boravka održavao maraton na kojem je sudjelovalo više od 19,000 trkača, a sve je pratilo gotovo 100,000 gledatelja. Nisam mogao propustiti priliku biti dijelom toga te sam se odlučio na sudjelovanje u utrci na 5 kilometara koju sam otrčao uz svoj osobni rekord 23 minute i 25 sekundi. Onaj osjećaj kada više od 50,000 ljudi na startu pjeva američku himnu i eksplozija oduševljenja nakon zadnjeg stiha je nešto što stvarno vrijedi iskusiti. Zadnja postaja našeg putovanja bila je Dallas gdje smo osjetili pravi kaubojski život u Fort Worthu, saznali što se točno dogodilo onog dana kada je ubijen JFK, a zadnju večer iskoristili smo za NBA utakmicu između Mavericksa i Phoenix Sunsa.

image
Privatna Arhiva/

Vjerujem da jedva čekate da krenem pisati i o hrani. Vjerujte, i ja. 18 dana, 26 BBQ restorana i oko 15 ostalih restorana. Ono što me najviše oduševilo, posebno u tim BBQ restoranima, ali i u Americi općenito, je ta pristupačnost i otvorenost, strpljivost pri odgovaranju na sva naša pitanja. Nakon što bismo pojeli, imali smo priliku obići svaku kuhinju, vidjeti svaki smoker te porazgovarati sa svakim chefom ili pitmasterom, a upravo bismo u tim razgovorima dobili neprocjenjive savjete koje smo već od prve sekunde našeg povratka krenuli primjenjivati. Sve smo ih tražili da nam se potpišu na veliku zastavu Texasa koju sada ponosno držimo u prostoru BBQ Hot Yarda.

image
Privatna Arhiva/

Jednostavnost, sjajna atmosfera i vrhunska jela ono su što karakterizira svaki BBQ restoran. Posjetili smo mjesta koja smo stavili na listu prije samog puta, a za koja smo dobili preporuke prijatelja, ali i svjetski poznatih pitmastera. Sva su se ta mjesta u nekom trenutku našla na listi top 50 BBQ mjesta Texas Monthly časopisa, prestižnoj listi koja zapravo navodi najbolje svjetske BBQ restorane.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Probali smo Brisket, juneća rebra, svinjska rebarca, dimljena pileća krilca, pureća prsa, carsko meso, pulled pork, Brisket burnt ends, pork belly burnt ends, dimljene kobasice te cijeli niz priloga i deserata karakterističnih za BBQ scenu.

image
Privatna Arhiva/

Gotovo kako je i roditelju nemoguće odrediti koje dijete više voli, i meni je teško izdvojiti amo tri BBQ mjesta koja su me najviše oduševila. Ipak, uz mnogo razmišljanja, izdvojio bih:

FRANKLIN‘S BBQ, AUSTIN

Ne postoji osoba u svijetu koja se bavi BBQ-em, a da nije čula za Aarona Franklina. Najveći ambasador Brisketa i low & slow pripreme hrane dobitnik je mnogih nagrada, a u posljednjem izdanju Texas Monthly liste nalazi se na visokom 7. mjestu. Poznat je po tome što se uvijek hrana čeka u redu, a ako želite biti sigurni da ćete moći probati svako jelo koje pripremaju taj dan, morat ćete mjesto u redu zauzeti u ranim jutarnjim satima. Ja sam u red stao u 7:20h, a Franklin svoja vrata otvara u 11sata i radi dok sve ne rasproda, što se događa između 14 i 15 sati.

Priznajem, bio sam jako skeptičan, vjerovao sam da nešto toliko poznato ne može biti zaista toliko dobro. I prevario sam se - ovdje sam jeo najbolji Brisket u životu, najbolja juneća rebra, najbolja pureća prsa. Čak su se i svinjska rebarca isticala, a jedino me kobasice nisu baš oduševile, iako su i one bile odlične. Svakako se isplatilo četiri sata čekati u redu, a upravo tako kaže i njihov slogan - Worth the wait!

TERRY BLACK‘S BBQ, AUSTIN

Mjesto za koje će vam mnogi stanovnici Austina reći da je upravo tamo najbolji BBQ. Osim ovog, prvog restorana u Austinu, Terry Black‘s također ima restorane u Lockhartu i u Dallasu. Tamo smo jeli samo Brisket i to u jednom sendvič izdanju, ali bilo nam je jasno da se radi o mjestu koje je rame uz rame u usporedbi s Franklinom.

Ono što nas je oduševilo je nevjerojatna efikasnost i brzina kojom oni rade i poslužuju hranu. U trenutku kada smo došli kod njih, bilo je oko 50 ljudi u redu uz otprilike 200 ljudi koji su već jeli u restoranu. Na red smo došli za samo dvadesetak minuta, a uz tu cijelu gužvu, pitmaster je našao vremena da nam pokaže smokere i objasni na koji način oni pripremaju svoje specijalitete.

GOLDEE‘S BBQ, FORT WORTH

Prvak, šampion. Prvo mjesto na najnovijem izdanju Texas Monthly liste najboljih 50 BBQ restorana. Došli smo oko sat vremena prije otvaranja i čekali u redu nešto manje od dva sata. Probali smo nevjerojatno sočan Brisket, dimljeno carsko meso koje nas je u potpunosti oduševilo te kobasice. Na kraju smo ponovo zatražili razgovor s pitmasterom i kao da je u tom trenutku stalo vrijeme, bez obzira na sve ljude u redu, ponovo se našlo vremena za nas i odgovorilo se na sve naše upite. Kasnije sam saznao da smo imali priliku pričati upravo sa Jalenom Heardom, suvlasnikom i pitmasterom Goldeeja.

image
Privatna Arhiva/

WORTH THE WAIT? WORTH EVERYTHING.

Isplatilo se. Putovanje koje je produbilo moj, već po mnogima i previše intiman, odnos prema BBQ-u. BBQ u Hrvatskoj još je u svojim začecima i ponosan sam što sam dio tog rasta i razvoja. Siguran sam da smo svi koji se bavimo BBQ-em kod nas jednako entuzijastični i da ćemo nastaviti preskakati sve svakodnevne prepreke te nastaviti graditi zajednicu ljubitelja dima i low & slow načina pripreme hrane. Sve se više svakim danom i kod nas osjeća pripadnost onom najpoznatijem hashtagu, onom koji zapravo najbolje opisuje cijelo to putovanje, te mi je poseban gušt upravo njime završiti ovaj tekst. #BBQFamily

BBQ hot yard možete zapratiti i na njihovom Instagram profilu, gdje donose najnovije informacije o radionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28