VEGANSKA ČOKSA

Obitelj Reizl proizvodi prve veganske čokolade u Hrvatskoj, pandemija ih navela na promjenu

 Marko Miščević
Vlasnici čokolade Vrsna proizvode prve organske slatkiše u kojima uživaju i oni koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla

Onima koji imaju mogućnosti i novca danas možda i nije prevelik problem proizvesti kvalitetan, ali publici dobro poznat proizvod, no složeniji je pothvat od nečega poznatog i traženog na domaćem tržištu napraviti inovativan proizvod koji brzo privlači pažnju. Iako godinama proizvode čokoladu i najpoznatiji su po brendu Vrsna, obitelj Reizl usred pandemije odlučila se na zaokret u poslovanju pa je, uz već provjereno dobre čokoladne pločice i praline, počela proizvoditi prve hrvatske čokolade s veganskom, organskom i fair trade oznakom. U proizvodnji nove linije čokolada danas ne koriste sastojke životinjskog podrijetla, a sirovine nabavljaju od provjerenih dobavljača, držeći se visokih etičkih standarda. I to nije sve. Svoje čokoladne pločice pakiraju u reciklirani papir koji bi uskoro, otkrio nam je Fran Reizl, mogao biti potpuno razgradiv.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Nakon što je počela pandemija, a onda se dogodio i potres, počeo sam razmišljati o promjenama u životu i poslovanju. Proučavao sam tržište, preispitivao sebe i vrijednosti našeg obiteljskog brenda i odlučio da želim raditi nešto nišno, nešto što će zadovoljiti afinitete manje grupe ljudi, a na kraju i nas same. Htjeli smo napraviti proizvod kojim pokazujemo odgovornost prema prirodi pa sve zajedno razvili u priču koja danas ima etičnu komponentu i sirovine potječu iz ambijenta gdje se pazi na sve i svakoga i, ono najvažnije, ne izrabljuju se djeca. Uz to koristimo organski kakao, a na kraju smo odlučili i da naša nova linija čokolada bude veganska. Isto tako, ambalaža za ove čokolade dobiva se od recikliranog papira, a radimo i na tome da je pakiramo u ambalažu koja će se u prirodi razgraditi u roku od šest tjedana. Mislim da kod nas to nitko nema, čak ni u ovom dijelu Europe", objasnio nam je Fran Reizl koji vodi obiteljski posao u Sesvetskom Kraljevcu.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Kako nam je pojasnio, još su u fazi istraživanja i cilj im je stvoriti liniju proizvoda koja će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje čokolade. Važno im je da u njihovim proizvodima dominira tamna čokolada, da se naglasi aroma kakaa, ali i bogati okusi pomno odabranih dodataka. U veganskoj ponudi trenutačno nude tri okusa - crvenu mandarinu, limunsku travu i naranču. U procesu su predstavljanja novog okusa, naranče s mentom, čiji smo slatkasti miris u zraku jasno prepoznali već na ulasku u njihovu malu trgovinu i kušaonicu, u sklopu koje i proizvode svoje delicije.

image
Marko Miscevic/Cropix

"Tražili smo sastojke u kojima ima vitamina, primjerice naranču i đumbir, a htjeli smo sve napraviti tako da bude bogatog okusa pa da se, kad kupite čokoladu, ne osjećate kao da ste novac bacili u vjetar. U veganskim čokoladama uglavnom koristimo 100-postotna ulja, ali razvijamo recepturu u kojoj će biti i komadići plodova. Pa da onako fino hrskaju pod zubima. Vodimo se time da je okus najvažniji. Nije nam ambicija raditi zdravo, a manje ukusno, već balansiramo sastojke dok ne dobijemo najbolji rezultat. Recimo, pokušavamo smanjiti šećer što je najviše moguće i trenutačno nam je cilj postići savršen balans šećera, biljnih zamjena za mlijeko i kakaa", rekao je Fran i dodao da razvijaju i recepture za proizvodnju mliječne i bijele čokolade bez sastojaka životinjskog podrijetla, a nakon toga na taj bi način voljeli proizvoditi i praline. Uskoro će ponuditi i barove od 30 grama te planiraju veganizirati i svoju čokoladu bez šećera.

Sve tamne čokolade u njihovoj proizvodnji su veganske i nemaju dodatnih sastojaka životinjskog podrijetla.

Dodao je i da je proces dobivanja veganskog certifikata kod nas prilično složen te da je potrebno dosta strpljenja kako bi pojedini proizvođač kao takav bio i priznat, no kako su oni, kao obiteljska tvrtka, čvrsto odlučili biti dio promjene i pozitivno utjecati na okoliš i općenito na društvo te nisu htjeli odustati od svog nauma. S obzirom na to da hrvatsko tržište još nije dovoljno veliko za proizvode takve vrste, za sada su, objašnjava nam dok nas odjevene u zaštitna odijela vodi kroz malu proizvodnju, orijentirani na svjetsko tržište.

"Hrvatska je za ovakav tip proizvoda zapravo dosta malo i zahtjevno tržište. To shvatiš tek kad počneš s poslom poput ovog, ali baš se zato želimo širiti i izvan Hrvatske. Pratimo kretanje na tržištu, imamo prijatelje u Belgiji i Švicarskoj, gledamo na razini cijelog svijeta i što se traži. Ovo što mi radimo nije trend, ovo će postati standard."

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Prva i prilično značajna potvrda da im itekako dobro ide stigla je nakon samo nekoliko mjeseci proizvodnje veganskih čokolada. Reizl Chocolates su, naime, Britanci dodijelili nagradu Great Taste i ovaj mali obiteljski posao dodatno pogurali na svjetsko tržište.

"To je neovisno tijelo koje prima proizvode iz cijelog svijeta pa kada primiš njihovu nagradu, shvatiš da je ono što radiš dobro. To stvarno puno znači i velika je potvrda da idemo u dobrom smjeru. Nama je ovo je tek peti mjesec da proizvodimo čokoladu na ovaj način", skromno se pohvalio Fran.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Treba dodati i da ovo nije prvi inovativan pothvat obitelji Reizl. Prije tri su godine, naime, prvi na domaćem tržištu počeli s proizvodima od ruby čokolade, tada još pod brendom Vrsna. Danas u sklopu Vrsna proizvodnje uglavnom rade darove za poslovne ili druge prilike, a Reizl je brend čokolada koji se može naći na policama specijaliziranih domaćih trgovina te onaj s kojim su se odlučili predstaviti izvan zemlje.

"Ljudi su često komentirali da imamo fora prezime, a onda kada sam dobio prijedlog da ga iskoristimo za ime tvrtke, to mi se učinilo kao preveliko izlaganje. Nakon dosta promišljanja ipak sam shvatio da naše prezime dosta dobro zvuči i danas je to ono što nas sve dodatno motivira da stvarno stojimo iza onoga što radimo. Ipak je to naše prezime i želimo se predstaviti samo najboljim proizvodima, a mislim da nam za sada i prilično dobro ide", zaključio je na kraju Fran Reizl.

GDJE KUPITI?

Reizl Chocolates možete kupiti u poslovnicama Tvornice zdrave hrane, bio&bio, bio planet, Veronika delikatesama te u DM drogerijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:58