U slikovitoj uvali Cavtata, mjesta čija je povijest oduvijek bila isprepletena s morem i utjecajima s Jadrana, smješten je restoran Ankora. Iako je dio lokalne ugostiteljske scene još od 1998. godine kao obiteljski objekt obitelji Ivaniš, Ankora u posljednje četiri godine prolazi kroz temeljitu transformaciju, a ove sezone, nakon velike renovacije, predstavlja zaokruženu priču pod vodstvom nove generacije.
Prije četiri godine, vođenje bistroa preuzeo je Nikša Ivaniš, sin osnivača, s jasnom vizijom da stvori nešto drugačije. Ankora, koja je kroz godine mijenjala koncepte od internet cafea do tapas i wine bara, dobila je novi smjer. Kako smo doznali u razgovoru s vlasnikom, ideja je bila jednostavna - ponuditi autentičnu hranu inspiriranu obiteljskim receptima, posluživati dobre koktele i uvesti specialty kavu, što je u to vrijeme bila novost za Cavtat.
Unatoč početnoj skepsi okoline, ova se ideja pokazala uspješnom, privukavši novu, mlađu publiku, ali i zadržavši stare goste koji cijene napredak lokala. Ivaniš ističe da za uspjeh nije zaslužan sam. Kreativni smjer povjeren je Isabell Keler, koja je dokazala da su jasnoća brenda i stvaranje zajednice za današnjeg gosta jednako važni kao i okus. Njezinu viziju u digitalnom svijetu oblikuje Tomislav Jelavić Lala, social media manager zadužen za to da "Ankorina obitelj" svakim danom bude sve veća.
Stil kuhinje u Ankori najbliži je modernom bistrou. Ponuda je raspoređena kroz tri jelovnika, za doručak, ručak i večeru, a jela se temelje na dalmatinskoj i talijanskoj kuhinji, s modernim pristupom. Jelovnik uključuje razne tjestenine, rižota i mesna jela, uz specifičnije tanjure poput njoka punjenih kozicama i pršutom, janjeće pašticade i tuna wellingtona. Naglasak je na suradnji s lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, a jedan od primjera takvog pristupa je i činjenica da za doručke, poput omleta i poširanih jaja, koriste jaja s vlastite male farme na kojoj uzgajaju četrdesetak kokoši. Tu farmu i brigu o kokošima vodi upravo i Niškina majka, Nevenka.
Osim hrane, jednaka pažnja posvećena je i ponudi pića, gdje se posebno ističe kava. Ankora je, naime, prvi lokal koji je u Cavtat uveo specialty kavu, a partnera za taj važan dio ponude pronašli su u Kava Family, jednoj od svakako boljih hrvatskih pržionica. Kako nam je Nikša objasnio, odabir nije bio slučajan. Tražili su partnera koji im može osigurati konzistentnost i pouzdanu dostavu na sam jug Hrvatske, a u Kava Family prepoznali su i sličan pristup poslu. U svojoj ponudi imaju njihov Brazil, koji koriste kao bazu za sve napitke s kavom. Uz kavu nude i razne koktele, od kojih je neke smišljao i Marino Karinja iz zagrebačkog KOI-a, ali i mnogi koktel majstori koji su radili za šankom. Vinska lista isto nije za baciti, većinom je fokus na jadranskoj obali, ali sadrži i velik broj vina svih domaćih regija.
Uspjeh novog koncepta ogleda se i u dugoj sezoni koja traje od početka travnja pa sve do studenog. Kako nam je vlasnik u razgovoru, napola u šali, rekao fa odmah nakon Dubrovnika, oni vjerojatno imaju najdužu sezonu u Hrvatskoj. Velika popularnost koju je Ankora stekla u relativno kratkom roku u novom ruhu najbolji je dokaz da mlada generacija hrvatskih ugostitelja i te kako ima što reći i pokazati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....