VELIKO PRIZNANJE

Objavljen Michelinov vodič za Sloveniju, restoran Grič chefa Luke Košira dobio prvu zvjezdicu

 Grič Facebook
Slovenija je dobila jednu novu zvjezdicu, jednu novu zelenu zvjezdicu, a na listi Bib Gourmand pojavio se i jedan novi restoran

Nakon novih hrvatskih zvjezdica, s nestrpljenjem smo očekivali i one slovenske. Danas je napokon objavljena lista i Slovenija je dobila jednu novu zvjezdicu, pripala je Gostišču Grič u mjestu Šentjošt nad Horjulom, restoranu chefa Luke Košira.

Gostišče Grič Michelinovi inspektori opisali su kao mjesto gdje se jede sjajna hrana pripremljena od lokalnih, pažljivo uzgojenih namirnica, a osim toga, naveli su bogat izbor kvalitetnih vina te kako je u pitanju odlično mjesto za sve one koji traže vrhunsko gastronomsko iskustvo u divnom, zelenom okruženju. Inače, Gostišče Grič prepoznato je po činjenici da velik dio namirnica uzgajaju sami, imaju i eko farmu pataka, a chef Košir poznat je i po svom eksperimentiranju s fermentiranjem te ljubavi prema foragingu.

"Konkurenciju poštujem i, iskreno rečeno, bio sam skroman; ako ne ove godine, dobit ćemo iduće, iako se cijelo vrijeme trudimo... Nisam znao što da zapravo mislim, da ove godine nismo dobili zvjezdicu, mislim da bih zaključio da moramo napraviti još nekoliko koraka naprijed", rekao je chef Luka Košir za slovenski portal Delo.si.

Dobro je dodati i kako, iako se očekivalo da će Hiša Franko dobiti svoju treću zvjezdicu, restoran velike chefice Ane Roš ipak je zadržao postojeće dvije. Također, Gostilna Pri Lojzetu, restoran Dam, HišaDenk, Restavracija Atelje i Vila Podvin zadržali su svoje zvjezdice.

Zelenom zvjezdicom ove godine nagrađena je Vila Podvin u Radovljici te ih tako sada Slovenija ima čak šest, dok je ljubljanski TaBar novitet na listi Bib Gourmand restorana. Inače, zelene zvjezdice dodjeljuju se restoranima koji su posebno posvećeni održivosti, dok se na listi Bib Gourmand preporučenih nalaze restorani koji u svojoj ponudi imaju jela visoke kvalitete po nešto pristupačnijim cijenama. Cijeli popis restorana potražite na službenim Michelin Guide stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:03