Spoj tradicije i trendova

Objavljene su Riječke gastronomske luke za 2025., na popisu su 42 restorana

 Ivor Mažar/press
Sljedeće godine nosimo prestižnu titulu Kvarner - europska regija gastronomije, a već sada smo napravili značajan iskorak u razvoju riječke gastronomije, smatra direktor TZ grada Rijeke
Sljedeće godine nosimo prestižnu titulu Kvarner - europska regija gastronomije, a već sada smo napravili značajan iskorak u razvoju riječke gastronomije, smatra direktor TZ grada Rijeke

Na svečanom događanju održanom na Trsatskom kaštelu proglašene su Riječke gastronomske luke za 2025. godinu, projekt koji je pokrenut 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u jedinstvenu priču s visokim turističkim potencijalom. Glavni cilj projekta jest izgradnja snažnog gastronomskog brenda Rijeke te podizanje kvalitete i prepoznatljivosti destinacije kroz autentičnu gastronomsku ponudu temeljenu na lokalnim i sezonskim namirnicama koji provodi Turistička zajednica grada Rijeke. Aktualni riječki gradonačelnik Marko Filipović na proglašenju istaknuo je kako Rijeka, kao dio Kvarnerske regije koja će 2026. godine nositi titulu europska regija gastronomije, može biti ponosna na kvalitetnu gastronomsku ponudu koja spaja tradicionalne lokalne specijalitete i svjetske kulinarske trendove, privlačeći goste iz cijelog svijeta.

"Kroz projekt Riječke gastronomske luke usmjerili smo se na različite ciljane skupine te imenovali romantične, obiteljske, poslovne, ribarske, veganske i vinske luke. Cilj nam je povezati i izgraditi gastronomski brend koji će dodatno osnažiti prepoznatljivost Rijeke kao urbane turističke destinacije", rekao je Filipović.

Voditeljica projekta iz tvrtke Abisal, Karin Mimica, izrazila je zadovoljstvo rastom broja luka koje danas broje ukupno 71 titulu u 42 restorana, naspram početnih 39 u 25 restorana.

"Naši ugostitelji postaju sve snažniji čimbenici atraktivnosti Rijeke jer raznovrsnost njihove ponude omogućuje svakom posjetitelju da pronađe gastronomsko iskustvo po svojoj mjeri i ukusu. Posebno nas veseli razvoj Riječkih kockica - gastronomske interpretacije lokalne povijesti, kulinarske baštine i autentičnih namirnica u obliku simbolične kocke", rekla je Mimica.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa, izrazio je zadovoljstvo što su se ugostitelji i partneri po četvrti put okupili na ovom značajnom događaju. Zahvalio je svima koji doprinose podizanju ukupne kvalitete gastronomske ponude u regiji i istaknuo kako je gastronomija nezaobilazan dio svakog turističkog putovanja.

"Sljedeće godine nosimo prestižnu titulu Kvarner - europska regija gastronomije, a već sada smo napravili značajan iskorak u razvoju riječke gastronomije. Zajedno ćemo razvijati regiju i stvarati još atraktivnije ponude koje će privući brojne nove posjetitelje. Prije četiri godine nismo ni sanjali koliko će se projekt Riječke gastronomske luke uspješno razviti, posebno kroz inovativne Riječke kockice. Svi mi zajedno činimo snažan mehanizam koji pokreće turističku ponudu grada Rijeke", zaključio je direktor Škarpa.

image
Ivor Mažar/press

U 2025. godini 42 restorana je ispunilo propisane kriterije za 71 titulu "Riječkih gastronomskih luka", koje će im biti dodijeljene u 11 kategorija:
• Luke lokalnih namirnica su: restoran Conca d’oro, Konoba Fiume, konoba Girica, bistro Grad, Hidden Wine Bistroa, La Scarpetta - Bistro La Scarpetta, bistro Mornar, restoran Nautica, Oštarija Familia i konoba Tarsa.
• Ribarske luke su: Konoba Borik, konoba Fiume, konoba Feral, konoba i ribarnica Girica, La Scarpetta - Bistro La Scarpetta, bistro Mornar, restoran Nautica, konobu Ribica i konoba Ugor.
• Dnevne luke su: Blato 1902, Mezanin i Tifan.
• Veganske luke su: KOYA NOODLES, Poke n’Roll, RICA, Štorija i bistro Tifan.
• Barbeque luke su: Bodega grill&beer, Barbacoa - barbeque luka s pogledom, Batak, Lovorka, restoran Kooglana i Paris.
• Poslovne luke: restoran Continental, restoran Feral, restoran Lovorka, À la carte restoran Kamov, botel Marina, Maslina na zelenom trgu i konoba Ugor.
• Romantične luke su: Capote y Olé i restoran Nautica.
• Obiteljske luke su: Botel Marina, restoran Kooglana, Lovorka, La Scarpetta - La scarpetta, bistro Mornar, Tarsa, restoran The Kitchen.
• Luke za vinske entuzijaste su: Capote y Olé, Bistro Grad, Hidden Wine Bistro, Botel Marina i Ribica.
• Luke posebnosti su: Luka tjestenine - 130 Cenotrenta, Najstarija gastronomska luka - Conca d’oro, Luka gulaša Pivnica Cont, Zero waste luka - U Hidden Wine Bistrou, Luka ležerno radne atmosfere - Kancelarija bar, Riječka gastronomska pivska luka - King‘s Caffe Food pub, Bowling luka - Kooglana, Luka posebnosti Fine dining luka: Nebo: Restaurant & Lounge, bLuka bowlova: Poke n’Roll, Bezgutenska luka - Rica, Povijesna luka - restoran Tarsa i Luka šurlica s pogledom - Trsatica.
• Luke okusa drugih zemalja su: Španjolska luka - Capote y Olé; Talijanska luka Destino, Azijska street food luka - Koya Noodles, Kineska luka - Peking i iAzijska i luka sushia - Taiyo.

Osim same dodjele priznanja, organizirana je prezentacija proizvoda nekoliko lokalnih proizvođača vina i hrane odnosno mogle su se probati i Riječke kockice. Radi se o vinskoj kući Pavlimiru, OPG-u Plovanić vina, svoje proizvode su prezentirali Cannella liker, zatim slastičarna Dolce Vita - Storia Gelato - kolač rigojanči odnosno restoran Capote y Ole - španjolski restoran i uvoznik španjolskih pršuta i sireva te Jadran hoteli, Restoran Kamov - chef Miljenko Kosanović koji su predstavili svoju verziju Riječke kockice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:26