RECENZIJA RESTORANA

U popularnom zagrebačkom restoranu doista znaju s mesom, ali bi trebali poraditi na desertima

Mali Bar i dalje je pouzdan izbor, kako za ručak usred radnog dana, tako i za večeru u ugodnom društvu - ondje vas uvijek ugodno iznenadi poneki novitet na meniju

Ulazak u Mali Bar, smješten u tihom dvorištu Vlaške ulice, obećavao je klasični bistro-šarm, začinjen pomalo nostalgičnim štihom. Za ranu večeru bili smo gotovo sami, no ugodna tišina ubrzo je ustupila mjesto živom žamoru gostiju i atmosferi koja je podsjećala na najbolje večeri u malenim pariškim bistroima.

Od samog početka, pažnja osoblja bila je izvrsna. Kad je konobarica primijetila blagi grč na našim licima zbog blizine prilično vesele i glasne skupine, odmah nas je preselila u mirniji kutak bara, baš u trenutku dok su rođendanske svjećice užurbano kretale prema gornjem dijelu restorana.

image

Mali bar

Privatna arhiva

Žedni od teške sparine prije kiše, krenuli smo s friško cijeđenim sokovima od maline i bazge (3,30 €). Iako savršeni za osvježenje, okusom su bili vodenkasti i brzo zaboravljeni.

image

Cijeđeni sokovi od maline i bazge

Privatna arhiva

Kulinarski uvod otvorili smo s dvije različite emocije. Grilane ćimule brokule sa sous vide žumanjkom i suyom (10 €) bile su korektno pripremljene, no okus je ipak bio više kuhan nego dimljen. Unatoč al dente teksturi, jelu nedostaje hrabrosti i dubljeg karaktera. Suprotno tome, carpaccio od tikvica prekriven obilnom količinom sira iz mišine i pistacijama (9,50 €) bio je eksplozija okusa koja gotovo prelazi u hedonističko pretjerivanje. Pistacije su zanimljiv detalj, rijedak i pohvalan odmak od već pomalo dosadne kombinacije pistacija i čokolade, ali sir je tu ipak preuzeo glavnu riječ. Malo više svježine i kiseline uravnotežilo bi ovo inače vrlo ukusno jelo.

image

Carpaccio od tikvica sa sirom iz mišine i pistacijama

Privatna arhiva
image

Grilane ćimule brokule s sous vide žumanjkom i suyom

Privatna arhiva

Vidjevši brigu koju je osoblje pokazivalo za svoje goste, odlučili smo se odreći sposobnosti odlučivanja i na preporuku uzeli vedru kupažu Meddea Assemblage (5,40 €) iz Vodnjana, koja je bila pitka i pristupačna.

Glavna jela su mjesto gdje Mali Bar zaista zasjaji. Nakon povrtnog početka odlučili smo se za mesnu avanturu. Bavette steak serviran na zanimljivo osmišljenom pireu od kroasana, uz dodatak šparoga s maslacem infuziranim kavom (25 €), bio je tehnički savršeno izveden, što je vrlo pohvalno s obzirom da bavette ne podnosi ni minutu predugo pečenje.

image

Bavette steak na žaru, krema od kroasana, domaće šparoge

Privatna arhiva

Komad mesa koji donedavno nije bio standardna pojava na menijima naših restorana, a uz svoju relativnu neistraženost je i izazov za spremiti, bio je sočan te je bez greške ispečen medium rare, još uvijek držeći strukturu. Nježan, sočan steak u paru s kroasan pireom bio je pun umamija, s kavom kao finim završnim dodirom koji je izvrsno istaknuo govedinu.

No, prava zvijezda večeri bila je lasagna od janjetine (18 €). S dimljenim vrhnjem, trakicama artičoka, karamelom od paprika, sjemenkama šipka, graškom i trakama mrkve, ovo jelo je primjer kako tradicionalnu kuhinju oživiti modernim tehnikama i sezonskim sastojcima. Hrskavi rubovi zlatne domaće tjestenine divno kontriraju sočnom i punom nadjevu, a kiselkaste note šipka osvježavaju cijelo iskustvo i ostavljaju prostor za artičoke i mrkvu. Ako u Zagrebu postoji bolja lazanja od ove, voljeli bismo je upoznati.

image

Lasagna od janjetine

Privatna arhiva

Dok smo uživali u jelima, stranac za šankom promatrao je kredom ispisanu, uzbudljivu i raznovrsnu ponudu pića tražeći svoju novu omiljenu etiketu vina, a par bez rezervacije očajnički je pokušavao dobiti stol, što dodatno svjedoči popularnosti ovog mjesta koje spaja zagrebačku spontanost s internacionalnom vibrom.

image
Privatna arhiva

Za desert smo naručili ledeni vjetar s jagodama, acetom od smokava i gelom od smokve, uz tostirane bademe (7 €). Ambicija da se klasika dekonstruktivistički redefinira naišla je na pretjerivanje u šećeru. Smokve, koje su trebale donijeti profinjeni kontrapunkt, bile su gotovo izgubljene pod teškom šećernom konstrukcijom, dok su jagode ipak uspjele bar na trenutak razbiti monotoniju i pružiti potrebnu svježinu. Desert smo završili Ramos Pinto Portom (5,50 €), nenametljivim fortificiranim vinom koje je savršeno pratilo slatkoću kolača.

image

Ledeni vjetar s jagodama, acetom i gelom od smokava

Privatna arhiva

Iako su zaboravili naš espresso na početku večeri, ukupni dojam o Malom Baru ostao je izrazito pozitivan: ovdje ćete pronaći poznata jela s hrabrim zaokretom kao i uslugu koja vas s lakoćom može navesti da zaboravite sitne nesavršenosti.

Mali bar
Vlaška ulica 63, Zagreb

Hrana: 8/10
Usluga: 9/10
Ambijent: 9/10
€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:24