MICHELIN U HRVATSKOJ

Objavljeni restorani koji su dobili zvjezdicu, slavi se u Rovinju, na Malom Lošinju i Rijeci!

 Ustupljene fotografije
Hrvatska je do sada imala sedam restorana s Michelinovim zvjezdicama, a upravo je potvrđeno kako su još tri restorana nagrađena

Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta zvjezdicama su se ovjenčali Agli Amici u Rovinju, Restoran Nebo by Deni Srdoč u novootvorenom Hiltonu u Rijeci i Alfred Keller u hotelu Alhambra na Malom Lošinju, objavljeno na Michelinovom Twitter profilu.

image
Deni Srdoč u restoranu Nebo u Rijeci
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Užurbani kaos u kuhinjama vrhunskih hrvatskih restorana danas je na tren utihnuo. Čekao se znakoviti poziv, onaj koji mijenja karijere, utječe na percepciju restorana u oku javnosti, diže ljestvicu, ali i pritisak. Došao je trenutak da chefovi diljem Hrvatske saznaju tko je nositelj prestižnih Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj. U odabranom društvu do sada je bilo sedam hrvatskih restorana: šibenski Pelegrini, dubrovački 360, rovinjski Monte, zagrebački Noel, kvarnerska Draga di Lovrana, novaljski Boškinac i Lešić Dimitri s Korčule.

image
Hotel Alhambra na Malom Lošinju
Alhambra Ustupljena Fotografija/
image
Emanuelle Scarello i njegova sestra u rovinjskom restoranu Agli Amici
Maistra Službena stranica

Zelenu zvjezdicu dobio je Zinfandel´s, restoran zagrebačkog Hotela Esplanade. Michelin od relativno nedavno dodjeljuje i zelenu zvjezdicu što je posebno priznanje inspirativnoj predanosti u korist održivosti i odgovornije gastronomije. Podsjetimo kako je Esplanada u partnerstvu s WWF-om, te je ujedno i prvi restoran u Hrvatskoj koji je dobio oznaku Zero Waste. U ponudi ovog hotelskog restorana visoke kategorije ističe se poštovanje lokalnih namirnica, posebno i vino koje se proizvodi od grožđa uzgojenog na hotelskoj terasi, te jelovnici koji nisu tiskani, već dostupni u QR kodovima kako bi se izbjeglo prekomjerno trošenje papira. Zinfandel’s također polaže pažnju i na upravljanje otpadom: sve se razvrstava, a otpadna ulja i masti koriste kao biogorivo.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

S obzirom na to da se osim dobivanja novih zvjezdica one mogu i izgubiti, chefovi iz spomenutih restorana sa svojim timovima neumorno rade cijele godine kako bi opravdali povjerenje Michelinovih inspektora, ali i publike koja vjeruje u tu međunarodnu oznaku gastronomske izvrsnosti. Osim zvjezdica, Michelinovi inspektori objavljuju i preporuke restorana koje u pojedinoj državi vrijedi posjetiti, što djeluje kao poticaj ugostiteljima da se još više posvete kvaliteti svoje ponude.

Bib Gourmand su dobili:

Konoba Malo Selo, Buje

Alla Beccaccia, Valbandion

Izakaya by Time, Zagreb

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:56