HEROJI UGOSTITELJSTVA

Obuka samohranih majki u sektoru ugostiteljstva, kafić za znakovni jezik i topli obrok imigrantima bez vize

 50 Best Archive/
Na najvažnijoj dodjeli nagrada najboljim restoranima na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants in The World dodijelit će se i priznanja Champions of Change 2023

Prestižan izbor najboljih restorana na svijetu World´s 50 Best Restaurants na ovogodišnjoj dodjeli nagrada u Valenciji dodjelit će nagrade za heroje ugostiteljstva. Ova nagrada pokrenuta je 2021. godine kako bi se nagradili posebni angažmani u ugostiteljskoj industriji nakon i za vrijeme koronavirusa. Nagrada se dodjeljuje i nakon službenog kraja pandemje i to pojedincu koji ne bilo koji način izuzetno doprinose boljitku cijelog sektora.

Za vrijeme pandemije osmišljen je i projekt "50 Best for Recovery" koji je usmjeren na rekonstruiranje postojeće ugostiteljske strukture i pomoć onima koji se još uvijek bore s posljedicama koronavirusa. Organizacija 50 Best financijski potpomaže laureatima ove nagrade da nastavlje dalje graditi svoje poslovanje, a koje ima direktan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Jedna od dobitnica nagrade "Champions of Change 2023" je Nora Fitzgerald Belahcen koja vodi organizaciju Amal u Marakešu. Amal je zapravo društveno korisna organizacija čiji je cilj osnaživanje žena u nepovoljnom položaju, a kroz ugostiteljstvo. Nora je američkog podrijetla, ali rođena i odrasla u Maroku gdje je i otvorila prvi Amal centar 2013. za obuku arapskih žena u sektoru ugostiteljstva, najčešće se radi o samohranim majkama koje tamošnje društvo odbacuje. Osim toga, Amal je i restoran koji nudi i usluge cateringa, a svakih osam mjeseci iz centra obuke "izađe" 30 obučenih žena od kojih većina kasnije napreduje u vlastitim ugostiteljskim karijerama.

image
50 Best Archive/
image
50 Best Archive/
image
50 Best Archive/

Najnoviji projekt organizacije Amal je kafić za znakovni jezik u Marakešu gdje rade gluhe žene. Zajednica gluhih također je uglavnom nevidljiva većem dijelu društva, a ovaj kafić, koji se nalazi u sklopu škole jezika koristi oko 4000 učenika i služi kao prototip za tvrtke koje vode gluhi. Prema Norinim riječima, Amal pomaže ženama da prođu kroz holističku transformaciju, ne samo profesionalnu već i osobnu, tako da im je ugodno zauzeti svoje mjesto u društvu.

Oduševljena sam što sam osvojila ovu nagradu u ime svih žena s kojima radim i kojima je gastronomija put ka novom životu. Dugo sam vjerovala u moć hrane da hrani i liječi, ali i da promijeni živote. Podrška i priznanje koji dolaze s ovom nagradom jačaju to uvjerenje i pomoći će stvoriti mnogo više prilika za žene."

Drugo priznanje Champions of Change 2023. dodjeljuje se duu iz Los Angelesa koji čine Othón Nolasco i Damián Diaz, koji su stvorili neprofitni projekt sigurnosti hrane, No Us Without You LA, tijekom pandemije. Budući da su dugi niz godina radili u ugostiteljskom sektoru u Kaliforniji, ovaj par je iz prve ruke vidio nevolje neprijavljenih radnika koji čine okosnicu mnogih tvrtki s hranom i pićem u SAD-u. No Us Without You pruža podršku u obliku pomoći u hrani i savjetodavnih usluga obiteljima imigranata koji rade u sektoru, a koji nisu zakonski priznati kao državljani SAD-a, pa ne mogu koristiti pomoć vlade.

image
50 Best Archive/
image
50 Best Archive/
image
50 Best Archive/

No Us Without You započeo je s hranjenjem 30 radnika i članova obitelji početkom 2020., koristeći vlastiti novac, a sada brinu o oko 700 obitelji mjesečno diljem okruga LA, koristeći vojsku od 85 volontera. Nolasco (rođen i odgojen Angeleno) i Diaz (koji je odrastao između Bay Area i Meksika), pretvorili su staru prašnjavu parcelu u gradu u organski vrt u kojem uzgajaju voće i povrće za svoje pakete hrane. Vrt također služi kao prostor za prikupljanje sredstava za organizaciju.

Počašćeni smo što je naš program sigurnosti hrane prepoznat. Radnici bez dokumenata srce su i duša industrije restorana i barova, ali se često tretiraju kao nevidljivi. No Us Without You LA nudi pakete pomoći u hrani poručujući da nisu zaboravljeni. Oni se vide, čuju i poštuju. Ponosni smo što hranimo one koji su godinama hranili nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46