ZA POD ZUB

Od komada puretine, šake začina i lepinje napravila sam najslasniju kućnu varijantu kebaba

 Lidija Lončarić
Idući put zaobiđite popularni fast food i zalogaj "slasnog i masnog" zamijenite zdravijom i finijom kućnom varijantom

Znate onaj miris koji vas zapljusne svaki put kad prolazite pored kvartovske kebabdžinice, i koji vas istog časa natjera da razmišljate o samo jednom zalogaju nečeg slasnog i masnog? Često mi se to događa, a od troznamenkastog broja na vagi spašava me samo činjenica da zapravo i nisam pretjerani fan one mesne mase koju kod nas nazivaju kebabom. Srećom, od kuhanja ne bježim pa vrlo lako slasni sendvič nalik kebabu mogu napraviti kod kuće, i to od komada koji zaista imaju okus, boju, teksturu i miris pravog mesa. Ovaj put odabir je pao na puretinu.

image
Lidija Lončarić

Za pripremu će vam trebati tek komad purećih prsa, šaka začina, lepinja, umak prema želji i povrće, a jednom kada ga srolate i isprobate u kućnoj verziji, zaboravit ćete sve one mirise s početka priče. Meso i dodatke možete umotati i u tortilju ili napraviti jednostavan flatbread, no ja sam ovaj put pripremu odlučila minimalno olakšati pa sam koristila kupovne lepinje. Neka budu što veće, kako biste ih lakše mogli smotati, a ako se otvaraju, poslužite se papirom za pečenje ili folijom.

Na kraju, dobar sendvič ne ide bez dobrog umaka, a uz ovo meso odlično će se složiti varijante sa senfom, ali i čilijem. Zaigrajte se, napravite kebab iz kućne radinosti prema svom guštu, i od komada purećih prsa nahranite cijelu (manju) obitelj.

image
Lidija Lončarić

Pureći kebab "za po doma"

1 veći komad purećih prsa

1 žličica dimljene paprike

1 žličica timijana ili za'atara

1 žličica kumina

1 žličica soli

maslinovo ulje

lepinje

Za umak:

2 žlice majoneze

1 žličica senfa

1 žlica grčkog jogurta

1 žličica limunovog soka

Dodaci:

rajčica

avokado

mladi luk

krastavci

topljivi sir

Priprema:

Meso najprije premažite maslinovim uljem. U manjoj zdjelici pomiješajte kumin, dimljenu papriku, za'atar ili timijan i sol. Dobivenom mješavinom natrljajte prsa sa svih strana, umotajte u foliju i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Odmotajte i pecite još 15-20 minuta, ovisno o veličini komada. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Lepinje prerežite na pola i kratko ih zapecite na tavi na koju ste dodali malo maslinova ulja. Dok se peku, pritisnite ih špatulom kako bi bile što plosnatije. Kada postanu lagano hrskave, prebacite ih na komad papira za pečenje ili folije. Premažite ih umakom koji ćete dobiti tako da pomiješate majonezu, senf, limunov sok i grčki jogurt, dodajte sir, a na to dodajte tanko narezane komadiće mesa. Po mesu rasporedite krastavce, rajčicu, avokado pomiješan s malo soli, papra i limunova soka i mladi luk. Sve zajedno zarolajte i zavežite, ili jednostavno zatvorite folijom. Poslužite još toplo samostalno ili uz krumpiriće.

P.S. Od ovako pripremljenih purećih prsa možete napraviti i klasični sendvič, i poput Amerikanaca u filmovima, uživati u svom sočnom "turkey sandwichu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:43