Mjesec gastronomije

Od lokalnih slastica i vina do okusa Dalmatinske Zagore i otoka, ovog vikenda treba otići u Split

 TZ Split
U centru grada pod Marjanom narednih će dana biti kao da je Sveti Duje!

Od sinjskih uštipaka i pršuta, preko trogirskih rafijola i korčulanskog kozjeg sira, do tradicionalnih splitskih kolača, najboljih dalmatinskih vina i maslinovog ulja, Splićani će ovog i sljedećeg vikenda, na Peškariji i Voćnom trgu, uživati u najukusnijim dalmatinskim delicijama.

U sklopu Mjeseca gastronomije, koji organizira Turistička zajednica grada Splita, brojne dalmatinske Turističke zajednice prezentirat će vrhunsko iće i piće svoga kraja, uz nastupe vrsnih glazbenika i umjetnika.

"Veliko mi je zadovoljstvo pozvati sve Splićanke i Splićane, kao i naše goste, na Štorije o‘ spize i vina ovog petka i subote na Peškariji, kao i na Štorije o‘ slatkega koje će se održati ove subote i nedjelje na Voćnom trgu. Želimo okupiti i počastiti naše ljude te im se tako zahvaliti na još jednoj iznimno uspješnoj turističkoj sezoni, koja, bez njih, ne bi bila moguća", poručila je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.

image
Press

Zabavni dio programa će, kao i onaj gastronomski, biti posvećen dalmatinskoj baštini pa će posjetitelji uživati u klapskoj pjesmi, sinjskoj reri, virtuoznim gitarskim izvedbama te nastupu svjetski poznatih Sinjskih mažoretkinja.

Pored navedenog, 13 . listopada na rasporedu su "Okusi Dalmatinske Zagore" pa gostuju TZ Sinj, TZ Imotski i TZ Vrgorac i tamošnji vinari i OPG-ovi, a 14. listopada ćemo kušati “Okuse otoka" jer gostuju TZ Hvar, TZ Brač i TZ Šolta sa svojim vinarima i lokalnim proizvođačima.

"Posebno nas veseli što su od ove godine i Štorije o‘ slatkega dio našeg Mjeseca gastronomije, jer će svi, koji dođu na Voćni trg, moći probati tradicionalne slastice koje su obilježile djetinjstvo generacija Splićana što će posebno, sigurna sam, razveseliti naše najmlađe", rekla je Vukšić, dodavši kako je namjera sačuvati našu tradiciju i mediteranski način života: "Voćni trg i Peškarija oduvijek su bili mjesto okupljanja i važno nam je nastaviti tu tradiciju, zbog nas, ali i zbog naših gostiju, koji neće doživjeti pravu dušu ovoga grada, ako ne kušaju našu spizu, čuju našu pismu i dožive nadaleko poznati splitski šušur.“

image
Press

Dodajmo kako će, u sklopu Mjeseca gastronomije, u splitskom hotelu Briig, enolog međunarodnog ugleda i kolumnist Dobre hrane - Saša Špiranec, održati Vinske edukacije, kroz koje će predstaviti važne tipove pjenušaca i voditi ih kroz kušanje ključnih dalmatinskih sorti vina.

Svi putevi, dakle, sljedećih dana vode u centar grada, gdje se, sudeći po velikom interesu najavljenih posjetitelja, sprema fešta za pamćenje i pravi festival okusa.

Štorije o‘ spize se na Peškariji, ovog petka i subote, održavaju od 18 do 21 sat, a Štorije o‘ slatkega, ove subote i nedjelje, na Voćnom trgu, od 9 do 12 sati.

Sve detalje bogatog programa Mjeseca gastronomije možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:39