ZA POD ZUB

Od početka pripreme do posluživanja ovog sočnog kolača s borovnicama trebat će vam sat vremena

 Lidija Lončarić/
Nema bolje ljetne kombinacije od limuna i borovnica u ovom preokrenutom kolaču

Kada su u pitanju ljetne slastice, nema mi ništa bolje od sočnog, lagano kiselkastog biskvita s voćem. Po mogućnosti, što jednostavnijeg za pripremu. S obzirom na to da u obitelji imam čovjeka za borovnice, a sezona je trenutno u punom jeku, nisam previše razmišljala.

Ispraznila sam posudu svježnih bobica iz hladnjaka, zamutila brzinski biskvit i sve dobro začinila limunovim sokom. Za otprilike sat vremena na kuhinjskog površini već se hladio preokrenuti kolač. Ono zbog čega volim ovakvu vrstu kolača jest činjenica da već u startu znaš da neće biti najljepši na svijetu s obzirom na to da se preokreće i nikad zapravo ne znaš što te na dnu posude čeka, ali zbog karameliziranog voća izgleda toliko primamljivo da ne možeš dočekati rezanje.

Moj je na hlađenju bio ravno 15 minuta, onda sam pokleknula i odrezala si komad. Odličan je kad je još mlak, a još bolji kad se ohladi. Dakle, kada je u pitanju posluživanje, ne možete puno pogriješiti. Ma, zapravo, cijeli ovaj kolač toliko je zahvalan, od pripreme do degustacije, da ja stvarno ne znam što još čekate i zašto još niste krenuli s miksanjem.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

100 g smeđeg šećera za biskvit
2 jaja
1 eko limun
100 g maslaca
180 g brašna
2 žličice praška za pecivo
120 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Za borovnice:

4 žlice smeđeg šećera
2 žlice maslaca
oko 300 g borovnica
1 limun

Pripreme:

Najprije napravite borovnice tako da na tavi (najbolje ona koja može i u pećnicu) otopite maslac i dodate šećer. Kada se šećer u potpunosti otopi, dodajte limunov sok, kuhajte dok ne dobijete gust sirup, a onda ubacite pola borovnica i pirjajte ih pet minuta, dok malo ne omekšaju. Ugasite vatru pa dodajte ostatak svježih borovnica i pustite da se kratko ohladi. Smjesu za biskvit napravite tako da najprije naribate koricu limuna i prstima je utrljate u 50 grama šećera. Sve dobro povežite kako biste dobili finu aromu limuna. Ostatak šećera istucite sa žumanjcima dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte i dio s limunovom koricom pa miksajte još kratko, dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte otopljeni maslac, mlijeko i sok jednog limuna, sve povežite pa na kraju umiješajte i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u posebnoj posudi i laganim pokretima špatulom umiješajte ih u smjesu sa žumanjcima. Smjesu rasporedite po borovnicama i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva na otprilike 40 minuta. Dodatan savjet! Pekla sam kolač u gusanoj tavi u kojoj sam borovnice i pirjala, pa ako imate takvu posudu, slobodno je iskoristite u ovom receptu. Kako biste bili sigurni da je biskvit gotov, zabodite u njega čačkalicu. Ako izađe čista, biskvit je pečen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:00