Ako ovog Božića planirate ispeći samo jedan kolač, i voljeli biste da bude kremast, predlažemo da napravite božićni panj. Tradicionalna je to rolada francuskog podrijetla (Bûche de Noël), koja se sprema posebno za Božić, a izgledom podsjeća upravo na drveni panj. Meka je i kremasta, a kod ukrašavanja možete dati oduška svojoj kreativnosti.
U Francuskoj pravi božićni desert znači samo jedno: Bûche de Noël. U gotovo svakoj francuskoj slastičarnici pronaći ćete neku varijantu ovog deserta koji zbog svojeg oblika nalikuje panju.
Srednjovjekovna tradicija
Ako se pitate zašto bi desert koji izgleda kao cjepanica nekome bio privlačan, dobro je znati da ta tradicija datira još od poganskih obreda iz srednjeg vijeka. Cjepanica, često od neke voćke, što je simboliziralo uspješnu žetvu u idućoj godini, donijela bi se kući i stavila u ognjište, koje je tada bilo središte svake obitelji. Ovisno o regiji i vjerovanjima, po cjepanici su se prije paljenja posipali sol, vino ili sveta voda.
Takva se cjepanica palila na Badnjak, a za sreću je trebala gorjeti najmanje tri dana, a idealno i do Nove godine. Kako bi se to postiglo, cjepanica je morala biti masivna i vlažna. Smatralo se da pepeo s nje pruža zaštitu od udara groma. Paljenje badnjaka simboliziralo je povratak sunčeve snage nakon najtamnijih zimskih dana. Vjerovalo se da ceremonija donosi sreću, blagostanje i zaštitu domu, tjerajući zle duhove tijekom hladnih zimskih mjeseci.
Od poganskog obreda do deserta
Kada su peći na drva zamijenila ognjišta u domovima, ovakav božićni ritual s cjepanicom se više nije izvodio, ali su kao ukras i podsjetnik na stolove postavljane manje cjepanice. Bilo je samo pitanje vremena kada će se netko dosjetiti da bi tu ulogu na stolu bolje odigrao kolač i tako je Bûche de Noël postao desert.
Francuski slastičari su simbolični badnjak i pretvorili u rolani biskvit, ukrašen tako da podsjeća na drveni trupac. Ovi kolači obično su bili prekriveni čokoladnom kremom od maslaca ili ganacheom, a često su bili ukrašeni ukrasima poput gljiva od bezea ili marcipana, zašećerenih bobica i šećera u prahu koji je imitirao snijeg.
Nakon što je božićni panj postao omiljena božićna slastica diljem Francuske, ubrzo se proširio i na druge dijelove Europe. Slastičari su eksperimentirali s različitim okusima, nadjevima i ukrasima, pa tako danas, osim tradicionalnog okusa čokolade, možete pronaći božićni panj s nadjevom od voća ili čak kestena.
Božićni panj Petre Jelenić jedan je od najljepših koje smo ove godine vidjeli, imamo i recept
U Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Sjedinjenim Državama, varijacije Bûche de Noël mogu se naći u pekarnicama i na blagdanskim jelovnicima. Mnoge obitelji prihvatile su tradiciju pečenja vlastitih božićnih panjeva kod kuće.
Jednostavna izrada, maštovito ukrašavanje
Taj je kolač toliko popularan vjerojatno i zbog činjenice da ga gotovo svatko može napraviti: potrebno je tek nekoliko sastojaka, a za njegovo pečenje nije nužna posebna slastičarska vještina.
Kod ukrašavanja može biti dovoljna samo vilica kako bi se stvorio efekt trupca, no oni s nešto više strpljenja i vremena mogu izraditi crveno-bijele gljive od marcipana. Tako ukrašen božićni panj je privlačan i djeci i odraslima, što ga čini idealnim obiteljskim desertom nakon božićnog ručka.
Donosimo vam tradicionalni recept za božićni panj:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....