LUDO HRSKAVO

Od sad na dalje želimo grickati baš ove čvarke uz pivo ili gemišt na druženjima

Frelimo čvarci
 Hrvoje Serdar
Već dugo razmišljamo kako domaću delikatesu upakirati u svakodnevne situacije, a sada imamo rješenje

Da su čvarci iz tradicionalnih zimskih zalogaja odavno prerasli u delikatesu vrijednu pažnje jasno je postalo kada smo tu jednostavnu domaću grickalicu počeli nailaziti u najrazličitijim formama. Čvarci, naime, osim slasti, sa sobom donose i divnu hrskavu teksturu koja jela podiže na novu razinu pa nije ni čudno što ih se danas može pronaći u različitim pecivima, pogačama i savijačama, u formi pašteta, pa čak i kao dio slastica. Koliko nam je puta na pamet palo usputno grickanje čvaraka umjesto, primjerice, štapića, da i ne govorimo.

image
Frelimo čvarci
Hrvoje Serdar


Srećom, ista je misao mučila i Miroslava Matušića, vlasnika samoborskog brenda Frelimo, koji je tržištu predstavio hrskave, prešane čvarke u limenkama od 100 grama, plastičnom pakiranju od 200 grama i u rinfuzi. Za oko nam je posebno zapela ideja o limenkama koje bi, primijetili smo, mogle biti idealan dodatak stolovima u kafićima. Umjesto već klasičnih i pomalo dosadnih kikirikija, čipsa i krekera, hrskavi čvarci, koji su pritom domaći proizvod, odlično bi se slagali uz hladno pivo ili gemišt.

"Delikates čvarci su namijenjeni gurmanima koji vole tradicionalnu hranu, a žele manje mastan proizvod. To su potpuno prešani čvarci iz kojih je istisnuta većina masti, a karakteriziraju ih poseban okus i hrskavost. Mogu se kupiti u rinfuzi, plastičnom pakiranju od 200 grama te limenci od 100 grama, za koju smo dobili nagradu na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu", rekao je Miroslav Mataušić.

Odlična je vijest i da Frelimo čvarci dolaze već posoljeni, ali i bez nepotrebnih dodataka i konzervansa. Mataušić je rekao kako se u Frelimo čvarcima, osim u Hrvatskoj, danas uživa i u Sloveniji, BiH, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Švedskoj, a mi bismo dodali, gdje god se nalazili, najbolja preporuka je svakako klasično sparivanje s lukom i svježim kruhom, dok u to go verziji čvarke ne propustite spojiti s kakvim osvježavajućim napitkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:54