VELIKA ČAST ZA HRVATSKO VINO

ODA JEDNOM ISTARSKOM VINU: Najvažniji vinski pisac današnjice objavio je dojmljiv tekst o Benevenutijevoj Santa Elisabetti!

 Danijel Soldo / CROPIX
U World of Fine Wine, najprestižnijem svjetskom vinskom magazinu, objavljen je dojmljiv tekst iz pera uglednog Andrewa Jefforda o velikom teranu Benvenutijevih

Radi se o poniznosti, svakako, no i o nesvakidašnjem ohrabrenju. Putuješ svjetskim vinskim cestama već 30 godina i pritom cijelo vrijeme paziš da ostaneš radoznao, pa izdaleka donosiš nova saznanja, vrijedno puniš police bilješkama i činilo ti se u jednom trenutku da si spoznao granice poznatog svijeta...

Međutim, tada dođe sasvim neočekivani dan kad se, poput brodolomca, nađeš na nepoznatoj obali gdje ti srdačni i gostoljubivi neznanci posluže grubo vino čudna imena. Vrtiš ga u čaši, pokušavaš procijeniti njegovu narav. Analiziraš druga vina istog tipa. Osluškuješ njegovu glazbu, počinješ polako raspetljavati akorde i melodije koji su ti isprva zazvučali kao buka. Nalaziš da ima smisla, možda čak i ljepote. Potom ti se rasplamsava entuzijazam. I začas zapucketa vatra, a ti zadovoljno griješ ruke na njezinu žaru. Tako je bilo i s ovim odličnim vinom, proizvedenim od sorte grožđa o kojoj donedavno nisam ništa znao. Kao Violu i Sebastiana u Shakespeareovoj drami “Na Tri kralja ili kako hoćete”, more me izbacilo na obale Ilirije. Ili, da budem potpuno precizan, auto me iz Zagreba dovezao do istarskog poluotoka, nazvanog po Histrima, ilirskom plemenu koje je obitavalo na tom području prije rimskih osvajanja...” Tako je pod naslovom “Elemental force and rapacious seduction” počela oda jednom istarskom vinu i jednoj istarskoj sorti iz pera jednog od najvažnijih vinskih pisaca današnjice, Britanca s francuskom adresom Andrewa Jefforda.

Zagreb, 230619.
Delnicka 8b.
U uredu Vinarta, enolog Andrew Jaffert kusa hrvatska vina.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
 

Sorta je teran, vino je Santa Elisabetta 2015. vinarije Benvenuti, a tekst je objavljen u jednom od najprestižnijih vinskih magazina na svijetu, The World of Fine Wine. Riječ je o dugačkom tekstu koji je u cijelosti posvećen dojmu koji su na njega ostavili navedeno vino i općenito sorta teran. U tekstu je gruba vanjština starih Histra uspoređena s prvim dojmom koji ostavlja teran kao vino, a potom kako se vidik otvara i fokus širi, spoznaje se nesvakidašnja ljepota vina, kao i ljubaznost i toplina domaćina koje je susretao u Istri i ostatku Hrvatske. Kroz niz citata iz “Na Tri kralja ili kako hoćete” Jefford je povukao paralelu između svog znanja i Shakespeareovih junaka Viole i Sebastiana koji su se našli nasukani na obalama Ilirije (u Jeffordovu slučaju Histrije) jer njemu je teran bio jednako neotkriven kao i njima Ilirija.

Dalje kroz tekst Jefford otkriva veličinu potencijala terana koji je isprva grub, kao mlado vino neobuzdan i divlji, bez kod vina toliko cjenjene elegancije, i onda kako se s protokom vremena stvari mijenjaju nabolje, da bi u konačnici zasjale punim sjajem. Svojstvo je to koje je rezervirano za najveće sorte, one koje ljubitelji finih vina i kolekcionari osobito cijene. Pisao je potom o kompleksnosti utkanoj u genetski kod sorte i posljedičnom šoku koji je kod njega proizvela velika Benvenutijeva Santa Elisabetta, a kao izvrstan je istaknuo i Coronicin Gran Teran. Čudio se i dubini boje koja ne posustaje uobičajeno sa starenjem jer je Benvenutijev Anno Domini teran iz 2009. bio neznatno svjetliji od aktualnog.

 

Zaključio je s nužnošću uparivanja terana s hranom jer se tek tu njegov karakter i njegova energija razmašu do kraja. Radi se o ohrabrujućem tekstu za istarske vinare i osobito motovunske vinare koje već dulje vrijeme predvode braća Benvenuti, koji jedno hrvatsko vino stavlja uz bok najvećima, koji je objavljen na mjestu gdje se isključivo piše o najfinijim svjetskim vinima, k tome još iz pera jednog od najvećih autoriteta današnjice. Radi se i o priznanju da globalni svijet vina nema spoznaju o potencijalima Istre i drugih vinskih regija Hrvatske, a da je taj potencijal ne samo velik, nego i sasvim originalan, svoj i da ga svijet treba.

Benvenuti Santa Elisabetta 2015.

Cijena: oko 230 kuna

Ocjena 95/100

Santa Elisabetta je vino visoke koncentracije, bogato i na nosu i u ustima, ali savršeno podatno i uglađeno na nepcu. Višnjasti miris terana nepogrešivo otkriva sortu od koje je vino napravljeno, prate ga arome mineralnog, začinskog i voćnog karaktera. Okus je iznimno kompleksan i dubok, a istodobno, koncentraciji usprkos, krasi ga elegancija, to jest lakoća ispijanja. Na retrokusu, koji traje dulje od minute, pojavljuju se i elementi prosušenog voća. Vino je prava kolekcionarska poslastica, iznimno povoljne cijene za kvalitetu koju nudi, a vijek trajanja je barem dva desetljeća od berbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 07:35