OMILJENIH 5

Odabrali smo: Ovo je pet najboljih domaćih slatkastih pjenušaca u 2020. godini

Slatkasti pjenušci omiljeni su među kupcima u supermarketima pa smo odlučili izvojiti pet onih stvarno dobrih

Slatkasti pjenušci su jedna od omiljenih kategorija kupaca u supermarketima, gdje u ukupnoj prodaji pjenušaca znaju sudjelovati i s pedesetpostotnim udjelom, za razliku od gastronomije gdje je njihov udio sasvim zanemariv i gdje se mahom traže suhi pjenušci. Čest su izbor i kao party vino ili kao vino na čašu na raznim društvenim događanjima. Nisu odveć food friendly, pa ih se može servirati uz vrlo uzak izbor hrane kao što je svježe voće, poput jagoda i jabuka, zatim bijela čokolada, pa orašasto voće ili pak blagi sirevi tipa camembert. Najčešća pogreška je servirati ih uz deserte koji ih slatkoćom toliko nadmaše da iza čaše pjenušca u ustima ostaje samo neka blaga oporost i kiselina.

1. BARUN, BARUN AMOREUX NV

Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 89/100

Od sorte muškat žuti. Intenzivnog i atraktivnog mirisa na muškatno grožđe, livadno cvijeće i tropsko voće. Slatkog okusa, s puno svježine, izvrsno doziranih kiselina koje uravnotežuju slatkoću, solidnog trajanja te izvrsnog retrookusa na kojem ostaje dojam slasti. Lagano i u tijelu sa samo 10,5% alkohola.

image
Barun - pjenušac Amoreux

2. FERAVINO, FRANCESCA BRUT NV

Cijena: 50 kn
Kvaliteta: 86/100

Od sorte frankovka. Blagoslatkasti pjenušac zavodljive voćnosti. Miriše obilno na crveno bobičasto voće poput malina. U ustima je mekano i blago slatkasto te odiše voćnom svježinom. Dobro ohladiti prije konzumacije i spariti sa svježim jagodama.

image
FERAVINO - Francesca brut

3. JAGUNIĆ, LA BULLE ROSE EXTRA SEC NV

Cijena: 95 kn
Kvaliteta: 85/100

Od sorti portugizac 80% i pinot crni 20%. Svjetloružičaste boje. Sitnog i postojanog perlanja. Slatkastog okusa s dosta sočne svježine u kontri. Lijepog balansa, srednjeg trajanja, čistog sočnog finiša. Slatkasti rose sa strukturom ozbiljnog i postojanog pjenušca.

image
Jagunic - La Belle rose

4. BABOS, PJENUŠAVI ROSE 2019.

Cijena: 65 kn
Kvaliteta: 85/100

Od sorte muškat ruža. Nježan, mirišljav, tijelom vrlo lagan i okusom prilično slatkast pjenušac. Aromatičan je i kraćeg trajanja, s dosta voćnog šarma te s retrookusom na crveno voće poput malina. Servirati ga dobro ohlađenog.

image
Babos - Pjenušavo vino rose 2019.


5. TOMŠIĆ, ZLATNI ZVIR 2017.

Cijena: 75 kn
Kvaliteta: 84/100

Od sorte pušipel (mosl avac). Slatkasti pjenušac nježnog okusa i diskretnog mirisa. U ustima je kremaste teksture, blagog okusa i kraćeg trajanja. Miris je prilično neutralan. Finiš je čist, a retrookus slatkast.

image
Tomsic - Zlatni zvir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:55