Postoji problem

Odlična sezona za istarski crni ljetni tartuf, a cijena mu i zbog uvoza ne prelazi 120 eura

 Tom Dubravec/Cropix
Trenutno je istarskim tartufarima bitno zaštititi njihov od uvoznog crnog tartufa koji nije tako intenzivan, mastan, težak te dobrog okusa i mirisa

Odlična je sezona za crni ljetni tartuf koji se bere u Istri. Na proljeće je, naime, bilo dovoljno kiše pa ga sad ima dosta i, što je najvažnije, vrhunske je kakvoće - jedan od najboljih u Europi. No dok se zimski bijeli tartuf prodaje po cijeni zlata, to s crnim ljetnim - nije slučaj. Cijene su mu znatno niže, rečeno je u HRT-ovu prilogu emitiranom u središnjem Dnevniku.

U potrazi za crnim tartufom HTV-ova novinarska ekipa posjetila je Istru i s Patrickom Pilatom krenula u šumu, kako to on čini barem jednom tjedno. Njegovom četveronožnom pomagaču Denu, uvjerili su se na terenu, rijetko će koji gomolj promaknuti.

image
Dusko Marusic/Cropix

"To je veći komad, imat će 7, 8 deka. To je već lijep tartuf i jako miriše", objašnjava Patrick Pilat, tartufar iz Motovuna, ulov svog vjernog pomagača.

Takvih primjeraka ove godine ima. Gomolji su lijepo razvijeni i zdravi su.

"Nema tu crva, nema ništa i unutra mora biti boje čokolade", govori Patrick.

Ovisno o kvaliteti i veličini, za kilogram će crnoga ljetnoga tartufa u otkupu dobiti od 80 do 120 eura.

"Imamo jako puno tartufa koji dolaze izvana. Crni tartufi se uvoze, oni mogu biti uzgojeni na plantaži i samim time nama tartufarima koji lovimo na prirodnim terenima spuštaju cijenu", kaže Noel Dušić, tartufar iz Pazina.

image
Privatna Arhiva

Također dodaje kako se ti tartufi s ovim domaćim ne mogu mjeriti. Te su arome jedinstvene, pa tartufari žele zaštiti i tartuf i njegovo stanište.

"Svatko ima pravo trgovati i kupovati tartufe i ovakve i onakve, ali nije u redu da netko prodaje tartufe koji odstupaju kvalitetom od naših pod istarske tartufe", navodi Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre.

Stoga je iznimno važno educirati potrošače.

"Moramo se boriti da ukažemo na razlike u tome, a razlika je što je naš tartuf intenzivniji, masniji, teži, boljeg mirisa i okusa", priča ugostitelj Robert Marušić.

image
Darko Tomas/Cropix

Nadaju se da će se tržište regulirati te da će uspjeti zaštititi ono što je jedinstveno.

Cijeli prilog možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:58