MICHELIN U HRVATSKOJ

Održana svečanost uručenja Michelinovih priznanja u Maškovića Han u Vrani

 Luka Gerlanc/
Na prostoru Mašković Hana, spomenika nulte kategorije, održana je svečanost uručenja Michelin priznanja hrvatskim restoranima

Michelinov vodič za Hrvatsku ove godine nije donio nikakva iznenađenja: svi restorani koji su već imali prestižne zvjezdice, zadržali su ih, a nove nije dobio nitko. U odabranom društvu tako je ostalo deset hrvatskih restorana: šibenski Pelegrini, dubrovački Restaurant 360, rovinjski Monte i Agli Amici, zagrebački Noel, kvarnerska Draga di Lovrana te restoran Nebo by Deni Srdoč u hotelu Hilton, novaljski Boškinac, Lešić Dimitri s Korčule i lošinjski restoran Alfred Keller u hotelu Alhambra.

Novost je Zelena zvjezdica koju je dobila Konoba Mate s Korčule, dok je Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade potvrdio prošlogodišnju. Zelena zvjezdica služi kao priznanje inspirativnoj predanosti u korist održivosti i odgovornije gastronomije.

image
Luka Gerlanc/

Svečanost dodjeljivanja održala se po prvi put u Zadarskoj županiji, u magičnom ambijentu Maškovića Han u Vrani, gdje se u utorak navečer okupio veliki broj imena iz svijeta ugostiteljstva iz cijele Hrvatske.

Koja je tajna njihova uspjeha? Prema riječima Borisa Šuljića, vlasnika uspješnog hotela, restorana i vinarije Boškinac, nema velike filozofije.

- Možda će sad zvučati kao klišej, ali ljubav je najvažnija karika ovog dugog lanca zvanog uspjeh. Ako voliš taj posao i on će voljeti tebe. Mi stariji moramo usađivati tu ljubav i strast mlađim kolegama i birati one najambicioznije i najvrjednije ljude. Upravo nas to dovodi do druge najvažnije karike, a to je mukotrpan rad. Ovo je multidisciplinarna djelatnost i puno je malih stvari koje se moraju na dnevnoj, rutiniranoj bazi obavljati, no važno je konstantno poboljšavati baš svaku tu malu stvar. Kvaliteta uvijek izađe na vidjelo i zato bih ovim putem savjetovao mladim kolegama da se ne zalijeću, da ne budu opterećeni zvjezdicama jer uspjeh ne dolazi preko noći. Ako se isporuči kontinuitet na razini, na duži rok, višestruko će im se isplatiti, bit će bolji profesionalni ali i bolji ljudi – istaknuo je Šuljić.

image

Boris Šuljić iz Boškinca

Luka Gerlanc/

A upravo su mlade snage bile zvijezde večeri jer su, neki s nepunih 30 godina, potvrdili svoj status među najboljim u svojoj struci.

Jedan od njih je i Deni Srdoč, chef restorana Nebo u hotelu Hilton.

- Iznimno smo ponosni na našu zvjezdicu, no ključni je detalj koji potvrđuje ono što je govorio kolega Šuljić - naš trud i rad. Ono što je najvažnije u dobivanju najvišeg Michelinovog priznanja je podrška tima. Uz ljubav i strast, tim koji okružuje jednog chefa ključ je uspjeha. Jedan čovjek nije dovoljan za ovako velike stvari, on može povesti, no ovo je ipak "timski sport" i bez mojih kolega ništa od ovoga ne bi mogao napraviti – istaknuo je Srdoč dodavši kako je spreman, upravo zbog njih, na juriš za još jednom zvjezdicom.

image

Deni Srdoč iz restorana Nebo u hotelu Hilton

Luka Gerlanc/

Njegov tim broji više od dvadeset mladih i vrlo ambicioznih kuhara i specijalistica za proizvodnju kruha, ali i konobara te odličnih sommeliera, što privlači goste iz čitavog niza zemalja okruženja u ovaj riječki restoran. Chef Srdoč pojasnio je kako u njegovom restoranu namirnice stvaraju meni, a ne obrnuto.

- Kad dobijemo namirnicu, stvaramo jela, zato ih često mijenjamo. U godinu dana smo ih promijenili preko 80. Naš je jelovnik hommage hrvatskoj namirnici i poljoprivredniku, s kojom stvaramo dobro promišljena, precizna i jedinstvena jela – zaključio je Srdoč.

Na vrlo sličan način razmišlja i mladi chef Mario Mandarić iz restorana Kinoteka, smještenog u samoj Dioklecijanovoj palači koji i svojim interijerom rimskog doba daje poseban ugođaj.

- Mi se namirnicama zapravo vraćamo korijenima dalmatinske kuhinje, no na jedan moderan način. Nažalost, mnogo je jela i sastojaka koje su koristili naši stari, a koji su se s vremenom izgubile i zaboravile. Naša je namjera svijetu predstaviti autentičnu dalmatinsku kuhinju s prstohvatom suvremenosti i inovativnosti – govori Mandarić koji je dobio preporuku Michelina nakon samo tri mjeseca rada.

- To je samo potvrda da ovo što radimo, dobro radimo. Svi nas pitaju kako nam je to pošlo za rukom, ali nema neke tajne, samo težak rad cijelog tima. Prije nego što smo otvorili, mjesec smo dana radili na jelovniku. Ovo je samo početak, no ovo je smjer kojim želimo ići. Naša je preporuka vjetar u leđa cijeloj splitskoj gastro sceni, jer što nas više radi dobre stvari, to će se ta scena zakotrljati i svima će nam biti bolje – zaključuje.

Svečanu atmosferu dodjele priznanja dodatno je začinio koncert Massima Savića, dok je za prekrasno uređeni ambijent zaslužan poznati istarski dizajner Boris Ružić. Hrvatska trenutno ima deset restorana koji imaju po jednu zvjezdicu, 62 restorana koji imaju preporuku, a na listu Bib Gourmand uvršteno je 12 restorana.

Svečanost je završila velikim vatrometom nad obnovljenom rezidencijom vrhovnog admirala turske flote, Jusufa Maškovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:34